In je eentje op fietsvakantie, is dat leuk?

In je eentje op fietsvakantie, is dat leuk?

wielrenner aan de kust

Een fietsvakantie is genieten. Of je nu in een luxe hotel verblijft en iedere dag de mooiste cols op fietst, of back to basics rondtrekt met een tentje. Maar is dat in je eentje ook leuk?

Het kan je natuurlijk overkomen. Dat je heel veel zin hebt in een fietsvakantie, maar niemand kent die mee wilt. 

Er wel eens aan gedacht om dan alleen te gaan? Alleen reizen maakt een reis anders, maar niet per se minder leuk. In dit artikel vertel ik je over de voor- en nadelen van zo’n fietsvakantie, aan de hand van mijn eigen ervaringen.

Inmiddels heb ik aardig wat fietsvakanties in mijn eentje gemaakt. Niet omdat ik dat per se wilde, maar voor mijn vrienden was een week of langer weg zijn van huis vaak net wat te veel van het goede. Of gewoon niet haalbaar.

Over het besluit om dan maar alleen te gaan dacht ik eigenlijk niet lang na. En dat kwam waarschijnlijk weer om dat ik al eens een paar keer was wezen backpacken in mijn uppie. 

Natuurlijk had ik het zonder die ervaring ook een stuk spannender gevonden. Zoals ik die allereerste soloreis als backpacker ook best wel spannend vond. 

Girona

Ik kan me dus goed voorstellen dat je nog twijfelt, als je nooit alleen hebt gereisd. En toch zou je het gewoon moeten proberen als je nieuwsgierig bent. Zo’n vakantie is misschien wat anders dan je gewend bent, maar er zitten ook hele leuke kanten aan. Deze vier bijvoorbeeld:

Je komt sneller in contact met andere mensen

De kans dat iemand je aanspreekt is veel groter als je alleen bent. Gek eigenlijk, maar zo werkt het blijkbaar. Voor je het weet heb je daardoor bijzondere gesprekken met andere reizigers of voorbijgangers. En uiteraard is dat ontzettend leuk. 

Dat je ook nog op een fiets zit (met tassen eventueel) helpt natuurlijk ook. Het maakt mensen nieuwsgierig en ze hebben een aanleiding om ergens over te beginnen.

Je hoort en ziet meer

Wat ik ook erg waardeer als ik alleen reis, is dat je veel meer meekrijgt van de omgeving. Er zijn namelijk geen gesprekken die je afleiden en die er vaak voor zorgen dat je wel om je heenkijkt maar nog maar weinig registreert.  

Totale vrijheid

Wanneer je goed overeenkomt met je vrienden, dan zal een vakantie samen waarschijnlijk niet als een belemmering voelen. En toch ervaar je als je alleen bent nog meer vrijheid. 

Op geen enkel moment hoef je te overleggen namelijk. Of je plannen aan te passen, omwille van de ander. Bovendien kun je je plannen zomaar radicaal wijzigen, of ineens besluiten dat je een dagje helemaal niks wilt. Tijdens een vakantie in je eentje ervaar je dus de ultieme vrijheid. 

Het maakt je mentaal sterk

Je kunt tijdens een fietsvakantie in je eentje dus doen wat je wilt. Maar dat betekent ook dat er niks valt te overleggen. En dat je ook niet even terug kan vallen op een reisgenoot. 

Dat kan je reis wat pittig maken op sommige momenten (zie ook ‘de nadelen’), maar mentaal groei je daar ook van. Omdat je alles in je eentje voor elkaar hebt gekregen. En dat geeft ook een gevoel van trots.

De nadelen van alleen reizen

Minder leuke kanten van een solo(fiets)reis zijn er ook uiteraard. Gelukkig zijn die doorgaans niet zo groot dat ze de pret compleet bederven, maar soms kunnen ze even opspelen.

