7 redenen waarom fietsen je gelukkig maakt

7 redenen waarom fietsen je gelukkig maakt

Lachende wielrenner

Dat je door regelmatig te fietsen gezond bezig bent, wist je natuurlijk al. Maar de voordelen voor lichaam en geest zijn er in vele opzichten.

Dat het je ook gelukkig maakt, daarvan was je je misschien nog niet zo bewust. Wij zetten 7 redenen op een rijtje.

1. Fietsen maakt je mentaal sterk

Boudewijn de Groot zong het al: ‘Hoe sterk is de eenzame fietser…’ Hoevaak vind jij jezelf ergens terug tussen de weilanden, op een ellendig lange weg met harde wind tegen? Toch blijf je op de trappers duwen, geen haar op je hoofd die denkt aan opgeven of omkeren.

Ook in een groepsrit kunnen fietsmaten je mentale hardheid danig op de proef stellen. Afgeven is het laatste waar je op dat moment aan denkt. Je zult ze wat laten zien!

Al dat beulswerk op de fiets maakt je mentaal sterker. Jij kan dus ook beter tegen een stootje in het dagelijks leven.

2. Fietsen is een sociale bezigheid

Gelukkig is wielrennen niet alleen afzien als de beesten en jezelf tien keer tegenkomen. Waar het vroeger vooral een sport was voor fanatiekelingen, is het anno nu steeds meer een lifestyle sport. Met alle positieve sociale kanten. Niet alleen de koffierondjes op de fiets zorgen daarvoor. Ook de bezoekjes aan beurzen, wielercafé’s, wedstrijden en toertochten geven je de kans om je passie te delen met anderen.

3. Het geeft afleiding en rust in je hoofd

Alleen een rondje maken op de fiets, is uitermate geschikt om even je hoofd leeg te maken. Laat alle sores van je afglijden en geniet van de natuur om je heen. Dagdromend op een rustig weggetje, of met volle concentratie over een single track. 

Hoe druk en gestresst je ook bent geweest de hele dag, nadat je weer afstapt zul je een ander gevoel ervaren.   

4. Fietsen is avontuur

Fietsen brengt je op nieuwe plekken en in onverwachte situaties. Veel meer dan als je in een auto zit, waarin je vooral zit opgesloten. 

Een fietsvakantie of weekend weg is uiteraard het mooiste voorbeeld. Ontdek nieuwe gebieden, spreek met lokale bewoners en stap regelmatig af voor een terrasje of om wat te eten. Laat jezelf verdwalen en ontdek een land of streek op één van de mooiste manieren die er zijn.

5. Je gaat beter slapen, bent alerter en vrolijker

Een goede conditie zorgt ervoor dat je sneller in slaapt valt. Je slaapt daarnaast ook dieper, wat belangrijk is voor het herstel van lichaam en geest. Je zit lekker in je vel en voelt je meer uitgerust overdag.

Bij het sporten komen hormonen en neurotransmitters vrij in je lichaam, zoals dopamine en endorfine. Die stofjes zorgen er niet alleen voor dat je je blijer en gelukkiger voelt, ze gaan ook stress tegen. Ook dat komt weer ten goede aan je slaap, want stress houdt je ’s nachts wakker.

Trainen vlak voor je gaat slapen is echter een afrader. Door de aanmaakte adrenaline zul je waarschijnlijk nog een tijdje naar het plafond staren.

6. Het geeft je meer zelfvertrouwen

Misschien heb je het doel om een paar kilootjes te verliezen. De uren die jij maakt op de fiets helpen je daarbij, naast een gezond en regelmatig eetpatroon. Maar ook als je doel simpelweg het verbeteren van je conditie is, heeft het trainen een positief gevolg. Een strakker lichaam in combinatie met al die zelfdiscipline geeft je zelfbeeld namelijk een flinke boost.

7. Je bent minder vaak ziek

Uit onderzoek blijkt dat sporters minder vaak ziek zijn dan niet-sporters. Toch ontbreekt er tot op heden een helder medisch bewijs hoe dat precies in elkaar zit. Wel weten we zeker dat veel lichaamsfuncties vooruit gaan dankzij het sporten. Opgeteld maken die de kans dat je ziek wordt een stuk kleiner.

Zeer waarschijnlijk heeft een gezondere leefstijl die gepaard gaat met sporten daar ook mee te maken (zie ons tweede punt).

Conclusie

Zit je regelmatig op de racefiets, dan zit je waarschijnlijk goed in je vel. Behalve dat het leuk is en sociaal, rust je beter uit en word je mentaal sterker. Je hebt een beter immuunsysteem en een positiever zelfbeeld.

Een betere motivatie om door te gaan lijkt ons niet mogelijk. Zijn wij nog een puntje vergeten? Laat het ons weten in een reactie!