Veel verder van huis een fietsvakantie beleven is bijna niet mogelijk. Toch is Tassie is een absolute aanrader waar we je graag wat do’s and don’ts over vertellen.
Tasmanië is een paradijs voor fietsers, of je nu van gravel houdt of van asfalt. Het eiland is dunbevolkt en staat bekend om zijn prachtige natuur.
Plan je bezoek bij voorkeur in de zomer, wanneer het er erg aangenaam vertoeven is. Écht heet is het er namelijk zelden, terwijl het er in de winter bijna zo koud kan zijn als bij ons.
Fiets huren of meebrengen
Ook al is Tasmanië een prachtige fietsbestemming, fietstoeristen bezoeken het eiland nog niet massaal en nemen zelf vaak hun fiets mee. Dat zorgt ervoor dat het best lastig kan zijn om een goede fiets te huren, die aan je wensen voldoet.
Regel daarom op tijd een fiets en oriënteer je dan vooral op de grotere steden. Natuurlijk kun je ook je eigen fiets meebrengen, maar vanuit Nederland is dat een aardige onderneming. Een aanrader in Hobart is My Ride Hobart.
Reis je via Melbourne? Eventueel kun je ook daar een fiets huren en dan de oversteek maken met de boot.
Hobart en omstreken
Hobart is een goede plek om een fiets te huren. Dat gezegd hebbende, is een grote stad meestal niet zo’n goed vertrekpunt voor een rit. Gelukkig is Hobart geen miljoenenstad met bijbehorend verkeer. Je doet er niet lang over om de hoofdstad te verlaten.
Hobart is trouwens een erg leuke en knusse uitvalsbasis waar je goed kunt vertoeven, ook naast de fiets.
Uiteraard beschikt men hier niet over een uitgebreid fietspadennetwerk. Wel valt onmiddellijk de enorme rust op, zodra je de stad achter je hebt liggen.
Dat we het in ons land erg goed voor elkaar hebben op fietsgebied, ervaar je als je de Tasman Bridge oversteekt. Gelukkig kan dat veilig, over een fietspad naast de snelweg. Maar iemand inhalen (of passeren) op dit smalle pad is een behoorlijke uitdaging.
Gelukkig is het niet de enige route om de stad te verlaten.
Mount Wellington
Mocht je in de buurt van Hobart verblijven, dan is er als fietser één absolute must do: Mount Wellington.
Timing is hierbij een essentieel onderdeel. Want genieten van het uitzicht is onderdeel van de pret. En op sommige dagen kan het zicht behoorlijk tegenvallen. Ook dien je rekening te houden met de kou. Zelfs in de zomer ligt er soms sneeuw op de top.
De klim is redelijk gelijkmatig en gemiddeld zo’n 7 procent. Vanuit Hobart fiets je in ruim 20 kilometer naar het hoogste punt op 1271 meter.
Zelfs op een mooie dag zul je trouwens weinig andere fietsers tegenkomen. Helemaal alleen ben je desondanks niet. Veel toeristen bezoeken de berg met de auto. Gelukkig zonder dat je daar veel last van hebt.
Volg de kust
Vanuit Hobart kun je ook een prachtige route van een paar uur doen langs de kust, bijvoorbeeld de Tinderbox Loop. Een absolute aanrader.
Langs de kust rijden betekent niet dat je ‘klimspieren’ rust krijgen. De kustlijn hier is behoorlijk grillig. Het uitzicht wat je vervolgens krijgt, maakt alles goed.
De weg slingert over groene heuvels, en geeft je op iedere top – soms tussen de bomen – een geweldig uitzicht. Een klein deel van de route gaat over gravel, maar deze weg is op je racefiets goed berijdbaar.
Routes plannen
Nog een tip: plan je routes goed. Op die manier kun je gemakkelijker de drukkere wegen vermijden. Op de snelwegen na mag je weliswaar overal fietsen, maar een drukke weg geeft je minder plezier.
Check bij het plannen goed of de wegen zijn verhard, als dat je voorkeur heeft. De wegen kunnen zomaar overgaan in gravel.
Controleer je dat niet van te voren, dan kun je zomaar eens verrast worden door een kilometerslange afdaling over gravel. Wél een avontuur natuurlijk!
Meer inspiratie
Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan ook onderstaande coole filmpje dat CyclingTips samen met fietsmerk Trek maakte van een roadtrip op het eiland.
Ben jij zelf ook wezen fietsen op Tasmanië? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie!