Heb jij een sporthart, en is dat gezond?

Heb jij een sporthart, en is dat gezond?

Van de term sporthart heb je vast wel eens gehoord. Maar wat is het precies en is het eigenlijk wel gezond?

Heb jij een sporthart? Dan ben je een van de vele duursporters. En om je maar meteen gerust te stellen: het is een normaal verschijnsel van het lichaam, en het ontstaat wanneer je veel traint op je duurvermogen. 

Doe je een stevige training op de fiets, dan is dat voor het lichaam een signaal om sneller bloed rond te pompen. In je spieren is namelijk meer zuurstof nodig, om glucose te verbranden tot energie.

Je zult zo’n situatie herkennen aan een hoge hartslag, en aan het feit dat je begint te hijgen. Overkomt dat je vaak, dan gaat je lichaam daar op reageren, door de zuurstofopname te verbeteren. 

Je longen passen zich bijvoorbeeld aan waardoor ze meer zuurstof kunnen opnemen, en ook maak je meer rode bloedcellen aan (die de zuurstof kunnen vervoeren). Daarnaast wordt ook je hart sterker, zodat het je bloed krachtiger kan rondpompen. 

Aangezien je hart een spier is, kan hij daardoor ook in omvang toenemen. Dat zie je aan de buitenkant niet natuurlijk. Maar dat je hart vervolgens een soort overcapaciteit heeft in rust, dat merk je meestal wel. In rust zul je met een sporthart namelijk een hele rustige hartslag hebben. 

De reden voor die lage hartslag laat zich raden natuurlijk. Met één krachtige beweging kan je hart namelijk al heel veel bloed rondpompen, waardoor je hart het rustig aan kan doen als jij geen inspanning doet. Een gemiddeld sporthart slaat zo’n 40 tot 60 keer per minuut, en in extreme gevallen kan dat zelfs nog minder zijn. 

Ter vergelijking: een ‘normaal hart’ maakt zo’n 60 tot 80 slagen per minuut, in rust.

Voor veel wielrenners is het hebben van een sporthart een bekend fenomeen. Vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain was daar trouwens een extreem voorbeeld van: in rust sloeg zijn hart slechts 28 maal per minuut.

Normaal

Heb je een sporthart, dan is dat dus compleet normaal. Je lichaam wapent zich alleen maar tegen alle inspanningen die jij verricht door sterker te worden. Je hart functioneert verder normaal, net zoals ieder ander hart. 

Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat de kans op een hartstilstand toeneemt tijdens het sporten. Wanneer een sporter plotseling hartproblemen heeft, dan is er meestal sprake van een (genetische) afwijking van het hart, en het hebben van een sporthart heeft daar niks mee te maken.

Sporten is dus nog steeds gezond, en een sporthart hoort daar helemaal bij. 

Foto: Pexels