De zon wint weer aan kracht en dus is het binnenkort weer vaker nodig om je tegen de zon te beschermen als je gaat fietsen. Maar voor welke zonnebrandcrème ga je? In de Kopgroep testte de Ultrasun Sports Gel en in deze review lees je of het een aanrader is.
Hoe belangrijk bescherming tegen de zon is als je urenlang in de warme zon fietst, hoeft niemand je meer uit te leggen hopelijk. Maar voor welke zonnebrandcrème ga je dan?
Natuurlijk let je op de beschermingsfactor van een product. Hoe hoger dat getal, hoe langer je beschermd bent namelijk tegen de zon. Maar als het aankomt op het gebruiksgemak en de samenstelling van zonnebrandcrèmes, dan zijn er ook grote verschillen.
Kijk je naar de Ultrasun Sports Gel, dan is dat op papier de ideale zonnebrandcrème voor sporters. Maar één keer hoef je slechts te smeren namelijk (in principe) en de gel is volgens de beschrijving waterbestendig. Handig dus wanneer je veel zweet.
Is de Ultrasun Sports Gel daarmee ook een aanrader? Ik testte het zelf een zomer lang en gebruikte daarvoor de gel met beschermingsfactor dertig.
Transparant
Het eerste fijne punt van de Ultrasun Sports Gel, is dat je het niet ziet zodra je het aanbrengt. De gel is dan ook transparant, en dat is heel wat fijner dan de witte crème die ik gewend ben.
Die ‘standaard’ crème blijf je niet alleen vaak zien, vaak is dat ook een vettige substantie waar alles aan blijft plakken.
Bij de Ultrasun Sports Gel is dat gelukkig niet zo. Smeren gaat ook een stuk eenvoudiger, aangezien de gel heel dun is. Je brengt een paar strepen aan op je huid, smeert het uit, en binnen de kortste keren ben je klaar.
Ook al plakt de Sports Gel niet, het fenomeen dat er zomers vuil en beestjes aan je armen en benen blijven plakken tijdens het fietsen, hou je natuurlijk wel een beetje. Zweet zorgt daar ook voor immers.
Dosering
De eerste keren vind ik het wat lastig inschatten hoeveel je moet gebruiken, maar de online gebruiksaanwijzing biedt gelukkig uitkomst. De maateenheid die Ultrasun hanteert is een vingerlengte. Zo heb je volgens het overzicht voor je hoofd bijvoorbeeld één vingerlengte nodig, en voor de voorkant van je armen ook.
Geen parfum
De Ultrasun Sports Gel heeft weliswaar geen toegevoegde parfum, maar geurloos is hij ook niet. In mijn beleving is de geur redelijk neutraal: niet vies, maar ook niet bijzonder lekker.
Geelachtige kleur
De Sports Gel mag dan transparant zijn als je hem aanbrengt, de gel heeft wel een geelachtige tint wanneer hij uit de fles komt. Die kleur is blijkbaar een gevolg van de in olie oplosbare uv-filters. Een noodzaak dus, maar op het etiket lees ik dat die gele kleur wel kan zorgen voor vlekken in je kleding. Het gaat dan met name om lichte kleding.
Zelf ben ik niet altijd even voorzichtig met het aanbrengen van de gel, maar op mijn donkere kleding blijven gelukkig geen vlekken achter.
Antioxidanten
Aan de Ultrasun Sports Gel zijn tenslotte ook nog antioxidanten toegevoegd, lees ik op de verpakking. Niet voor niks blijkbaar, want antioxidanten zorgen voor een extra bescherming tegen vrije radicalen.
Je lichaam beschikt zelf ook over die antioxidanten. Maar hoe ouder je bent, des te groter is blijkbaar de kans dat je daar te weinig van hebt.
Of deze antioxidanten bij de Sports Gel daadwerkelijk ook hun werk doen valt natuurlijk moeilijk te controleren. Maar baat het niet, dan schaadt het (hopelijk) niet.
Conclusie
Na een paar maanden kan ik concluderen dat de Ultrasun Sports Gel mij goed bevalt. De gel smeert soepel, is niet zichtbaar na het smeren, en plakt niet. Eén keer smeren volstaat in principe, en het doseren is eenvoudig.
Ultrasun adviseert trouwens wel om vaker te smeren als je flink transpireert, en uiteraard als je gezwommen hebt. Een tweede keer smeren tijdens een langere rit waarbij je aardig wat zweet is dus geen verkeerd idee. Gelukkig heeft Ultrasun ook een kleine verpakking van 100 milliliter, die handig is voor onderweg.
Echt grote nadelen zijn er voor mij niet te noemen, behalve dan dat de zonnebrandcrème van Ultrasun niet heel goedkoop is.
Een ander nadeel – waar ik zelf geen last van had, maar waar je wel rekening mee wilt houden – is dat de gel voor vlekken kan zorgen in (lichte) kleding. Even oppassen dus bij een wit shirt of een lichte broek.
Als je de Ultrasun Sports Gel zelf eens wilt proberen, dan is deze hier onder meer verkrijgbaar.
Foto’s: In de Kopgroep