Waarom je vaak prima zonder (dure) sportvoeding kunt

Waarom je vaak prima zonder (dure) sportvoeding kunt

energy gel

Is sportvoeding soms heel handig? Zeker. Maar je kunt vaak ook prima zonder als je wilt.

Speciale reepjes, gelletjes, bars, shakes en sportdranken… Super handig zijn ze, en dus maken we er vaak gebruik van tijdens het sporten. 

Maar regelmatig wordt ook de suggestie gewekt dat je absoluut niet zonder deze dure sportvoeding kunt. Niet zo gek dus als je daar als sporter inmiddels ook in gelooft. Alleen een beetje jammer als dat zo is, want je kunt die repen, gelletjes en dranken doorgaans prima vervangen voor gewone voeding, of zelf gemaakte sportvoeding. Ja, zelfs zonder dat je het ten koste hoeft te gaan van je prestatie. 

De reden hiervoor is simpel: die sportvoeding is in de meeste gevallen gemaakt van alledaagse ingrediënten. 

Neem een isotone sportrank bijvoorbeeld. In weze is het niet meer dan koolhydraten, zout en water, in de optimale verhouding. En een energiereep is doorgaans niet meer dan een combinatie van complexe en simpele koolhydraten, vaak aangevuld met wat vitamines en mineralen of eiwitten.

Laat je voortaan niet meer wijsmaken dus dat je ‘de man met de hamer’ tegenkomt als jij tijdens een toertocht geen speciale reepjes of gels naar binnen werkt.

gelletjes

Praktisch

Is het dan complete onzin om sportvoeding te gebruiken? Zeker niet. Kant en klare sportvoeding is soms ook heel praktisch. Je hoeft niks voor te bereiden en te verpakken en het komt vaak in de perfecte dosis. Simpel en gemakkelijk dus.

Blijf daarom vooral gebruik maken van sportvoeding als je dat handig vindt. Maar weet ook dat je veel van die sportvoeding en -dranken ook prima kunt vervangen. En doe je dat, dan kun je daar een hoop geld mee besparen. 

Sportvoeding vervangen

Er zijn ontzettend veel alternatieven als je liever geen sportvoeding gebruikt. Hier vind je een aantal voorbeelden.

Wil je zelf een isotone sportdrank maken, dan vind je hier een goed recept. Maar je kunt eventueel ook vruchtendrank kopen en deze aanlengen met water.

Geen zin om een dure hersteldrank aan te schaffen? Dan is chocolademelk een prima alternatief. Het bevat energie, eiwitten, en verschillende elektrolyten die je nodig hebt. (Zoals calcium en kalium.)

Prima alternatieven om jezelf onderweg van energie te voorzien zijn bananen, gedroogd fruit, pannenkoekjes, krentenbollen, ontbijtkoeken, eierkoeken, winegums en zelfgemaakte energierepen.

Ga je (vaker) voor deze alternatieven, dan heeft dat nog een voordeel: je kunt nóg meer variëren met je voeding. En dat maakt het wellicht nog eenvoudiger om goed te blijven eten op de fiets.

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep