4 voordelen van de kou die je waarschijnlijk nog niet wist

4 voordelen van de kou die je waarschijnlijk nog niet wist

Dat je als wielrenner niet per se uitkijkt naar de winter, is goed te begrijpen. Die verkleedpartij iedere keer en dat schoonmaakwerk, je zult het zomers niet missen. Is alles dan kommer en kwel in deze tijd? Zeker niet, want er zitten ook nog wat positieve kanten aan de kou, waar je mooi van profiteert. Alle reden dus om je warm aan te kleden en er ook ’s winters op uit te trekken.  

Je verbrandt meer calorieën

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je meer calorieën verbrandt als je sport in de kou. En ook al warmt je lichaam op tijdens het sporten, blijkbaar heeft de kou nog steeds zijn effect. Volgens die theorie activeert de kou je bruine vetweefsel, en die vetten zorgen er weer voor dat je vetverbreding omhoog gaat.

Dat is fijn natuurlijk, als je graag op je streefgewicht blijft (of komt) en ook ’s winters daarom regelmatig een rondje maakt op de fiets.

Kou versnelt dus je metabolisme, oftewel je verbranding. En dat principe geldt ook als je niet aan het sporten bent. Het kan dus helpen om thuis de kachel ietsje lager te zetten, waardoor je lichaam wat harder moet werken. Zelfs in je slaap kun je daardoor meer calorieën verbranden.

Je denkvermogen gaat vooruit

Dat de koude temperatuur ook nog eens goed is voor je denkvermogen, is ook mooi meegenomen. Bovendien ben je volgens onderzoekers eerder geneigd om complexe taken uit te voeren in de winter, dan in de zomer. 

De reden dat je hersenen in de kou actiever zijn, is trouwens simpel. Wanneer je lichaam probeert af te koelen kost dat namelijk meer energie, dan wanneer je lichaam zijn best doet om op te warmen. Je lichaam gebruikt daar glucose voor, en je hersenen maken daar ook gebruik van. Als het heel warm is blijft er dus minder glucose over voor de hersenen. 

Je slaapt beter

Waarschijnlijk heb je het zelf vaak zat ervaren, op de dagen dat het heel warm was. Slapen gaat beter wanneer het koel is en je valt er ook nog gemakkelijker door in slaap. Terwijl je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur namelijk. Iets wat niet lukt natuurlijk als het heel erg heet is in je slaapkamer.

Natuurlijk moet je het ook weer niet overdrijven. Heb je het echt koud namelijk, dan zul je maar moeilijk in slaap vallen.

Geen last van allergieën

Kleine kans dat jij loopt te proesten of te snotteren vanwege een vervelend plantje dat in bloei staat in de winter. Indirect zorgt de kou er dus voor dat jij buiten vrij kunt ademen en geen last hebt van een allergie. Al beperkt zich dat natuurlijk tot de allergieën buitenshuis.

Als jij de winter vaak al beu bent voordat-ie goed en wel is begonnen, dan heb je bij deze dus een aantal gedachten om je aan op te trekken. Daarnaast is sporten natuurlijk goed voor lichaam en geest, ongeacht de temperatuur. Het biedt zoveel voordelen, dat het zonde is om stil te vallen in de winter.  

Toch wel een uitdaging voor jou met die kou? Doe dan je voordeel met deze tips om ook in de koudste maanden fit en gemotiveerd te blijven.