Ten eerste kun je datgene wat je meemaakt niet delen. En je kunt dus later ook niet zeggen ‘weet je nog…’, wanneer je denkt aan een oude vakantie.

Daarnaast mis je uiteraard soms de gezelligheid. En dat voel je vooral natuurlijk als je voor je tentje of op je balkon zit, of wanneer je ergens wat gaat eten. 

Afhankelijk van het type vakantie dat je plant, kan dat trouwens meevallen. In hostels kwam ik vaak andere mensen tegen, waarmee ik alsnog een gezellige tijd had. Ook al was dat soms maar voor een dag of enkele dagen.

En zoals al genoemd is het soms ook lastig dat je niks kunt overleggen. Behalve dan met andere reizigers natuurlijk. Maar die staan niet altijd paraat. Gelukkig kun je tegenwoordig wel heel gemakkelijk even contact hebben met het thuisfront. Ook voor wat gezelligheid.

Tips voor als je alleen op fietsvakantie gaat

Ga je alleen op fietsvakantie, dan weet ik haast wel zeker dat je een gave tijd zult hebben. En vaak is het een kwestie van jezelf dat laatste zetje geven, als je nog twijfelt. Daarna zul je vrijwel zeker ervaren hoe leuk het is om alleen op pad te zijn.

Ga je alleen op fietsvakantie, dan heb ik nog wel een paar tips die handig zijn.

1. Boek accomodaties waar je gelijkgestemden vindt

Boek een fietshotel of -hostel, of ga naar een populaire fietsbestemming. Daar zul je veel sneller gelijkgestemden vinden namelijk, en mensen waar je mee klikt. 

En check als je dat leuk vindt ook of er groepsritten zijn op de plek waar je gaat fietsen. Via Facebook (bij Events), of via deze app bijvoorbeeld.

groepsrit

2. Deel je (fiets)avonturen met de mensen thuis

Spreekt bijna voor zich natuurlijk, maar op die manier kunnen de mensen in je omgeving een beetje meegenieten en zijn ze er toch een beetje bij.

3. Hou je fiets en andere bezittingen goed in de gaten

Eigenlijk nog een nadeel van alleen reizen: je moet wat beter op je spullen letten. Een goed fietsslot en/of een alarm helpt je natuurlijk. En daarnaast is het vooral belangrijk om de situatie altijd goed in te schatten. Zo moet je op een drukke plek uiteraard meer op je hoede zijn dan in een klein dorpje. 

Parkeer je je fiets, zet hem dan in het zicht, en niet op een rustig plekje. Juist op die laatste plek heeft een (gelegenheids)dief namelijk de kans om rustig zijn werk te doen.

4. Laat het thuisfront weten wat je plannen zijn

Voor de zekerheid is het goed om te laten weten wat je dagelijks gaat doen en waar je heenfietst. Zijn ze thuis ook wat geruster. Het leuke daarvan is dat je ook meteen weer even contact hebt.

5. Doe het op jouw manier

Iedereen geniet op zijn eigen manier van zijn fietsvakantie. Zo houdt de een van luxe, en de ander juist van eenvoud. Vul je fietsvakantie dus zo in als jij dat wilt en trek je niks aan van ‘hoe het hoort’.

Helemaal alleen een te grote stap?

Je kunt je ook solo aanmelden voor een groepsreis natuurlijk. In principe ben je dan ook alleen, maar zo voelt het waarschijnlijk niet meer aan het einde van je reis. En wie weet geeft dat je het vertrouwen om de volgende keer wel helemaal alleen te gaan, als je dat leuk vindt.

Uiteraard is het ook nog mogelijk dat alleen reizen gewoon jouw ding niet is. We zijn allemaal anders tenslotte en dat is maar goed ook. 

Mocht je daarentegen nieuwsgierig zijn naar een soloreis, twijfel dan niet langer en probeer het eens. De kans is klein dat je er spijt van krijgt! 

Foto’s: In de Kopgroep, Unsplash