Dit moet je weten over fietsland Denemarken

Dit moet je weten over fietsland Denemarken

Kopenhagen

Dat de Denen gek zijn van fietsen, is dit weekend weer bewezen tijdens de Tourstart in Kopenhagen. Maar hoeveel weet jij verder eigenlijk over Denemarken?  

Staat het kleinste land van Scandinavië bij jou ook nog steeds op het lijstje met landen die je graag eens bezoekt? Check hier dan alvast de belangrijkste feiten die je absoluut wilt weten over fietsland Denemarken. 

Kopenhagen: meer fietsen dan mensen

Wij Nederlanders mogen dan gek zijn van fietsen, de Denen kunnen er ook heel wat van. Kopenhagen staat zelfs bekend als een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. De beste manier om je te verplaatsen in de stad is dan ook op de fiets. 

De liefde voor de fiets is zelfs zo groot dat er meer fietsen dan mensen zijn in de Deense hoofdstad.

Ook buiten Kopenhagen fietst men flink wat af. Zo hebben negen van de tien Denen een fiets, en fietst de helft van de kinderen tussen 11 en 15 naar school.

Glooiend land

Je wist het al waarschijnlijk, maar Denemarken is een bijzonder vlak land. Het hoogste punt ligt slechts op 171 meter boven zeeniveau. En daarmee kun je Denemarken behoorlijk vergelijken met Nederland, als is het land wel wat glooiender.

Waar je verder op kunt rekenen? Lange zandstranden, mooie vergezichten, fjorden, heidevelden, rivieren, bossen en ontzettend veel eilanden (meer dan 400!). Op aardig wat plaatsen zijn die eilanden gelukkig verbonden met elkaar middels bruggen. 

Deense lekkernijen voor onderweg

Even afstappen onderweg voor wat snelle koolhydraten? Geen probleem, want de Denen zijn gek op zoete broodjes. In het buitenland zijn die vooral bekend als ‘Danish’ maar de Denen zelf noemen het wienerbrød. Van spandauer (met jam of room) tot aan kanelsnegle (Deense kaneelbroodjes). Zeer smakelijk, vooral tijdens een flinke fietstocht!

Ga je trouwens ergens koffie drinken met wat lekkers, dan heb je ook meteen een fika-momentje te pakken. Niet alleen heel erg Deens, maar sowieso een goed idee!

Zo’n 12.000 kilometer aan bewegwijzerde routes

In zo’n fietsgek land als Denemarken is er uiteraard geen gebrek aan mooie fietsroutes over rustige wegen en paden. In veel gevallen zijn die routes zelfs bewegwijzerd. De Denen maken daarbij een onderscheid tussen nationale, regionale en lokale routes. Alle routes hebben bovendien een nummer, waardoor je gemakkelijk de bordjes volgt.

Heb je grote fietsplannen? Dan kun je de routes ook nog gemakkelijk combineren. Waarbij je als je dat wilt het hele land kunt rondfietsen.

De heuvels in

Denemarken mag dan voor het grootste deel bestaan uit akkerland, kleine dorpen, slingerende wegen, en stranden, een aantal flinke kuitenbijters zijn er ook nog. De meeste daarvan vind je tussen Horsens en Silkeborg. Pittige heuvels waar je als wielrenner telkens kort maar stevig aan de bak moet. 

Møllehøj (bij Skanderborg) is met zijn 171 meter het hoogste punt van het land. Andere bekende klimmetjes in Denemarken zijn de zeer steile Gammel Kongevej, de zware Jellingvej, en de populaire Munkebjerg.

Fietssnelwegen

Dat Denemarken een fietsland bij uitstek is bewijzen ook de vele fietssnelwegen. Voor je het weet ben je op deze ruime, overzichtelijke paden kilometers verder. De meeste van deze ‘supersnelwegen’ vind je rondom Kopenhagen en je kan ze op bordjes en wegen herkennen aan de oranje c.

Kopenhagen

Speciale accommodatie voor fietsers 

Ga jij Denemarken op de fiets verkennen? Dan is het natuurlijk fijn dat je fiets ook welkom is op plaatsen waar je gaat overnachten. Gelukkig weet je dat zeker als je slaapt in een van de Bed+Bike accommodaties, die je vindt in heel het land. Op deze website vind je een kaart met alle adressen. 

De beste tijd om Denemarken te bezoeken is in juni, juli en augustus. Je profiteert dan van een aangename temperatuur, terwijl de dagen lang zijn en de velden in bloei staan. Een ideale tijd dus ook om Denemarken op de fiets te ontdekken!

Foto’s: Unsplash

Bronnen: Visit Denmark, Aktiv Danmark, Visit Odense, danskebjerge.dk