Deze geluksstofjes maakt je lichaam aan als je sport

Deze geluksstofjes maakt je lichaam aan als je sport

hersenen

Dat wielrennen leuk is en gezond, dat hoeft niemand je meer te vertellen. Sterker nog, fietsen kan behoorlijk verslavend zijn. Niet zonder reden natuurlijk, want je lichaam maakt tijdens het sporten verschillende stofjes aan die er voor zorgen dat je lekker in je vel zit. 

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Tijdens het sporten komen er allerlei chemische stofjes vrij, die ook wel neurotransmitters worden genoemd. Endorfine, dopamine en serotonine bijvoorbeeld. Deze stoffen hebben allemaal een essentiële functie in je lichaam, en het resultaat is dat je ze je meestal een heel prettig gevoel geven. Niet zo verwonderlijk dus, dat je dat gevoel mist, als je een tijd lang niks hebt gedaan.

Dit zijn die stofjes, en dit is wat ze doen.

Endorfine

Endorfine is de natuurlijke pijnstiller en de grootste veroorzaker van dat bekende euforische gevoel dat duursporters vaak ervaren. Endorfine is ook het snelst werkende anti-stress hormoon. Binnen enkele seconden kan je stressgevoel verdwijnen dankzij het stofje. In plaats daarvan ervaar je een positief en opgewekt gevoel.

Je zult vooral het positieve effect van endorfine voelen tijdens een stevige, maar niet uitputtende training. Doe je een maximale inspanning, dan zal de pijn die je voelt de overhand nemen.

Adrenaline

Adrenaline daarentegen is een stresshormoon. Dit stofje verhoogt je bloeddruk en maakt je scherp. Die verhoogde bloeddruk zorgt ervoor dat zuurstof en glucose sneller in de spieren terechtkomt. 

Je lichaam maakt adrenaline aan wanneer het stress ervaart en het resultaat is dat je in een soort overlevingsmodus terecht komt waarbij je lichaam klaar is om te vechten of te vluchten. Adrenaline is dus een onmisbaar stofje om goed te kunnen presteren. 

Een stoot adrenaline ervaren veel sporters als een heel fijn gevoel. Je bent super gefocust en komt in een soort roes terecht. Hardlopers spreken ook wel van een ‘runners high’.

Serotonine

Serotonine wordt ook wel het zelfvertrouwen-molecuul of het gelukshormoon genoemd. Het is een belangrijk stofje voor je gemoedstoestand en zelfvertrouwen. Het neutraliseert ook de cortisol in je lichaam, wat helpt om stress te voorkomen. Sport je regelmatig, dan slaat je lichaam meer serotonine op in de hersenen, wat er voor zorgt dat je ook na het sporten lekkerder in je vel zit.

Dopamine

Dopamine is mooi gezegd het genotshormoon. De stof komt vrij als je iets doet wat je fijn vindt. Het verhoogt je aandacht, en geeft je een gevoel van welbehagen. Het hormoon speelt ook een belangrijke rol bij verslavingen. Het geeft een roker bijvoorbeeld een prettig gevoel wanneer hij of zij een sigaret opsteekt.

Daarnaast maakt je lichaam het prettige stofje bijvoorbeeld ook aan als je een berichtje of een like krijgt op je telefoon. Gelukkig is sporten een gezonde manier om de aanmaak van dopamine te stimuleren.

Brain derived neurotrophic factor (BDNF)

De minst bekende waarschijnlijk in dit rijtje is brain derived neurotrophic factor, oftewel BDNF. Je lichaam maakt BDNF aan ter bescherming van je lichaam en hersenen, wanneer het veel stress ervaart, bijvoorbeeld tijdens een zware fysieke inspanning. Verder verbetert het stofje je stemming, je geheugen en je concentratievermogen. Dat laatste zul je vooral ervaren na je training.

Onderzoek

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de functie en werking van al deze stoffen. Ook al hebben wetenschappers een heel goed idee van wat ieder stofje ongeveer doet, het brein is een ontzettend complex orgaan en hoe de stofjes onderling op elkaar reageren is daarom nog steeds moeilijk te doorgronden.

Los daarvan is het gelukkig wel bewezen dat sporten je gelukkiger maakt. Ook is het een goede remedie tegen spanning, en uit studies komt zelfs naar voren dat sporten depressieve gevoelens tegengaat. Genoeg redenen dus om te bewegen. En doe je dat op regelmatige basis, dan zul je des te meer profiteren van de eerder genoemde effecten.

Wil je nog meer redenen waarom sporten je gelukkig maakt? Lees dan ook dit artikel.

Afbeelding: Wikipedia