Ga je een flink eind fietsen, dan is het mogelijk dat je lichaam na verloop van tijd wat stijf gaat aanvoelen. Hinderlijk natuurlijk, maar met deze tips kun je dat in de toekomst waarschijnlijk beter voorkomen.
1. Ontspan je schouders en armen
Ben je wat gespannen tijdens je rit (bijvoorbeeld voor een afdaling), dan kun je soms zonder dat je het doorhebt wat verkrampen. Maar ook als je niet gespannen bent, dan kan het zijn dat je de spieren van je bovenlichaam teveel aanspant tijdens het fietsen.
Let daarom bewust op je houding tijdens het fietsen, en probeer zo ontspannen mogelijk op je fiets te zitten.
2. Ga af en toe even staan
Op de fiets zit je lang in eenzelfde houding. Dat is moeilijk te voorkomen, maar wat je wel kunt doen is regelmatig even gaan staan op je trappers. Alleen daardoor kunnen sommige spieren al even ontspannen, en dat kan net het verschil maken.
3. Verplaats je handen regelmatig
Net zoals even gaan staan helpt tegen stijfheid, zo is het ook heel goed om regelmatig je handen te verplaatsen tijdens het fietsen. Het voordeel van een racestuur is dat je die op veel manieren kunt vasthouden: boven op het stuur, bij je remgrepen en in de beugels.
Afwisselen is dus belangrijk, maar houd daarbij wel in de gaten waar je fietst natuurlijk. Afdalen met je handen bovenop het stuur is bijvoorbeeld niet zo veilig en fijn.
4. Train je bovenlichaam
Ook al gebruik je je bovenlichaam veel minder tijdens het fietsen, sterke spieren kunnen er wel voor zorgen dat je minder snel last krijgt van pijntjes op de fiets. Om die sterkere spieren te krijgen, zul je ze gericht moeten trainen.
Daarvoor kun je naar een sportschool gaan, maar je kunt ook thuis een aantal oefeningen doen. Buikspieroefeningen bijvoorbeeld, en oefeningen voor je onderrug. Je traint hiermee je core stability, oftewel je rompstabiliteit.
Online vind je ontzettend veel goede oefeningen hiervoor, en voor het beste resultaat zul je ze regelmatig moeten doen.
5. Laat je houding checken
Heb je vaak last van pijntjes en stijfheid, dan is het ook heel raadzaam om je houding op de fiets te laten checken door een expert. Doe dat vooral wanneer je al langere tijd klachten hebt, die maar niet overgaan.
Voor een meting en goed advies kun je terecht bij veel gespecialiseerde fietsenwinkels. Heeft een winkel die expertise niet zelf, dan hebben ze zeker een adres om je door te verwijzen.
6. Bouw het op
Pijntjes en stijfheid ontstaan soms ook omdat je wat te ambitieus bent begonnen. In dat geval is het de kunst om je geduld te bewaren, en je training rustiger op te bouwen. Je lichaam moet nou eenmaal wennen aan die typische fietshouding op een racefiets.
Beperk in het begin de afstand die je fietst en let op de signalen die je lichaam geeft. Dit geldt als je net bent begonnen met wielrennen, maar ook als je lange tijd niks hebt gedaan.
Heb je het idee dat de pijn en stijfheid niet ontstaan door vermoeidheid, maar door wat anders? Dan is het heel verstandig natuurlijk om dat verder te laten onderzoeken. Bij een arts bijvoorbeeld.
Foto’s: Unsplash