Bikepacken met een kleiner budget: 5 tips

Bikepacken met een kleiner budget: 5 tips

bikepacken en kamperen

Bikepacken is een avontuur, of je nou een weekendje gaat of veel langer. Maar het kan ook een hele dure fietstrip worden. Vooral als je nog veel spullen moet aanschaffen. Voor iedereen die zijn bankrekening liever niet plundert zijn hier vijf tips. 

1. Doe slim inkopen

Is het je eerste bikepacktrip? Dan zul je wel eens achter je oren krabben als je nadenkt over alle benodigdheden. Tassen, kampeerspullen, handige kleding, lampjes, een slot… en wat al niet meer. Een behoorlijke kostenpost bij elkaar. En dan ben je nog niet eens vertrokken.

De tip in dit geval is om slim in te kopen, en goed te kijken naar de prijs en kwaliteit. Duurder is niet altijd beter namelijk, en soms volstaat een goedkoper product ook prima. 

Twijfel je over een product? Lees dan de reviews. Dan kun je vaak een veel betere inschatting maken.  

Tweedehands iets kopen is natuurijk ook nog een optie. Regelmatig loop je dan tegen koopjes aan als je goed zoekt.

Op deze manieren bewaak je niet alleen je budget, je voorkomt ook dat je veel geld uitgeeft aan een bezigheid die zich nog moet bewijzen. 

Mocht je nog geen goed beeld hebben van wat allemaal handig is tijdens het bikepacken, dan vind je hier een goede paklijst.

2. Kijk goed wat je echt nodig hebt

Laat je niet gek maken door alle bikepackpro’s op het internet, met al hun prachtige gear. Je uitrusting hoeft zeker niet perfect te zijn. Wellicht heb je nog spullen die voor een eerste keer bikepacken prima volstaan? 

Vind je het bikepacken leuk, dan komt het uitbreiden en perfectioneren van je uitrusting vanzelf wel. Bijkomend voordeel: je kan na een aantal trips veel beter inschatten waar je echt behoefte aan hebt.

3. Hang wat minder vaak de toerist uit

Ook onderweg kan het geld je zakken uitvliegen als je gaat bikepacken. Vooral wanneer je de typische toerist uithangt. Niet de bedoeling natuurlijk, als je reist met een beperkt budget.

Wil je geld besparen, dan is het slim om de terrasjes en eettentjes wat vaker te laten schieten, en in plaats daarvan te kiezen voor de supermarkt. Waar je slaapt is daarnaast natuurlijk ook bepalend voor hoeveel je uitgeeft. En daarmee belanden we bij tip 4…

4. Overnacht goedkoper

goedkope cabin

Een goedkope slaapplek is vaak net zo leuk als een luxe accommodatie. En soms nog veel gezelliger. Kamperen ligt daarbij natuurlijk voor de hand. In sommige landen kan dat zelfs voor niks, als je wild kampeert. (In Nederland is dat helaas verboden.)

Ben je niet zo van het kamperen? Geen probleem! Er zijn aardig wat initiatieven waarbij je goedkoop of voor niks ergens logeert. Vrienden op de Fiets bijvoorbeeld is zo’n netwerk, maar je hebt ook Couchsurfing en Warm Showers. Daarnaast kan Airbnb soms heel goedkoop uitpakken, als je een bescheiden accommodatie boekt. 

5. Zoek het avontuur dicht(er)bij

Uiteraard is het leuk om ver van huis het avontuur op te zoeken. Maar een avontuur dicht(er)bij huis is vaak net zo mooi en afwisselend, terwijl het minder geld kost. 

Wil je toch graag verder weg? Dan kun je natuurlijk ook een goedkoop enkeltje boeken, met een trein, boot, vliegtuig of bus. Waarna je zelf weer terug fietst naar huis. Of juist andersom. Boek je zo’n reis lang van te voren, dan scheelt dat bovendien vaak enorm in de prijs. 

Meer algemene tips nodig voor je eerste bikepacktrip? Check dan ook dit artikel.

Foto’s: Marek Piwnicki (Unsplash) en In de Kopgroep