Review: update van de HideMyBell Raceday SL

Review: update van de HideMyBell Raceday SL

HideMyBell Raceday fietsbel

De HideMyBell Raceday SL fietsbel heeft een update gekregen. In deze review lees je of het nieuwe model ook een verbetering is.

Wielrennen zonder fietsbel is heel vervelend. Zeker wanneer je aan een bel gewend bent. Roepen, wachten, nog eens roepen, vriendelijk bedanken… Je moet er maar zin in hebben. Nee, doe dan maar een fietsbelletje. Maar wel een bel die geen afbreuk doet aan je fiets uiteraard. 

De HideMyBell Raceday is wat dat betreft een schot in de roos. Dat kun je ook teruglezen in deze review

HideMyBell Raceday fietsbel

Eindelijk een fietsbel die je haast niet ziet, maar die wel vrij eenvoudig z’n werk doet. De bel zit verscholen onder een houder voor je fietscomputer. Eigenlijk koop je dus een houder en een fietsbel ineen. 

Het voordeel van de Raceday is bovendien dat je de bel eenvoudig kunt verwijderen. Handig tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld, zoals de naam al doet vermoeden.

De HideMyBell Raceday beviel dus goed. Totdat na drie jaar de plastic klepel van de bel afbrak. Vervelend om de hele houder te moeten vervangen was mijn eerste gedachte, maar dat was gelukkig niet nodig.

De losse bel is namelijk ook apart te bestellen. Hier onder andere. En tot mijn verrassing is het een geüpdatete versie inmiddels. Waarbij de klepel niet langer van kunststof is, maar van staal. Met een hamertje van messing. De prijs van deze losse bel is twaalf euro.

Koop je de HideMyBell Raceday in z’n geheel, dan ben je zo’n zestig euro kwijt. Een stevige prijs, maar je hebt voor dat geld wel een stuurhouder en een netjes weggewerkte bel.

HideMyBell Raceday fietsbel
De losse bel klik je vast onder de houder.

Mijn probleem was opgelost dus, maar is de nieuwe bel ook een verbetering? Ik was benieuwd naar zijn volume, de nieuwe bediening en… of de bel nu wel goed blijft werken als het regent. Dat laatste was een minpuntje namelijk.

Bediening

De kunststof klepel is zoals gezegd vervangen voor een stalen versie. Maar daarnaast is de bediening ook veranderd. Bij het vorige model moest je de klepel namelijk naar boven bewegen, terwijl je de die nu naar je toehaalt (in de omgekeerde richting van een klassieke bel). 

Het voordeel is dat je hand nu op het stuur kan blijven liggen, en dat maakt de nieuwe bel uiteraard wat veiliger. Toch moet je er wel even bij nadenken in het begin. De klassieke belbeweging is het namelijk nog steeds niet. Maar na een of twee ritjes zit dat wel in je systeem gebakken.

Voor mijn gevoel is de bediening nu ook wat eenvoudiger als je wat dikkere handschoenen draagt. Waarschijnlijk komt dat mede omdat je hand nu op het stuur rust, waardoor de beweging wat gecontroleerder is.

Deze nieuwe bediening zorgt er wel voor dat je de bel nog maar op één manier kunt gebruiken: met de klepel naar links. De oude bel kon je ook omdraaien, met de klepel naar rechts dus. Doe je dat met het nieuwe model, dan zit de klepel van de bel te ver weg.

HideMyBell Raceday fietsbel

Volume

Uiteraard was ik ook nieuwsgierig naar het volume van de nieuwe bel. De vorige bel had een zeer acceptabel volume, maar hoe zit dat met deze update? 

Er is niks veranderd blijkt al snel: de nieuwe bel produceert net zoals z’n voorganger zo’n 100 decibel. Direct naast de bel gemeten. Op zich prima, al blijven er altijd situaties waarbij een luidere bel handig is.

Regen

Ten slotte is het de vraag natuurlijk of de nieuwe bel nu wel zijn galm behoudt als het regent. Helaas blijkt uit een test al snel van niet. Net als bij het oude model klinkt er als de bel nat wordt alleen nog maar een doffe tik. Grote kans dus dat je in die gevallen je stem moet gebruiken.   

Conclusie

Al met al is de update van de HideMyBell Raceday SL zeker een verbetering. De bediening is zoals gezegd wat eenvoudiger en veiliger, en de bel zelf lijkt heel wat degelijker met een klepel van staal. Hoe degelijk moet natuurlijk blijken op de lange termijn. 

Dat je de bel nu alleen nog maar kan bedienen met je linkerhand is misschien even wennen, als je bellen altijd met rechts deed. Hetzelfde geldt voor de belbeweging. Maar na een paar ritjes ben je daar waarschijnlijk aan gewend. 

Een heel goedkoop product is de HideMyBell Raceday SL niet. De bel is daarom vooral een aanrader als je zoekt naar een fraaie ‘onzichtbare’ bel en stuurhouder ineen, waarbij je de bel ook nog gemakkelijk kunt verwijderen voor een wedstrijd. 

De HideMyBell Raceday SL krijg je met adapters voor diverse fietscomputers (Garmin, Sigma ROX, Wahoo en Bryton). De houder en bel wegen samen 40 gram, en de houder is geschikt voor sturen met een diameter van 31,8 millimeter. 

Wil je net als ik alleen de losse bel kopen, dan kan dat onder meer hier. Ben je op zoek een complete houder en bel, dan lees je hier meer info over alle uitvoeringen die er zijn.

Foto’s: In de Kopgroep en CloseTheGap

Dit artikel bevat affiliate-links. Koop je iets via deze links dan betaal je niks extra, maar je steunt In de Kopgroep er wel mee.