Zo voorkom je een heftige zweetgeur: 6 tips

Zo voorkom je een heftige zweetgeur: 6 tips

Dat je af en toe flink zweet op de fiets is heel normaal. Maar dat je daardoor soms wat minder fris ruikt, daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Wil je wat doen aan die vervelende geurtjes? Check dan deze tips.

Wist je dat je tot wel twee liter zweet kunt produceren per uur, tijdens een extreme inspanning in de hitte? Gelukkig is het meestal wat minder heftig dan dat. Maar zweten is dus de normaalste zaak van de wereld, zeker wanneer je sport.

Dat we regelmatig zweten is een goede zaak zelfs, want op die manier kan het lichaam heel effectief afkoelen wanneer het oververhit raakt. Maar op een vervelende zweetgeur van jezelf zit je natuurlijk niet te wachten… Vooral niet in het bijzijn van anderen.

Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat het uit de hand loopt.    

Let op wat je eet

Waarschijnlijk had je al een vermoeden, maar wat je eet bepaalt in grote mate de geur van je zweet. Wil je een scherpe zweetgeur voorkomen, dan kan het dus helpen om het wat rustiger aan te doen met scherp gekruide etenswaren.     

Overweeg om je oksels te scheren of te trimmen

Misschien heb je er nog nooit aan gedacht om het te doen, maar ook het scheren of trimmen van je oksels kan helpen tegen een nare zweetlucht. Je okselharen houden namelijk gemakkelijk zweet en bacteriën vast die samen zorgen voor een vervelende geur. 

Eet goed voor je gaat sporten

Stinkt je zweet soms naar ammoniak tijdens het sporten? Dan is de kans groot dat je te weinig koolhydraten hebt gegeten. Is dat het geval, dan schakelt je lichaam over op de verbranding van eiwitten. En het afvalproduct daarvan heeft een sterke ammoniakgeur. 

Was je sportkleding iedere keer

Je sportkleding nog eens dragen, omdat je geen tijd had om het uit te wassen? Niet zo hygiënisch natuurlijk. Maar heel fijn voor anderen is het ook niet, want er zullen veel nare luchtjes zijn achtergebleven in dat kledingstuk. 

Was je kleding zo snel mogelijk na het sporten. Dan blijft je kleding niet alleen langer mooi, daarmee voorkom je ook gemakkelijker een hardnekkige zweetgeur in je kleding.

fietskleding wassen

Gebruik een extra setje kleding

Weet je van jezelf dat je snel zweet tijdens het sporten? Overweeg dan om je tussentijds om te kleden als je erg lang op de fiets zit. 

Fiets je regelmatig naar het werk? Dan wil je sowieso een tweede setje kleding klaar hebben liggen voor de weg terug, aan het einde van de dag. Niet alleen tegen nare geuren, maar natuurlijk ook omdat het hygiënisch is. 

Gebruik deodorant op een droge huid

Met een goede deodorant voorkom je uiteraard ook dat je erg naar zweet gaat ruiken. Maar zorg er wel voor dat je de deodorant aanbrengt op een droge huid. Alleen dan werkt je deo optimaal namelijk. 

Je kennis over zweet nog wat verder bijspijkeren? Check dan ook deze feitjes over zweet, die je waarschijnlijk nog niet wist.

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep