8 tips voor als je wel wat extra energie kunt gebruiken

8 tips voor als je wel wat extra energie kunt gebruiken

Hoe je iedere dag weer de energie krijgt om te presteren? Voldoende slapen, regelmatig ontspannen en zo gezond mogelijk eten zijn dan belangrijk natuurlijk. Maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om je energiepeil op te krikken. 

Het mooie is dat je veel meer invloed hebt over hoe je je voelt, dan je misschien wel denkt. En het zit hem vaak in de details (zoals met alles). Kan jij wel een extra energy boost gebruiken? Check dan deze tips. 

Neem wat vaker een powernap

Is de batterij tijdelijk even leeg? Overweeg dan een powernap. Wanneer je het het goed doet, dan kun je daar echt van opknappen namelijk. Doe het alleen niet te laat op de dag, want dan is de kans groot dat het je nachtrust verstoort. Meer tips over het nemen van een powernap vind je ook hier.

Drink voldoende water

Een futloos gevoel kan ook gewoon ontstaan omdat je te weinig hebt gedronken gedurende de dag. Blijf dus de hele dag voldoende drinken, dan ben je sowieso heel gezond bezig. En je presteert ook nog eens beter als je gaat sporten.

Stop met snoozen

Voorkom een slecht begin, en hou op met snoozen. Snoozen kost je enorm veel energie namelijk, omdat je telkens weer abrupt wakker wordt gemaakt. Leer jezelf dus aan om onmiddellijk op te staan als de wekker gaat. Dat is in het begin misschien wat heftig, maar je raakt er vanzelf aan gewend. 

Drink minder alcohol

Alcohol maakt je slaperig, waardoor je sneller in slaap valt, maar tegelijkertijd verstoort het ook een goede, diepe slaap. Waardoor je uiteindelijk minder uitgerust wakker wordt. Het beste is het dus om (vaker) je alcoholconsumptie te matigen, wil je dat effect voorkomen.

Beweeg vaker (en ga naar buiten)

Hoe vaker je beweegt, des te energieker je je voelt. Als je regelmatig fietst, dan weet je dat al lang natuurlijk. Maar voor dat positieve effect hoef je echt niet altijd op je fiets te springen. Ook een korte wandeling heeft al effect bijvoorbeeld. Vaker bewegen zorgt er bovendien voor dat je beter slaapt. 

Voorkom stress

Stressen is niet alleen heel vervelend en ongezond, het kost je ook nog heel veel energie. Daar heb je niks aan uiteraard, en daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ontspanning. Minder plannen op een dag kan helpen, net als vaker bewegen. Vaker nee zeggen tegen dingen helpt daarnaast ook, en vaker tijd voor jezelf nemen is ook een slim idee. 

Eet minder suiker

Dat teveel suiker in je voeding ongezond is, dat weet je natuurlijk al. Maar het is niet alleen ongezond, het zorgt meestal ook voor een ‘suikerdip’, nadat je iets zoets hebt gegeten. Voor meer energie ga je dus beter voor een gezonder alternatief met meer complexe koolhydraten, meer vezels en/of gezonde vetten.

Drink je koffie wanneer je het nodig hebt

Als jij ook een koffieliefhebber bent, dan smaakt die koffie waarschijnlijk op ieder moment van de dag. Maar wil je echt profiteren van de opkikker die je er van krijgt (dankzij de cafeïne), plan je koffiemomentje dan strategisch: op het moment dat je een dip voelt aankomen, of er middenin zit. 

Overdrijf het uiteraard niet: van te veel koffie kun je juist weer geprikkeld raken. Zo’n 2 tot 4 kopjes koffie per dag schijnt het meest gezond te zijn.

Foto’s: Coen van de Broek, Tyler Nix, Brendan Church