Voorbereiding: 6 tips voor een lange fietstocht

Voorbereiding: 6 tips voor een lange fietstocht

Wanneer je een lange, uitdagende tocht gaat fietsen, dan helpt het natuurlijk als je een beetje getraind aan de start verschijnt. Maar wat helpt nog meer, en waar denk je misschien niet meteen aan? Hieronder geef ik zes tips, waar je hopelijk veel aan hebt.

Voor veel mensen in mijn omgeving klinkt het als een afstraffing: een halve, of zelfs een hele dag fietsen. Toch kan ik er zelf telkens ontzettend naar uitkijken, om redenen die jij waarschijnlijk wel snapt.  

Wat zo’n lange tocht voor mij zo leuk maakt, dat zijn het avontuur, de mensen die je onderweg tegenkomt en de bijzondere momenten die je bijblijven. Maar eigenlijk begint de pret al wanneer je zo’n dag gaat plannen.

Van zo’n dag geniet je uiteraard vooral wanneer alles een beetje voorspoedig verloopt. Je tocht goed voorbereiden kan dus geen kwaad. Nog tips nodig? Hier zijn er zes die je onderweg zeker gaan helpen.

Tip 1: gebruik een tas

Wanneer je een hele of halve dag gaat fietsen, dan ontkom je er niet aan om ook meer spullen mee te nemen. Meer eten bijvoorbeeld, een extra binnenbandje en wat extra kleding. 

Nou kan je proberen om dat allemaal in je achterzakken te proppen, maar mij beviel dat vaak slecht. Want vaak liet ik dan dingen thuis die ik eigenlijk wel mee had willen nemen.

Mijn tip is het daarom om een tas mee te nemen. Bij voorkeur een die aan je stuur of bovenbuis vastzit. Op die manier kun je zelfs onderweg gemakkelijk iets pakken. Wat te eten bijvoorbeeld. 

Een rugzak kan ook, maar persoonlijk vind ik het minder dat er de hele dag iets aan je lijf hangt. En een zadeltas zou ook nog kunnen, alleen kun je daar op de fiets wat minder gemakkelijk bij.

Zelf heb ik goede ervaring met deze tas.

Topeak MidLoader Frametas

Tip 2: zorg voor kledingopties

Wat je aantrekt op zo’n dag is natuurlijk afhankelijk van het weer. Maar los van de juiste uitrusting, wil je ook graag flexibel zijn, en wat extra opties hebben. Een extra laagje bijvoorbeeld voor als het kouder blijkt te zijn, een regenjasje, of een dunner paar handschoenen. 

Regelmatig zul je tijdens een lange rit ook last hebben van een schommelende temperatuur. Zeker wanneer je ’s ochtends vroeg vertrekt. Ook dan is het fijn dat je qua kleding flexibel bent.

Met al die extra kledingopties ben je goed voorbereid. En dat is – los van dat het handig is –  ook een lekker gevoel.

Winterfiets Elfstedentocht

Tip 3: ontbijt goed (en op tijd)

Uiteraard is het een slecht plan om ’s ochtends je ontbijt over te slaan als je die dag flink wat kilometers gaat fietsen. Maar je moet het ook niet overdrijven, weet ik uit ervaring. 

Tegenwoordig eet ik een stevig ontbijt, maar wel ruim voordat ik op de fiets zit. Het lieft zo’n twee à drie uur van te voren. Daarvoor moet je wel wat vroeger opstaan soms. Maar dat heeft ook als voordeel dat je rustig wakker kunt worden, tijd hebt voor wat koffie, en ook nog rustig een toiletbezoek kunt plannen.

Heb je geen zin om zo vroeg op te staan, dan is het slim om wat lichter te ontbijten. Zorg in ieder geval dat je eten niet in de weg zit zodra je opstapt. 

Een goed ontbijt geeft je uren energie merk ik altijd, en de kans dat je stilvalt is daardoor veel kleiner. Wat niet wegneemt dat je ook onderweg natuurlijk goed moet blijven eten en drinken. 

bananenpannenkoekjes

Tip 4: plan de dag

Dat dingen anders lopen dan gepland, hoort bij een avontuur. Maar desondanks kan het geen kwaad om de dag wel goed te plannen, voor zover dat kan. Des te relaxter verloopt je dag namelijk.

Zo probeer ik altijd een inschatting te maken van hoe lang ik ongeveer onderweg ben. Dat is handig als je later op de dag nog verplichtingen hebt, maar bijvoorbeeld ook om in te schatten hoeveel eten je onderweg nodig hebt.  

Sowieso kan ik je aanraden om niks na je avontuur te plannen wat veel energie kost. Ook al denk je nog zeeën van tijd te hebben. Zeer waarschijnlijk wil je niet zoveel meer doen namelijk na zo’n inspanning… Behalve onderuitzakken op je bank.

Mijn ervaring is het ook, dat een fietstocht altijd wat langer duurt dan je in eerste instantie denkt. Omdat het tempo soms zakt, omdat je vaker ‘even’ afstapt, of omdat je net wat verder fietst dan gedacht.

Tip 5: check de route

Plan je zelf een route, dan weet je uiteraard precies wat je kunt verwachten. Maar is dat niet het geval, dan is het erg fijn om de route van te voren goed te bestuderen. Vooral wanneer je een route hebt gekregen of zelf op internet hebt gevonden. 

Ik spreek uit ervaring, want ook zelf keek ik er wel eens onvoldoende naar. Waardoor de route wel eens tegenviel. Onverwachts kreeg ik dan te maken met heel veel hoogtemeters bijvoorbeeld, een oversteek met een pont, of gravelwegen waarop je met een racefiets niet wilt fietsen.

Tip 6: let goed op je houding

Mijn laatste tip is het tenslotte om goed op je houding te letten. Je zit lang op de fiets namelijk, en dat kan er op het einde voor zorgen dat je lichaam wat stijf gaat aanvoelen. 

Je armen en schouders zoveel mogelijk ontspannen, regelmatig je stuurpositie wisselen en af en toe even gaan staan kunnen dan helpen. Meer tips om stijfheid te voorkomen lees je ook in dit artikel.

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep