Het gaat in ons land gelukkig de goede kant op in de strijd tegen het coronavirus. En dus keren we langzaam maar zeker terug naar ons werk, of zijn we bezig met de voorbereiding daarop. Om die reden heb je misschien zelf al overwogen om (vaker) te gaan fietsen naar je werk. Niet zo gek, want op de fiets heb je alles in eigen hand, terwijl je ook nog eens het aangename met het nuttige verenigt.
Eigenlijk zijn er flink wat goede redenen te bedenken om je fiets te pakken naar het werk. Misschien heb je wel het doel gesteld om meer te gaan bewegen, om zo afscheid te nemen van wat quarantaine-kilo’s. Of zie je het nog niet zo zitten om met mondkapje op aan te sluiten in de rij op het treinstation. Maar het zou ook gewoon kunnen natuurlijk dat je die woon-werkritjes ziet als een ideale manier om aan je training te komen.
Wat je reden ook is, een beetje voorbereiding is dan uiteraard noodzakelijk. Zeker wanneer je de racefiets neemt, of misschien wel je gravelbike of cyclocrosser, en je wat verder van je werk woont. Dan wil je niet tegen allerlei onvoorziene zaken aanlopen, waardoor je plezier snel verloren gaat. Of nog erger: waardoor je er snel mee klaar bent. Gelukkig hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn als je deze vier stappen volgt.
Stap 1: plan je route
Kies je voor de mooiste route, ga je liever voor enige variatie, of telt alleen de kortste route? Welke route je ook kiest: door van te voren je weg naar het werk te bepalen weet je precies hoe lang je er over doet, en weet je zeker dat je eerste keer geen onnodige omwegen maakt.
Stap 2: denk na over materiaal en kleding
Ga je op de fiets naar het werk, dan moet je een aantal afwegingen maken op het gebied van kleding en materiaal. Heel handig is het bijvoorbeeld om een tas mee te nemen. Maar ga je dan liever voor een tas op je rug, of voor een zadel- of stuurtas?
Over het algemeen zul je natuurlijk wat relaxter fietsen met een tas aan je fiets, maar dat hangt ook af van hoeveel je meeneemt.
Daarnaast is het natuurlijk van belang om goed voorbereid te zijn op alle weertypen. Een regenjasje is dus sowieso een noodzaak, maar je kunt ook nadenken over spatborden op je racefiets, en een waterbestendige fietsbroek. Waterdichte overschoenen zijn natuurlijk sowieso een must op een koude en regenachtige dag.
Ook op de dagen dat het twijfelachtig weer is, is het slim om een extra laagje mee te nemen, zodat je nooit kou hoeft te lijden.
Stap 3: plan je aankomst op het werk
Eenmaal aangekomen op het werk is het uiteraard een kwestie van opfrissen en omkleden. De vraag is dan natuurlijk of je een douche hebt op het werk, of dat je wat meer provisorisch te werk moet gaan bij een wastafel.
Je kunt de kleding die je tijdens het werk draagt natuurlijk al klaarleggen op het werk, wat je op de fiets weer bagage scheelt. Vergeet ook niet een extra fietskledingsetje voor de weg terug, zeker als het een regenachtige rit was.
Verder moet je natuurlijk al nadenken over waar je je fiets laat. Het is wellicht niet zo’n fijn idee om je dure racefiets in een onbewaakt schuurtje te zetten. Ga alvast na of er plaatsje is op je werkplek, en of dat geen probleem is. (Ook wanneer de fiets een keertje niet zo schoon is.)
Stap 4: bedenk een plan voor slecht weer
Wat doe je bij slecht weer? Natuurlijk kun je dan kiezen voor de auto, of het openbaar vervoer, maar een beetje doorzetter laat zich natuurlijk niet zo snel uit het veld slaan.
Het is slim om van te voren te bedenken welke kleding je nodig hebt bij slecht weer (zie ook stap 2), maar ook welke droge fietskleding je klaar moet hebben liggen op je werk, voor aan het einde van de dag.
Daarnaast is het handig om al na te denken over wat je met je natte fietskleding doet op het werk. Uithangen is natuurlijk fijn. Wegstoppen in een tas kan ook, maar dan is het wel zaak om die tas aan het eind van de dag mee naar huis te nemen.
Bedenk ook wat je met je natte fietsschoenen doet. (Tip: stop krantenpapier in je schoenen, zodra je op het werk bent.)
Je merkt het, op de fiets naar je werk gaan vraagt om een gedegen voorbereiding. Misschien zie je daar wel wat tegenop nu je dit zo leest bij elkaar. Maar het voordeel is juist dat je onbelemmerd naar je werk fietst, zodra je een plannetje hebt gemaakt.
En dan kan het genieten beginnen, want wat is er nou mooier dan wakker worden op de fiets, of al fietsende de werkdag achter je te laten?
Heb jij toevallig de optie om gebruik te maken van een fiets van de zaak? In dit artikel lees je alle regels daarover, zoals ze in 2020 gelden.
Foto bij intro: Matt Saling