Kattegattleden: toeren langs de westkust van Zweden

Kattegattleden: toeren langs de westkust van Zweden

bordje Kattegattleden

Van het Kattegat, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden, heb je vast wel eens gehoord. Maar wist jij dat je daar ook prachtig kunt fietsen? De Kattegattleden, een fietsroute van zo’n 395 kilometer langs de westkust van Zweden is daarvan het bewijs.

Denkend aan Zweden zag ik altijd een glooiend landschap voor me, met naaldbossen en meertjes. Dat Zweden veel diverser is, ontdekte ik deze zomer. 

Het Zuidwesten van Zweden is namelijk veel vlakker, en naaldbossen zijn hier niet. Loofbossen daarentegen wel, en vooral veel akkers en weilanden. En hier en daar een boerderij. Die rust en ruimte ervaar je ook aan de kust, met zijn lange stranden, kalme baaitjes en pittoreske vissersdorpjes.

Weinig hoogtemeters zul je hier maken dus. En voor druk verkeer hoef je ook al niet bang te zijn. Zorgvuldig is er gekozen voor de meest autoluwe wegen. En vaak rij je zelfs over fietspaden.

westkust Zweden

Populair

De Kattegattleden was de eerste officiële fietsroute in Zweden, en met zijn 395 kilometer is het veruit de langste route in deze regio. Een perfecte tocht dus als je een meerdaagse fietstrip in Zweden in gedachte hebt. 

Een heel groot geheim is de Kattegattleden blijkbaar niet meer, want zomers kom je er heel wat fietsers tegen. Sportieve fietsers, toerfietsers en uiteraard veel bikepackers.

Bordjes

De route begint in Göteborg en eindigt in het wat kleinere Helsingborg. Of net andersom. In beide richtingen kun je namelijk de bordjes volgen. Die geven de route erg goed aan, maar een gpx-route erbij hebben is natuurlijk nog wat relaxter. 

Waar je ook begint, neem vooral ook de tijd om beide steden te bezoeken. In Göteborg én in Helsingborg is er een hoop te zien en beleven namelijk.

Helsingborg
Uitzicht over Helsingborg.
Göteborg
Oude tram in het centrum van Göteborg.

Afwisseling

De route mag dan vernoemd zijn naar het Kattegat, dat betekent niet dat je altijd pal langs de kust fietst. Soms ben je een heel stuk van die kust verwijderd, wat zorgt voor nog meer afwisseling. Sowieso maakt de route veel omwegen. En uiteraard is dat gedaan om je langs de mooiste plekken te brengen.

In veruit de meeste gevallen fiets je over verharde wegen, maar (goed begaanbare) onverharde stukken zijn er ook. Een racefiets is daarom niet zo ideaal, tenzij je beschikt over bredere banden. 

fietspad aan de kust
Een kort stukje onverhard fietspad.

Kamperen

Dat de Kattegattleden dorpjes en steden niet overslaat, is ook erg handig als je ergens wat wilt eten of drinken, of eten wilt inslaan. Daarnaast vind je in deze kuststreek ook veel campings. Een plekje voor je tent heb je iedere dag dus zo gevonden, mocht je gaan kamperen. 

camping voor fietsers

Mijn ervaring

Tijdens mijn bikepacktrip van Noorwegen naar Nederland fietste ik (ongepland) grote delen van de Kattegattleden. Met mijn racefiets met banden van 28 millimeter was dat op onverharde paden niet altijd ideaal. Vandaar dat ik ook wel eens wat afweek van de route.

Heel soms volgde de route naar mijn mening ook wel eens wat te lang de doorgaande weg. Maar buiten die stukken kon ik de fietsroute erg waarderen en was er juist de nodige afwisseling. De afwezigheid van druk verkeer was daarnaast ook een verademing.

Hoe lang je over de Kattegattleden doet, bepaal je zelf natuurlijk. Maar officieel is de route opgedeeld in acht etappes, en een beschrijving van ieder deel vind je hier. De route downloaden als gpx-bestand kan op op deze website.

Foto’s: In de Kopgroep