8 voordelen van wielrennen waar je niet direct aan denkt

8 voordelen van wielrennen waar je niet direct aan denkt

Dat wielrennen leuk is, en goed voor je gezondheid had je natuurlijk al bedacht. Maar er zijn veel meer voordelen als je regelmatig op je racefiets stapt, waar je waarschijnlijk niet meteen bij stilstaat. Wat dacht je van deze acht bijvoorbeeld…

Je leert ieder weggetje kennen in je omgeving

Grote kans dat jij na een tijdje Google Maps niet meer nodig hebt, wanneer je iets zoekt in je regio. Het mooie van wielrennen is namelijk dat je na verloop van tijd echt ieder weggetje leert kennen in de omgeving. Als je tenminste een beetje avontuurlijk bent ingesteld. Maar meestal gaat dat vanzelf, als je niet iedere keer hetzelfde rondje wil fietsen.

Wielrennen maakt je mentaal sterker

Dat je alle stress en hectiek van een dag achter je kunt laten als je fietst, is iets wat je vast ook vaak ervaart. Maar je vergeet misschien dat fietsen je geestelijk ook sterker maakt. Vooral op die momenten dat je niet opgeeft terwijl het wel zwaar is. Omdat je uitgedaagd wordt door je vrienden bijvoorbeeld. 

Maar ook het feit dat je toch gaat trainen, ook al staat je hoofd er een keer niet naar, maakt je mentaal sterker. En daar heb je uiteraard ook buiten het wielrennen heel veel aan.

Je raakt minder snel buiten adem

Hoe fijn is dat? Geen gepuf als je even een sprintje moet trekken om bijvoorbeeld de trein te halen. Wanneer je net begint met wielrennen, dan heb je soms niet door dat je conditie met sprongen vooruit gaat. Totdat je ineens mensen gaat inhalen op de trap, en zonder te hijgen boven komt. 

Je kunt meer eten

Maak je veel kilometers in een week, dan moet je al die verbrande calorieën ook weer compenseren. Natuurlijk betekent dat niet dat je altijd maar los kunt gaan, maar een schuldgevoel hoef je ook niet te hebben wanneer je eens wat meer eet. Allemaal brandstof voor je volgende training!

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Het mooie van wielrennen is dat je waarschijnlijk al snel doelen gaat stellen. En als je die doelen haalt dan geeft dat natuurlijk veel voldoening. Je merkt waar je toe in staat bent als je ergens naartoe werkt, en dat zal je ook op heel veel andere terreinen extra zelfvertrouwen geven. 

Je ontmoet veel mensen

Het kan haast niet anders, of je zult dankzij het wielrennen heel veel mensen ontmoeten. En dat terwijl wielrennen niet eens een teamsport is. Toch zul je vanzelf in gesprek raken met mensen, simpelweg omdat je dezelfde passie deelt. 

Tijdens een social ride, of in een fietsenwinkel bijvoorbeeld. Maar ook gewoon als iemand je inhaalt op de fiets of zodra je afstapt bij een tankstation voor een snelle snack. 

Je krijgt een sterker hart

Fanatieke fietsers hebben (soms zonder het door te hebben) een ongelooflijk sterk hart. Geen wonder, want zodra jij op je fiets stapt dan moet je hart flink aan de bak om al dat bloed rond te pompen. 

Dat je hart sterker wordt zul je ook merken aan je hartslag. Die kan na verloop van tijd heel rustig zijn als je stilzit. Je hart is dan zo sterk, dat het minder slagen nodig heeft om al het bloed rond te pompen. Ze noemen dat ook wel een sporthart.

Je slaapt beter

Zolang je niet te laat op de avond gaat sporten, dan zul je waarschijnlijk ook gaan merken dat je heel wat beter slaapt. Logisch, want al je energie is ’s avonds op, en daardoor kom je gemakkelijker tot rust.

Dat goed kunnen slapen heel erg gezond is hoeft niemand je meer te vertellen natuurlijk. Je herstelt sneller en je voelt je beter als je een goede nachtrust krijgt. Alle reden dus om een prioriteit te maken van je slaap, als je dat al niet deed.

Foto’s: Unsplash, Pexels.