Zo fiets je de kortste route door alle 12 provincies

Zo fiets je de kortste route door alle 12 provincies

Door 12 provincies fietsen in één dag. Veel wielrenners hebben deze mooie en extreme uitdaging nog op hun bucketlist staan. Maar wat is een slimme route?

Aan extreme uitdagingen geen gebrek tegenwoordig, en aan wielrenners die daar gek op zijn ook al niet. Nou kun je in Nederland heel wat challenges aangaan – het Fietserpad bijvoorbeeld – maar eentje die misschien wel het meest tot de verbeelding spreekt is de fietstocht door onze 12 provincies. 

Heel wat wielrenners gingen die uitdaging al aan, en vooral in de zomer. Goed bekeken, want dan kun je profiteren van de vele uren dat het licht is. Bovendien is het dan een stuk lekkerder om af en toe op een bankje of terras even op adem te komen, en wat te eten.

In ieder geval zul je geen andere afspraken willen plannen die dag. Je bent wel even onderweg namelijk… En uiteraard is het ook nog mogelijk om de tocht in meerdere dagen af te leggen.

Verschillende varianten

Wie googelt naar een route zal het opvallen dat er heel wat variaties bestaan van deze tocht door de provincies. Kijk je niet op een ‘paar kilometers’, dan kun je deze uitdaging bijvoorbeeld als een rondje rijden. 

Reken dan wel op zo’n 620 kilometer, en misschien nog wel meer. Het voordeel: je eindigt waar je begon. 

Ben jij meer het economische type, qua fietskilometers? Dan start je liever in het zuiden waarschijnlijk, om te finishen in het noorden. Of net andersom. In dat geval moet je uitgegaan van zo’n 430 kilometer. 

In de Kopgroep vond twee routes op Strava die met elkaar overeenkomen qua afstand. Maar de routes wijken met name in het zuiden behoorlijk van elkaar af. Eén opties is het om te starten in Zeeland, om vervolgens via Brabant Limburg aan te tikken. Waarna je verder naar het noorden fietst. Maar beginnen in Limburg kan ook. Dan fiets je via Brabant en Zeeland richting het noorden. 

fietsroute 12 provincies
Route van Limburg naar Groningen.
fietsroute 12 provincies
Route van Zeeland naar Groningen.

Check de wind

Beide routes beginnen in het zuiden, maar je kunt de tocht uiteraard ook omgekeerd fietsen. Begin je echter in het zuiden, dan heb je de grootste kans op een gunstige wind. Zuidwest is namelijk de overheersende windrichting in Nederland. 

Wil je koste wat het kost zo veel mogelijk wind tegen voorkomen? Stel je dan flexibel op. Qua datum of qua startplaats. 

De besproken routes kun je als gpx-bestand downloaden als je een Strava-account hebt. De route van Jelle-Jan begint in Limburg, de route van Patricia in Zeeland. Beide routes zijn 429 kilometer, met minder dan 600 hoogtemeters.

Tip: check de route goed als je er eentje gaat gebruiken. Hier zijn ze (nog) niet getest!

Foto bij intro: Markus Spiske (Unsplash)