Heel wat fietsliefhebbers reizen jaarlijks af naar het zonnige zuiden, voor een fietsvakantie in Spanje. Ga jij ook die kant op? Check dan eerst nog even deze belangrijke verkeersregels voor fietsers in dit land.
Ook al komen veel verkeersregels aardig overeen in Spanje, er zijn ook aardig wat verschillen. Wat voorbereiding kan dus geen kwaad als je daar op de fiets stapt.
Mobiele telefoon
In Spanje is het net als in Nederland verboden om op de fiets je telefoon te gebruiken. Stap dus af als je even wat moet opzoeken, of een foto of video maakt. Wel zo veilig bovendien.
Koptelefoon en oortjes
Ook een koptelefoon op je hoofd, of oortjes in je oren zijn tijdens het fietsen in Spanje verboden. Zelfs al hoor je nog omgevingsgeluid. Je kunt er dus een boete voor krijgen als je het toch doet, en dat is zonde.
Dit verbod geldt ook voor fietshelmen met een ingebouwde koptelefoon, en zelfs voor de koptelefoons met bone conduction technology, waarmee je nog omgevingsgeluid hoort.
Naast elkaar fietsen
Net als in Nederland mag je in Spanje met z’n tweeën naast elkaar fietsen. Maar let wel op, je mag dat alleen maar doen bij goed zicht.
Blijf daarnaast altijd een goede inschatting maken, of het handig en veilig is. Op wat drukkere wegen is achter elkaar fietsen fijner voor jezelf en andere weggebruikers.
Veiligheidsvest
Is het zicht slecht, of is het donker en fiets je buiten de bebouwde kom? Dan is een veiligheidsvest of andere kleding met reflectie verplicht in Spanje. Die kleding moet op een afstand van minstens 150 meter nog zichtbaar zijn.
Een goed punt om rekening mee te houden, want ook in Spanje kan het vroeg donker zijn. (Iets wat je soms vergeet vanwege het zomerse weer).
Verlichting
Wanneer het donker is of het zicht slecht is, dan moet je fiets voorzien zijn van vaste lampen. Voor die verlichting geldt dat het licht aan de voorkant wit of geel moet zijn, en achterop rood. Die lampen dien je ook aan te zetten als je in een tunnel rijdt.
Daarnaast is het officieel verplicht om achterop je fiets een reflector te dragen, net als op de pedalen en in je wielen. Het enige lastige is dat je die standaard meestal niet op een racefiets tegenkomt. Grote kans dat je er mee wegkomt, maar weet wel dat dit de officiële regel is…
Bel en remmen
Je fiets moet in Spanje verder voorzien zijn van een fietsbel en goedwerkende remmen. Ook al zal daar weinig op gecontroleerd worden, ook voor jezelf zijn beide erg fijn en veilig.
Remmen zul je sowieso veel meer doen in Spanje, vanwege de vele hoogtemeters. En dan is het fijn dat ze goed werken.
Fietshelm
Als wielrenner draag je sowieso een fietshelm natuurlijk. Maar dat is in Spanje buiten de bebouwde kom ook nog eens verplicht voor alle fietsers. De enige uitzondering: als de omstandigheden zwaar zijn, bijvoorbeeld door een steile klim, dan mag je de helm afzetten.
Desondanks is het een aanrader om die helm ook dan op te houden… Veiligheid voor alles namelijk, en waarschijnlijk ben je het al gewend.
Uiteraard zijn er nog veel meer verkeersregels voor fietsers in Spanje. Check daarom ook dit uitgebreide overzicht van de ANWB.
Foto bij intro: Logan Deborde (Unsplash)