Heb je besloten om voortaan de fiets te pakken naar je werk (zodra het weer kan)? Een heel goed idee natuurlijk! Toch kan het dat je dan de nodige vragen hebt. Bijvoorbeeld welke fiets je daarvoor het beste kunt kopen.
Is het jouw idee om voortaan naar je werk te fietsen, dan ben je slim bezig. Want daarmee bespaar je mooi het milieu, terwijl het ook nog eens een perfecte manier is om aan je gezondheid te werken.
En laten we wel wezen, in deze coronatijd is het ook nog eens heel erg fijn om de trein of bus te kunnen overslaan, wanneer je niet zelf over een auto beschikt.
Als je eenmaal hebt besloten om voortaan op de fiets naar je werk te gaan, dan zal dat waarschijnlijk ook de nodige praktische vragen oproepen. Wat je doet bij slecht weer bijvoorbeeld, en hoe je al je spullen meeneemt. Het zijn slechts twee voorbeelden. Maar je eerste vraag is wellicht welke fiets je überhaupt nodig hebt.
Als jij al een garage vol fietsen hebt en een ervaren fietser bent, dan weet je zeer vermoedelijk wel een antwoord op die vraag. Maar als fietsen nooit echt een grote hobby van je was, dan kun je waarschijnlijk wel wat tips gebruiken.
Ga je speciaal een fiets kopen voor naar het werk? Dan zijn er een aantal factoren die bepalen wat voor jou de beste fiets is.
De afstand
Woon je (vrij) dicht bij je werk, dan ben je eigenlijk heel flexibel, en kun je alle kanten op. Zelfs een degelijke stadsfiets brengt je dan waar je zijn moet. Je persoonlijke voorkeur zal dan waarschijnlijk de doorslag geven. Heb je liever een lichtere, sportieve fiets? Of heb je liever een degelijke fiets die weinig onderhoud vraagt, met een dichte kettingkast bijvoorbeeld?
Welk doel je er mee hebt
Waarschijnlijk heb je een duidelijke reden waarom je voortaan op de fiets naar je werk wilt. Als je het vooral gaat doen omdat het praktisch is, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je een e-bike overweegt. Voordeel daarvan is dat je jezelf niet in het zweet hoeft te werken. En ben je geen ervaren fietser, dan vraagt het ook weinig energie.
Groter kans echter dat het sportieve aspect ook belangrijk voor je is. En dan kom je al snel uit op een lichte hybride fiets, met een wat rechter stuur, of zelfs een racefiets.
Ben je een niet zo ervaren fietser, dan is dat laatste misschien wel een stap te ver. Op een racefiets zit je tenslotte meer voorover, wat enige gewenning vraagt. En de meest praktische fiets is het niet perse, als je ook nog bagage hebt.
Wat je met die fiets nog meer wilt doen
Nog een vraag die meetelt natuurlijk, is waar je de fiets verder voor wilt gebruiken. Wat voor plannen heb je naast je werk? Zie je het bijvoorbeeld wel zitten om in de weekenden door de bossen te fietsen, dan zul je sneller neigen naar een gravelfiets. Een mountainbike zou ook nog kunnen, maar bedenk je wel dat die met hun brede banden zwaarder trappen op de verharde weg.
Zomer en winter?
Niet iedere forens pakt de fiets in weer en wind. Maar besluit je om hardcore in alle seizoenen naar je werk te gaan, dus ook in de winter? Dan zul je graag rekening houden met de weersomstandigheden.
Een fiets met spatborden bespaart je een smerige rug en broek bij slecht weer. Maar je kunt ook losse spatborden kopen, die je op je (race)fiets monteert bij slecht weer. Daarnaast moet je natuurlijk beseffen dat een fiets zonder kettingkast meer onderhoud vraagt.
Denk ook aan de pekel die ’s winters op de weg ligt en die zijn schade kan aanrichten, zeker wanneer je de fiets niet goed schoonmaakt. Heb je net een dure nieuwe fiets gekocht, dan zit je daar misschien niet op te wachten.
Tenslotte is het ook wel fijn om ’s winters over iets bredere banden te beschikken, zodat je iets meer grip hebt op de weg. Je zou dus kunnen overwegen om zomer- en winterbanden aan te schaffen.
De prijs
Ten slotte kun je uiteraard ook niet om de prijs heen. Je zult al snel een budget afspreken met jezelf, wat het zoeken gelukkig al wat gemakkelijker maakt. Racefietsen zijn over het algemeen duurder dan toerfietsen, en voor een e-bike betaal je natuurlijk nog meer.
Een tweedehands fiets is niet eens een hele gekke gedachte, als je het liefst zo min mogelijk uitgeeft. Daarnaast is het ook slim om een oog open te houden voor overjarige fietsen. Fietsen van een vorig seizoen, die een fietsenwinkel nog op voorraad heeft en waar je vaak wat korting op krijgt.
Je eerste fiets koop je natuurlijk het liefst in een fietsenwinkel. Ten eerste omdat ze daar goed met je kunnen meedenken. Maar ze zorgen er (als het goed is) ook voor dat je straks comfortabel op je fiets zit, met een fiets in de juiste maat. Heel belangrijk uiteraard, als je het op de lange termijn wilt volhouden.
Voordat je een fiets koopt is het trouwens handig om even te checken of een fiets van de zaak ook nog een optie voor je is. Maar dan moet je werkgever wel zo’n regeling aanbieden natuurlijk. Een fiets van de zaak kan heel voordelig voor je zijn, maar er zitten wel wat regels aan. Op deze plek lees je daar meer over.
Heb jij je fiets gevonden? Dan is het tijd om je goed voor te bereiden op je woon-werkritjes. Deze tips helpen je daarbij.
Foto bij intro: Pixabay