Ben jij een echte volhouder, die nog zoekt naar een onvergetelijke ervaring van het meest extreme soort? Dan is de 100 Cols Tocht dwars door Frankrijk misschien wel op je lijf zijn geschreven.
Vierduizend kilometer fietsen, over alle grote gebergten van Frankrijk terwijl je ruim honderd geclassificeerde cols trotseert. Dat is de 100 Cols Tocht. Met fameuze beklimmingen als de Aubisque, de Mont Ventoux, de Tourmalet en de Galibier. Niet voor niks wordt de tocht geroemd als de zwaarste én mooiste ter wereld: wie de 100 cols tocht heeft gereden, kijkt waarschijnlijk terug op de tocht van zijn leven.
Cols
Wat een col eigenlijk is? Volgens de officiële lezing in Frankrijk is dat het hoogste punt van de weg, gelegen tussen twee hoger gelegen bergtoppen. Volgens die regel is er dus aan beide zijden een weg naar beneden, en kun je vanaf de weg aan twee zijden naar boven lopen. Heel strikt gaan de Fransen trouwens niet om met die regel. Deden ze dat wel, dan was de Col du Télégraphe bijvoorbeeld helemaal geen col.
De organisatie van de 100 Cols Tocht houdt het simpel. Iedere helling die officieel op de kaart staat, of een bord heeft op de top, is voor de route gekwalificeerd als col.
Individuele tocht
Het kan goed dat je nooit van de tocht hebt gehoord. Toch bestaat de 100 Cols Tocht al sinds 1979. Het mooie van dit initiatief is dat je de individuele tocht op ieder moment kunt rijden. Iedereen die zich inschrijft krijgt de route toegestuurd en mag er zo lang over doen als nodig is.
Als controlemiddel krijg je een stempelboekje, waarmee je langs bijna veertig posten fietst voor een stempeltje. Met een vol boekje als bewijs kom je vervolgens – als je dat wilt – in het officiële register terecht.
Zo’n 500 doorzetters gingen je voor
Sinds het ontstaan van de route hebben zo’n tweeduizend mensen zich aangemeld voor de tocht. Slechts zo’n vijfhonderd van hen reden de route tot nu toe uit. En toch zou je er zo maar verslingerd aan kunnen raken. Verschillende deelnemers reden de tocht al meerdere keren.
Enkele malen is de route ingrijpend aangepast. Bijvoorbeeld in 1989, toen bijna duizend kilometer werd herzien vanwege het toenemende verkeer. En in 2005 kreeg de route een extra lus door de Baskische Pyreneeën.
Tegenwoordig krijgt de tocht iedere twee jaar een update, met alternatieven voor drukke wegen. Niet zo gek dus dat van de oorspronkelijke tocht inmiddels drieduizend kilometer is vervangen. Maar wees gerust, want alle grote cols in de Vogezen, Pyreneeën en Alpen zijn gehandhaafd. Sterker nog, flink wat grote en onbekende cols zijn inmiddels aan de route toegevoegd.
Zin om jouw doorzettingsvermogen te testen met deze ultieme klimtocht? Op deze website vind je alle informatie en lees je meer over het prachtige parcours.
Foto bovenaan: Pixnio. Foto Aubisque: Wikimedia Commons.