Waarom je handen en voeten het eerst afkoelen

Waarom je handen en voeten het eerst afkoelen

fietshandschoenen

Als je tijdens een winterse rit last hebt van koude handen en voeten, dan is dat erg vervelend. Maar waarom zijn het altijd die delen van je lichaam die als eerste afkoelen, terwijl de rest van je lichaam soms nog warm is?

Heb jij vaak last van koude handen en voeten op de fiets? Dan is het uiteraard belangrijk om als eerste eens kritisch naar je fietskleding te kijken. Grote kans namelijk dat er wat verbeteringen mogelijk zijn op dat vlak.

Desondanks is het haast niet te voorkomen dat je er zo af en toe last van hebt. Heel vervelend, want genieten is er niet meer bij op dat moment. Het gekke is bovendien dat het vaak alleen je handen en voeten zijn, terwijl je het verder nog warm hebt. 

Toch is het meestal geen reden om heel ongerust te zijn. Koude handen en voeten zijn nou eenmaal een bekend fenomeen in de winter. En de oorzaak is meestal ook heel duidelijk aan te wijzen. 

Slaat de kou weer eens toe, en heb je last van je vingers en tenen? Dan is de kans groot dat je lichaam op dat moment heel erg zijn best doet om op temperatuur te blijven. De ideale temperatuur voor je lichaam is daarbij zo’n 37 graden. 

Vitale organen

Koel je verder af, dan grijpt het lichaam in. Bloedvaten naar je handen en voeten vernauwen zich, zodat er meer warm bloed naar de kern van je lichaam stroomt. En dat is belangrijk, want daar bevinden zich alle vitale organen. 

Omgekeerd stroomt er dus minder bloed naar je handen en voeten, waardoor deze sneller afkoelen. Ook je spieren en zenuwen koelen daardoor af, wat er vaak voor zorgt dat je je vingers en tenen moeilijker kunt bewegen. 

Ook al zijn je vitale organen de hoogste prioriteit op zo’n moment, uiteraard probeert je lichaam wel te voorkomen dat je vingers en tenen bevriezen. Desondanks is het in extreme gevallen belangrijk om op je hoede te zijn en maatregelen te nemen.

Warm hoofd

Om deze ellende te voorkomen is het uiteraard van belang dat je warme fietskleding draagt. Warme handschoenen, schoenen en overschoenen zijn daarbij vanzelfsprekend. Maar wist jij dat je de meeste warmte verliest via je hoofd? Ook een sjaal en/of muts onder je helm kunnen er dus goed voor zorgen dat je het langer warm houdt op de fiets.

Feit blijft dat de ene mens eerder last heeft van koude handen en voeten dan de ander. Ben jij een wielrenner met een laag vetpercentage, dan zul je sowieso sneller last hebben van de kou.

Bloedsomloop

Daarnaast kan ook een mindere bloedsomloop er voor zorgen dat je het sneller koud hebt. Soms is dat erfelijk, maar het kan ook komen door een ongezonde levensstijl. Rokers en mensen met een hoge cholesterol of een vitaminegebrek hebben bijvoorbeeld ook vaak sneller last van koude handen en voeten.

Tenslotte kan er ook nog sprake zijn van meer ernstige aandoeningen. Zo is er bijvoorbeeld het Syndroom van Raynaud, waarbij de bloedvaten verkrampen als het koud is.

Heb jij vrijwel altijd koude handen of voeten op de fiets, ook als het niet zo koud is? Dan is het uiteraard van belang om uit te zoeken wat de reden is. 

Zijn je klachten minder ernstig van aard, maar vind je kouden handen en voeten wel heel vervelend? Check dan ook deze tips hoe je warm blijft op de fiets.

Foto: Victor Xok