Let hierop als je gaat wielrennen met lenzen in

Let hierop als je gaat wielrennen met lenzen in

Wielrennen met contactlenzen in is erg handig als je slecht ziet. Maar een aantal belangrijke aandachtspunten zijn er in dat geval ook. Die lees je in dit artikel.

Het dragen van contactlenzen heeft op de fiets zo zijn voordelen. Zo kun je altijd je fietsbril afzetten bijvoorbeeld wanneer het regent, wanneer het donker wordt, of wanneer de glazen beslaan.

Omdat de contactlenzen direct op je ogen zitten, heb je daarnaast ook nog eens een beter zicht dan met een bril. Met name vanuit je ooghoeken. Je lenzen draaien immers mee, in tegenstelling tot de glazen van je bril.

Los daarvan vraagt het dragen van contactlenzen natuurlijk ook om wat extra aandacht. Hieronder lees je daarom wat je beter wel en niet doet.

Voorkom droge ogen

Door de wind en rijwind kun je op de fiets sneller last krijgen van droge ogen, vooral wanneer je lenzen draagt. Dat voelt niet alleen vervelend, soms zie je er ook nog minder door. De oplossing is het dragen van een fietsbril. Die beschermt je meteen ook tegen beestjes en vuil, en houdt de felle zon eventueel ook tegen.

Heb je snel last van droge ogen, dan is het sowieso een aanrader om lenzen te kopen die veel zuurstof doorlaten. 

Zet je lenzen op tijd in

Na het inzetten van je lenzen duurt het soms heel even voor je helemaal scherp ziet. Om die reden is het slim om je lenzen wat eerder in te doen, als je gaat fietsen. 

Dat geeft je ook de tijd om een lens eventueel nog eens te verwijderen en opnieuw in te zetten, mocht hij niet goed zitten. Thuis is dat een stuk fijner dan onderweg, wanneer je geen schone handen meer hebt.

Draag altijd een goede bril tegen de zon

Ook al zijn er tegenwoordig lenzen met een ingebouwd UV-filter, nog steeds is het verstandig om ook een goede zonnebril te dragen. Een deel van je ogen is maar beschermd namelijk, als je dat niet doet.

Koop je een nieuwe fietsbril dan is het uiteraard belangrijk om een bril te kopen met de beste UV-bescherming (UV400).

Hooikoorts

Door hooikoorts kunnen je ogen op de fiets ontzettend gaan jeuken en tranen. Ook wanneer je lenzen draagt. Wanneer je er zoveel last van hebt, dan is het uiteraard beter om je lenzen niet te dragen. Maak ze dan goed schoon (dat is sowieso belangrijk), zodat je de volgende keer geen last hebt van achtergebleven pollen. 

Daglenzen zijn in dit geval ook erg handig, omdat je dan iedere keer dat je gaat fietsen met schone lenzen begint.

Speciale oogdruppels tegen hooikoorts zijn er ook nog, en die zijn zowel verkrijgbaar met als zonder recept. 

Heb je vaak last van je ogen wanneer je contactlenzen draagt, dan is het uiteraard belangrijk om ze niet te blijven dragen, en contact op te nemen met een oogzorgprofessional. Die kan je ook adviseren wat voor soort lenzen voor jou het meest geschikt zijn tijdens het sporten.

Twijfel jij nog tussen lenzen, je gewone bril of een sportbril op sterkte? Check dan ook dit artikel. Daarin lees je precies welke opties je allemaal hebt.

Foto’s: Unsplash