Strava art: mijn eerste poging en tips

Strava art: mijn eerste poging en tips

strava art olifant

Als wielrenner ken je ongetwijfeld het fenomeen Strava art. Die prachtige tekeningen die sommige fietsers maken terwijl ze een route fietsen. Geen nieuwe trend, maar toen ik laatst schreef over Anthony Hoyte, raakte ik ook zelf geïnspireerd. Het was kerstvakantie, en ik had nog wat tijd over. De hoogste tijd dus om het eens zelf te proberen…

In dit artikel vertel ik je precies hoe mijn eerste figuur tot stand kwam en geef ik ook nog een aantal tips als je zelf een keer je eigen Strava art wil maken.

Heel benieuwd was ik naar de mogelijkheden bij mij in de buurt, en dus gleden mijn ogen al snel over de kaart van Zwolle en omstreken. Eén tip die ik had onthouden van Anthony Hoyte was dat je moet zoeken naar vormen die je opvallen.

Leuk gezegd, maar na tien minuten wilde ik het bijna al opgeven. Dit was nog lastiger dan ik dacht… Ineens begreep ik helemaal waarom Hoyte er soms maanden over deed om een spectaculair figuur te creëren. 

Nu hoefde mijn object niet meteen van dat niveau te zijn, maar een enigszins herkenbare vorm was door de wirwar aan weggetjes sowieso moeilijk te ontdekken.

Vormen zoeken

Mijn eerste plan om iets met het nieuwe jaar te doen ging al snel in de prullenbak. Een vuurpijl, wijnglaasjes, heel groot ’22’… Van alles schoot er door mijn hoofd, maar het was natuurlijk de omgekeerde weg. Eerst goed naar de vormen van de wegen kijken, dan ontstaat het idee (hopelijk) vanzelf.

Best lastig nog, maar na enkele vruchteloze pogingen ontdekte ik toch echt iets wat leek op het hoofd en de snuit van een olifant. In gedachte maakte ik het figuur verder af, en ik zag ook al de benen en een oor. Ongeveer dan. Maar dit had zeker potentie.

Het begon te kriebelen natuurlijk, en dus begon ik te schetsen op een plattegrond. Maar van de eerste versie werd ik nog niet echt heel enthousiast. Met de benen raakte ik ontzettend in de knoei, en ook met de slurf voorzag ik problemen. Dat laatste vanwege een snelweg.

Puntkont

Na het nodige gummen en opnieuw tekenen, was ik al meer tevreden over het tweede resultaat. De hoogste tijd om Google Maps er bij te pakken voor een nadere studie van de wegen. Was het überhaupt te rijden?

schets van de olifant
Schetsen, gummen, en nog eens schetsen.

De snelweg bleek inderdaad het knelpunt te zijn waar ik voor vreesde. Er zat niks anders op dan een stukje van de slurf af te halen. Gelukkig deed dat weinig af aan het eindresultaat. En dan was er ook nog een puntkont waar ik wat op moest verzinnen. Door de start en finish te verplaatsen (en een stukje open te laten) was dat euvel ook weer opgelost.

De route maken

Het was nu tijd om de route definitief te gaan maken met Google Maps. Een spannend moment, want voor het eerst kon ik nu echt de contouren zien van de daadwerkelijke route.  De afstand – die ik nog niet eerder had gemeten – viel gelukkig mee: 76 kilometer. 

Voor de zekerheid checkte ik als allerlaatste voorbereiding nog een aantal punten in Google Street View. Het was een voordeel dat ik de omgeving goed ken, maar even een afslag missen was natuurlijk niet de bedoeling.

Nu was het alleen nog wachten op een goed moment om mijn olifant te gaan fietsen. En die dag kwam gelukkig snel.

route in Google Maps
De route in Google Maps.

Het venijn zit in de staart

Op de dag zelf moet alles natuurlijk nog wel een een beetje meezitten. Je kan altijd even het GPS-signaal verliezen, en er moet geen wegversperring zijn. Gelukkig was van beide geen sprake. 

Toch zat het venijn letterlijk in de staart van mijn olifant, want daar moest ik nog wel wat improviseren. Ineens bleek er geen fietspad te zijn waar ik hem (door Google) wel had verwacht. Gelukkig liep mijn route niet de mist in en kon ik omkeren.

Tevreden met het eindresultaat? Zeer zeker! Vooral voor een eerste keer, en zeker ook gezien de korte voorbereidingstijd. Smaakt het naar meer? Dat ook… en dat had ik van te voren niet zien aankomen. Wellicht in een volgende vakantie maar eens opnieuw wat proberen.

Tips als je zelf aan de slag gaat

Dit waren de tips die mij zelf erg hielpen:

  • Bekijk zoveel mogelijk routes van mensen bij jou in de buurt en laat je inspireren door de vormen.  
  • Bekijk de wegen op een kaart en zoek naar vormen die opvallen.
  • Je kunt meteen een route gaan maken als je een idee hebt, maar snel wat schetsen op een plattegrond helpt je ook om te zien of je plan gaat werken.
  • Gebruik foto’s of tekeningen van je onderwerp als dat je helpt om het figuur te perfectioneren. 
  • Check goed over welke wegen Google Maps je stuurt (als je daar gebruik van maakt). Daar kunnen namelijk ook heel wat onverharde paden bijzitten.

Handige hulpmiddelen

  • Een programma waarin je kunt schetsen, zoals Paint of Illustrator is erg handig.
  • Google Maps, of een ander programma waarin je routes kunt checken en maken.
  • Eventueel een online converter om een KMZ-bestand van Google Maps om te zetten naar een GPX-bestand.

Succes als je zelf ook aan de slag gaat!