Dat je lichaam zweet om af te kunnen koelen, en om afvalstoffen kwijt te raken zul je wellicht wel weten. Maar ken jij ook deze interessante feiten over zweet?
Hoe fitter je bent, hoe sneller je begint met zweten
Sport je veel? Dan heeft je lichaam doorgaans sneller door dat je een inspanning doet, waardoor het ook sneller aan het proces begint om af te koelen. Maar als je fit bent dan zweet je gemiddeld niet alleen sneller, je zweet vaak ook nog harder. Veel zweten kán dat dus een teken zijn dat je erg fit bent.
Vrouwen hebben meer zweetklieren, maar mannen zweten meer
Dat mannen gemiddeld meer zweten dan vrouwen heeft volgens onderzoekers te maken met de specifieke lichaamsbouw van mannen en vrouwen. Het lichaam van een vrouw bevat minder vocht, waardoor er sneller gevaar is voor uitdroging. Dat een vrouw minder zweet zou in die zin een evolutionaire aanpassing zijn van het lichaam.
De grootste concentratie zweetklieren bevinden zich… onder je voeten!
En hoe zit dat dan met je oksels, zul je denken? Dat je op die plekken ook flink kunt zweten komt vooral omdat je lichaam daar weinig ventilatie krijgt.
De enige plekken waar je niet zweet zijn trouwens je oren, je lippen en je nagels!
Je zweet is zo uniek als een vingerafdruk
Wist je dat jouw zweet uniek is? Je zweet bestaat uit een mengsel van heel veel stoffen, waarbij de samenstelling zo uniek is als een vingerafdruk. Wat je eet heeft daar trouwens geen invloed op.
Zweet stinkt niet
Een feitje waar je wellicht vanop kijkt, maar zweet stinkt niet van zichzelf. Voor het overgrote deel bestaat zweet dan ook alleen maar uit water en zout.
Pas wanneer het zweet in aanraking komt met bacteriën op je huid dan ontstaat er een zuur die zorgt voor een vervelende lichaamsgeur. Heb je een goede deodorant? Dan dood deze de bacteriën voordat er nare luchtjes ontstaan.
Angstzweet heeft een andere samenstelling dan het zweet van een inspanning
Beiden soorten ruiken daardoor ook anders. Dat bleek uit een Oostenrijks onderzoek waarbij een testgroep naar verschillende (enge) films moest kijken. Een tweede groep vrijwilligers rook vervolgens aan de pads en kon het angstzweet herkennen.
Als mens kun je tot wel acht liter per dag zweten
Je kan het je bijna niet voorstellen waarschijnlijk, maar het is echt waar. Uiteraard gaat het dan over een extreme situatie. Toch kan het nóg veel extremer. Er bestaat namelijk ook een aandoening, genaamd hyperhidrose, waardoor je tot wel 15 liter zweet op een dag kunt verliezen.
Deodorant werkt alleen op een schone, droge huid
Tussen het zweten door even wat deodorant gebruiken heeft dus niet zoveel zin. Deodorant kun je dus het beste aanbrengen als je net gedoucht hebt, waarbij je er voor moet zorgen dat je oksels niet meer vochtig zijn.
Goed kunnen zweten heeft een voor- en een nadeel
Misschien zit je er niet op te wachten dat je overmatig veel zweet, maar dat heeft wel als voordeel dat je lichaam goed kan afkoelen. Het grote nadeel is echter dat je ook sneller uitdroogt, wat je prestatie weer negatief kan beïnvloeden. Vul je al dat verloren vocht op tijd weer aan, dan kán veel zweten dus een voordeel zijn.
Foto: Nathan Dumlao