Een fiets van de zaak: in 2020 werkt het zo

Een fiets van de zaak: in 2020 werkt het zo

Overweeg je een fiets van de zaak? Dan tref je het, want de regels zijn in 2020 een stukje simpeler gemaakt. Alle reden dus om te profiteren van deze fiscale regeling, waarmee je in heel veel opzichten goed bezig bent.

Met de fiets naar je werk gaan was altijd al een goed plan natuurlijk. Want naast de gezondheidsvoordelen is het een perfecte manier om te ontspannen en je hoofd leeg te maken na een drukke dag op je werk. 

Met een fiets sta je bovendien niet in de file, spaar je het milieu, en mijd je ook nog eens het drukke openbaar vervoer. Door de coronacrisis is dat laatste natuurlijk een extra groot voordeel.

Bij een fiets van de zaak kun je natuurlijk denken aan racefiets, maar als je grote afstanden moet overbruggen, dan is een e-bike of speed-pedelec wellicht ook een goede optie voor je. Met die laatste trap je vrolijk 45 kilometer per uur, zonder dat het je maar een druppeltje zweet kost.

Privégebruik

Krijg jij een fiets van de zaak? Dan mag je deze fiscaal gezien onbeperkt gebruiken voor privédoeleinden. Of je er nu de boodschappen mee doet, of gaat rondtoeren in je vrije tijd.

Afhankelijk van wat je afspreekt betaalt je werkgever vaak ook voor het onderhoud en de reparatie van de fiets. Het enige waarmee jij als werknemer rekening moet houden, is dat je zelf een paar euro per maand belasting betaalt over de bijtelling.

Zo werkt de bijtelling

Krijg je een fiets van het werk, dan mag je die ook privé gebruiken, wat natuurlijk een voordeel is. De waarde van dit voordeel noemt men ook wel de bijtelling, en daarover betaal je dus loonbelasting.

In de praktijk werkt dat als volgt. Stel je werkgever heeft voor jou een fiets aangeschaft van 2.000 euro (uitgaande van de consumentenadviesprijs). De bijtelling daarvan is door de overheid vastgesteld op 7% per jaar, wat neerkomt op 140 euro. 

Die 140 euro bijtelling krijg jij bovenop je salaris, waarna je zelf loonbelasting betaalt over dit bedrag. Hoeveel belasting je dan betaalt hangt af van je totale inkomen. Maar verdien je bijvoorbeeld 35.000 euro per jaar, dan betaal je 58 euro belasting over die bijtelling. Per maand is dat 4,83 euro.

In dit geval betaal je geen belasting

Soms kiest een werkgever ervoor om de bijtelling voor jou te betalen. Dit kan een werkgever doen door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval betaal jij als werknemer helemaal geen belasting. De bijtelling is dan een onbelaste vergoeding van je baas.

Eigen bijdrage

Ook kan het zo zijn dat je werkgever je om een eigen bijdrage vraagt voor het privégebruik van de fiets. Als dat zo is, dan mag je dat bedrag aftrekken van de bijtelling, waardoor je dus minder belasting betaalt.

Wat gebeurt er als je ontslag neemt?

In principe zul je je fiets moeten kopen of inleveren als je ergens stopt met werken. Tenminste, wanneer de fiets je ter beschikking is gesteld, zoals in het bovenstaande voorbeeld. 

Leasen of gebruik maken van je kilometervergoeding?

Overweeg je gebruik te maken van een fiets van de zaak? Dan is het goed om te weten dat je op de dagen dat je daar gebruik van maakt, je reiskostenvergoeding kwijtraakt. Doorgaans is die kilometervergoeding enkele tientjes tot soms wel meer dan 100 euro per maand. 

In plaats van dat je belasting betaalt over een leasefiets, kan het soms gunstiger zijn om van je reiskostenvergoeding zelf een (elektrische) fiets te kopen. Om uit te rekenen wat voordeliger is voor jou heeft de Fietsersbond daarvoor een handige rekentool ontwikkeld.

Welke opties hebben jij en je werkgever nog meer?

Naast het aanbieden van een leasefiets, kan een werkgever je ook een fiets schenken. Dit mag eens per 3 jaar voor een maximaal bedrag van 749 euro. Als werknemer betaal je dan zelf belasting over een eenmalige fiscale bijtelling van 68 euro. Kost de fiets die je krijgt meer dan 749 euro? Dan betaal je zelf de meerprijs. 

Tot slot kan je werkgever ook een fiets voor jou aanschaffen waarbij er sprake is van een lening. Maandelijks wordt er dan een klein bedrag ingehouden op je loon, totdat de fiets door jou is afbetaald. Je vakantiedagen of overuren inleveren om de fiets af te betalen behoort daarbij ook tot de opties.

Je begrijpt het inmiddels, er zijn nogal wat mogelijkheden als je een fiets van de zaak overweegt. Het is dus verstandig om eerst goed uit te zoeken wat het meest voordelig is in jouw situatie.

Meer informatie over het leasen van een fiets via het werk vind je onder andere hier.

Bronnen: Rijksoverheid, ANWB, Fietsersbond / Foto: Logan Deborde (Unsplash)