Het Fietserpad is het Pieterpad voor fietsers

Het Fietserpad is het Pieterpad voor fietsers

start Pieterpad

Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. Maar wist jij dat er ook een Pieterpad is voor fietsers? Heel treffend heet die route het Fietserpad. 

De bedenker van het Fietserpad is Pol van Mill. Al in 1998 bedacht hij een variant van het bekende wandelpad, dat net als het Pieterpad in Pieterburen begint, en eindigt in Zuid-Limburg.

Natuur

Heb je zin in een meerdaagse fietstocht dwars door Nederland, dan is het Fietserpad absoluut een aanrader. Vooral wanneer je onderweg graag geniet van je omgeving. Net als bij het Pieterpad draait het bij het Fietserpad helemaal om de natuur namelijk. 

Zo fiets je onder meer door de Drentse Aa, over de Sallandse Heuvelrug en over de Mooker Heide, om maar een paar natuurgebieden te noemen. En aan variatie geen gebrek. Het landschap verandert steeds als je verder afzakt naar het zuiden.

Varianten

Varianten op de bestaande route zijn er inmiddels ook. Omdat sommige fietsers liever een wat directere route fietsten bijvoorbeeld, of een route met meer verharde wegen.

Je kunt tegenwoordig zelfs een tweede deel van het Fietserpad volgen, het zogenaamde ‘Nieuwe Fietserpad’. Dat pad bestaat sinds 2021, en loopt meer door het midden van Nederland.

Wil je het Fietserpad fietsen, dan is het dus een goed idee om eerst de verschillende varianten met elkaar te vergelijken. 

Prachtige zomerweek

Een jaar geleden hoorde ik voor het eerst van het Fietserpad, en onmiddellijk nam ik mij voor om deze route eens te fietsen. Tijdens een prachtige zomerweek in augustus was het eindelijk zover, en besloot ik naar Pieterburen af te reizen.

Van tevoren had ik mij uiteraard verdiept in de route. Op RouteYou vond ik een variant van 457 kilometer, die zoveel mogelijk de verharde en autoluwe wegen volgt. Wat me ook opviel aan deze route, is dat hij dichter bij het Pieterpad blijft, vooral in Twente en de Achterhoek. Qua afstand komt hij daardoor ook meer overeen met het Pieterpad. (Dat zo’n 500 kilometer lang is.)

Onverharde stukken

Voor een zeer groot deel is de route die ik reed verhard, maar heel soms fiets je ook over schelpenpaadjes, of een grindstrook. Maar zelfs op een racefiets (met iets bredere banden van 28 millimeter) zijn die paden goed te doen. Bij droog weer in ieder geval. 

Enkel in Limburg stonden twee stroken mij zo tegen dat ik ter plekke een alternatieve route over asfalt bedacht. Maar dat was op het einde, nadat ik eerder die week al eens lek was gereden op een onverhard pad.

Dat deze variant van het Fietserpad erg trouw is aan het Pieterpad, zul je onderweg dikwijls merken. Aan de wandelaars zelf uiteraard, waarmee je af en toe de weg deelt. Maar ook dankzij sommige bordjes langs de weg. 

Etappes

Natuurlijk kun je die 457 kilometer in één dag afwerken, als je zin hebt in een extreme uitdaging. Maar eigenlijk is dat zonde, want echt genieten van al het moois dat je onderweg tegenkomt doe je dan niet meer.

Zelf reed ik het Fietserpad in vier dagen, en dit waren mijn etappes:

  1. Pieterburen – Sleen
  2. Sleen – Laren (GD)
  3. Laren – Swolgen 
  4. Swolgen – Maastricht

Kamperen

Camping Pieterom
Camping Pieterom in Sleen.

De drie campings waar ik verbleef, lagen alledrie in de buurt van de route (en dichtbij winkels). In alle gevallen waren het kleine, gemoedelijke campings die ik je zeker aan kan bevelen.* 

Die campings had ik van te voren niet gereserveerd. Op die manier kon ik per dag bekijken hoe ver ik wilde fietsen. 

Solo

Ik fietste het Fietserpad alleen, maar had onderweg heel wat leuke gesprekken. Op de campings bijvoorbeeld, waar je al snel andere wandelaars en fietsers tegenkomt, maar ook bij de start- en finish uiteraard.

Wat verder goed is om te weten

Ben je van plan om zelf ook het Fietserpad te volgen, dan is hier nog wat aanvullende informatie. 

De route die ik reed, eindigt in het centrum van Maastricht. Maar die laatste zes kilometer naar de Sint-Pietersberg hoorden er nog bij vond ik. Wil je een foto maken bij het officiële finishbord van het Pieterpad, fiets dan naar het uitzichtpunt op de Sint-Pietersberg. Je komt daar het gemakkelijkst via de Luikerweg.

finish Pieterpad
Het finishbord op de Sint-Pietersberg.

Het zal verder geen verrassing zijn dat je weinig hoogtemeters maakt. Zuid-Limburg uitgezonderd natuurlijk, en de Sallandse Heuvelrug.

Een keer of vijf zul je daarnaast gebruikmaken van een pontje. Met name wanneer je in de buurt van de Maas fietst. In alle gevallen kon ik voor de overtocht met pin betalen. 

Pontje over de Rijn
Het pontje naar Millingen aan de Rijn.

Het officiële Fietserpad van Pol van Mill is niet bewegwijzerd, en de versie die ik reed uiteraard ook niet. Fiets je liever de officiële versie, dan is er wel de nodige documentatie. Hier bijvoorbeeld. En uiteraard vind je online ook op verschillende plekken gpx-bestanden van de routes. De route die ik fietste, kun je hier bekijken en downloaden.

*) De campings waar ik verbleef, waren:

  • Pieterom in Sleen
  • Hietkamp in Laren (GD)
  • Okkernoot in Swolgen

Foto’s: In de Kopgroep

Dit artikel bevat een affiliate link. Wanneer je een aankoop doet via deze link, ontvangt In de Kopgroep een kleine commissie zonder extra kosten voor jou.