Wielrennen met een bril of lenzen: dit zijn je opties

Wielrennen met een bril of lenzen: dit zijn je opties

Als je fietst dan wil je uiteraard scherp zien. Niet alleen vanwege je veiligheid, maar zeker ook omdat het een stuk relaxter kijkt. Maar wat zijn je opties eigenlijk, als je onvoldoende ziet? Hier vind je een handig overzicht, waarbij je meteen leest over alle voor- en nadelen.

De bril dragen die je altijd draagt

De meest simpele optie – die je bovendien geen extra geld kost – is natuurlijk: je eigen bril dragen die je ook de rest van de dag draagt. 

Het grote nadeel van deze optie is dat het zeer waarschijnlijk geen optimale bril is om mee te sporten. Je krijgt sneller wat in je ogen als de glazen kleiner zijn, en je zult sneller last hebben van de zon. Tenzij je glazen hebt die meekleuren met de zon. 

Daarnaast sluit een normale bril vaak wat minder goed aan op de vorm van je gezicht, waardoor je ook nog eens rekening moet houden met een minder groot blikveld. 

Een fietsbril op sterkte

Ben je een veeleisende fietser die het beste vraagt van zijn materiaal? Dan is de kans groot dat je al snel neigt naar een echte fietsbril. Eentje die goed op je neus blijft zitten en die niet snel beslaat. Maar ook een fietsbril wellicht die van tint verandert als het lichter of donkerder wordt.

Het nadeel van een fietsbril op sterkte is dat de glazen al snel vrij dik worden bij een wat groter montuur, en bij hogere sterktes. Daarnaast kun je je bril op sterkte natuurlijk niet zomaar afzetten, mocht je hem tijdelijk even zat zijn.

Een fietsbril op sterkte is ondanks die nadelen een goede oplossing natuurlijk. Het enige waar je verder rekening mee moet houden is dat het een aardig prijzige optie is.

Heb je een gewone fietsbril nodig met een leesgedeelte? Ook dat is mogelijk. Die kun je zelfs kopen in standaard waardes, zonder dat je eerst naar een opticien hoeft. 

Een fietsbril met voorzetglaasjes

Ga je liever voor een goedkopere oplossing, dan zijn er ook fietsbrillen waar je een paar lenzen op sterkte in kunt zetten. Ze noemen dit ook wel een insert en het ziet eruit als een minibrilletje, die je achter de glazen van je fietsbril vastzet.

Zoals gezegd is een fietsbril met insert een stuk voordeliger dan een fietsbril op sterkte. Daarnaast is het ook een voordeel dat je alleen de insert hoeft te vervangen, en niet het montuur zelf, als je ogen verder achteruitgaan. En je kunt de insert in principe ook gebruiken voor meerdere brillen. Zolang de insert maar aansluit op je bril.

Contactlenzen

Het grote voordeel van contactlenzen is natuurlijk dat je altijd je fietsbril af kunt zetten, als je hem eventjes zat bent. Erg handig bijvoorbeeld tijdens een klim, als het zweet van je voorhoofd gutst. Maar ook als het schemerig wordt, of gewoon omdat je even niks op je neus wilt hebben.  

Daarnaast kun je met contactlenzen ook gewoon iedere fietsbril dragen die je leuk vindt. Zonder dat je bang hoeft te zijn dat je hele dikke glazen krijgt vanwege een hoge sterkte. 

Een klein nadeel van lenzen is dat ze wel even wennen zijn, wanneer je ze voor het eerst draagt. Vooral het in- en uitzetten kan dan een klusje zijn waar je even handig in moet worden. Maar zoals met alles doe je dat na verloop van tijd waarschijnlijk zonder er bij na te denken.

Verder kan het zo zijn dat je met lenzen in wat sneller last hebt van droge ogen. Vind je lenzen wat minder comfortabel, dan kun je ze natuurlijk ook afwisselen met een gewone bril. Sporten met lenzen in, en daarna zet je weer een bril op.

Persoonlijke voorkeur en budget

Welke optie voor jou het beste is? Dat hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie en je budget. Zo kan het goed zijn dat je niet meteen al een dure fietsbril op sterkte wil aanschaffen als je net bent begonnen met wielrennen. 

Benieuwd wat er in jouw specifieke situatie precies mogelijk is? Dan is een opticien een goede plek om je verder te laten informeren.

Foto bij intro: Jan Kopriva