8 dingen die je leert als je in het buitenland fietst

8 dingen die je leert als je in het buitenland fietst

‘Oost west, thuis best’ mag dan het gezegde zijn, af en toe is het heerlijk om de grens over te gaan, voor een fietsvakantie ver van huis. Zeker als daar het zonnetje schijnt, en je alle wegen voor jezelf hebt.

Toch zal je ook het nodige opvallen, wanneer je in het buitenland eenmaal onderweg bent. Dat vrijwel iedere fietser een helm draagt bijvoorbeeld, of dat remmen op een fiets in sommige landen net even anders werkt.

De kwaliteit van de wegen verschilt enorm

Je beseft het doorgaans niet als je in Nederland je rondjes rijdt. Maar de kwaliteit van onze wegen, daar kunnen heel veel landen niet aan tippen. Slechts zelden zul je hier dus een gat in de weg tegenkomen. In het buitenland werkt dat vaak net even anders. Zo kan het zijn dat men netjes een gat in de weg heeft omcirkeld, maar nog niet heeft gevuld. Gelukkig telt een gewaarschuwd mens voor twee.

Vrijwel iedereen draagt een helm

Fietsen is ons met de paplepel ingegoten. We doen het van jongs af aan en gaan daarbij al snel alleen op pad. In een fietstochtje zien we dan ook geen enkel gevaar. Geen wonder ook, met al die keurige fietspaden en voorzieningen. 

In het buitenland blijkt dat voor veel mensen wat minder een tweede natuur te zijn, en dus treffen ze meer maatregelen. Slechts zelden zul je iemand zien fietsen zonder helm. Zelfs niet als men op een stadsfiets rijdt.

Fietsen is vooral een sport

Je zult in het buitenland allerlei fietsers voorbij zien komen: mountainbikers, wielrenners, fietskoeriers, fietsforenzen en wat al niet meer. Maar boven alles is fietsen vooral een sportieve activiteit, en minder vaak een optie om van A naar B te komen. In grote tegenstelling tot ons eigen land natuurlijk, waarbij de fiets pakken net zo gewoon is als een ritje met de auto.

Wij zijn een lang volk

Je wist het misschien al, maar wij Nederlandsers zijn het langste volk ter wereld. Dat besef je nog eens extra goed zodra je in het buitenland een fiets probeert te huren. In Europa of Amerika valt het dan vaak nog wel mee, maar ga je bijvoorbeeld richting Azië, dan wordt het al snel zoeken geblazen naar een passende fiets. Zelf je fiets meenemen is dan een veilige optie.

In sommige landen remt een fiets anders

Heb je wel eens een fiets gehuurd in een land waar ze links op de weg rijden? Dan heb je waarschijnlijk ook gemerkt dat je voor- en achterrem waren omgewisseld. De achterrem zit in een land als Australië dus links op je stuur, en de voorrem rechts. 

De reden hiervoor is al oud, en heeft te maken met hoe automobilisten vroeger hun arm uitstaken om richting aan te geven. In Australië bijvoorbeeld gebruikte men daarvoor de rechterarm. Logisch, want daar zit je als bestuurder ook rechts in de auto. 

Fietsers namen die gewoonte over. Met rechts wees je de richting aan, en met links moest je kunnen blijven sturen en remmen. En aangezien men niet wilde dat fietsers over de kop zouden slaan, zat je achterrem links. In landen waar men rechts op de weg rijdt, zoals bij ons, was dat uiteraard precies omgekeerd.

Vlak is niet altijd vlak

Wanneer je wel eens in het buitenland hebt gefietst, dan heb je vast al eens ervaren dat vlak soms een relatief begrip is. Of dat Nederland in dat opzicht echt een biljartlaken is, Limburg niet meegerekend. 

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je na een fietstochtje in Spanje met duizend hoogtemeters terugkomt, nadat je een ‘vlak rondje’ hebt gedaan. ‘Spaans vlak’ heet dat heel mooi.

Onze eigen infrastructuur is uniek

In Nederland wemelt het van de fietspaden. En wanneer je hier opgroeit, dan besef je waarschijnlijk geen enkel moment hoe uniek dat is. 

Natuurlijk zijn er sporadisch ook wel fietspaden in het buitenland. Taiwan is daar bijvoorbeeld een prachtig voorbeeld van. Daar hebben ze een fietsroute aangelegd van ruim duizend kilometer, dwars door het land. Maar in de meeste landen zijn fietspaden en -stroken nog steeds vrij bijzonder, als je ze al tegenkomt. En ze kunnen er daardoor wat experimenteel uitzien soms.

Fietsen is de beste manier om een land te ontdekken

Boven alles leer je natuurlijk dat fietsen in het buitenland een geweldige ervaring is. Je verplaatst jezelf gemakkelijk over grotere afstanden, vermijdt de drukke wegen, terwijl je voldoende tijd hebt om alles in je op te nemen. Wie er ooit aan begint zal beseffen dat het de mooiste manier is om een land te ontdekken.

Foto: Unsplash