Dat fietsen goed is voor je gezondheid, wisten we al natuurlijk. Maar een Fins onderzoek lijkt dat nog eens te bevestigen. De mensen die in dat onderzoek regelmatig naar hun werk fietsten, meldden zich namelijk minder vaak ziek.
Pak jij regelmatig de fiets naar het werk? Dan ben je goed bezig natuurlijk, in meerdere opzichten. Zodra jij je eerste kop koffie pakt op het werk heb je namelijk al een fijne work-out gehad. En daarnaast help je het milieu uiteraard een handje.
Dat je zo heel gezond bezig bent, is eigenlijk geen nieuws meer. Maar als nieuw onderzoek die gedachte weer eens ondersteunt, dan is dat toch wel lekker. Helemaal als het een omvangrijk onderzoek betreft.
Maar liefst 28.485 overheidsmedewerkers deden mee, en de onderzoekers probeerden te achterhalen wat actief of passief forenzen doet met het ziekteverzuim.
Vooral de fietsforenzen vielen daarbij positief op: die hadden zo’n 8 tot 12 procent minder kans dat ze zich ziek moesten melden dan passieve forenzen, die de auto of het OV namen.
Daarnaast hadden de fietsforenzen minder kans op langdurige ziekte, van 10 of meer dagen. Die kans nam met maar liefst 18 procent af.
Uiteraard was de afstand die werd afgelegd, een belangrijke factor. De genoemde resultaten werden gemeten bij forenzen die minstens 61 km per week fietsten.
Wandelen
De onderzoekers ontdekten ook dat fietsen effectiever is dan wandelen naar je werk. De oorzaak daarvan werd niet onderzocht, maar de onderzoekers vermoeden dat de intensiteit een rol kan spelen. Wellicht was bij het wandelen de inspanning niet zwaar genoeg om zo’n verschil te maken.
Voorbehoud
Ook al lijkt er een sterk verband te zijn tussen het fietsen en de afname van ziektedagen, een voorbehoud maakten de onderzoekers wel. Ook andere factoren zouden een rol kunnen spelen namelijk. Dan gaat het bijvoorbeeld om de verdere levensstijl van de deelnemers, maar ook om sociaal-economische factoren.
Een factor om rekening mee te houden, maar hoe dan ook ben je goed bezig natuurlijk, als jij nu al de fiets pakt naar je werk. En doorgaans hebben die fietsritten ook nog een domino-effect: ze sporen je vaak aan om ook op andere vlakken gezondere keuzes te maken. Als het om voeding en alcoholconsumptie gaat bijvoorbeeld.
Als jij ook veel fietst, dan herken je dat vast!
Bron: Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Foto: Michel Sibold (Unsplash)