7 dingen die je moet weten over ketonen

7 dingen die je moet weten over ketonen

Ketonen

Of het nu een wondermiddel is voor wielrenners of niet, ketonen houden de gemoederen flink bezig deze Tour. Team Sunweb laat het middel voorlopig nog links liggen, terwijl Team Jumbo-Visma er al wel gebruik van maakt. 

Binnen het peloton heerst nog de nodige verdeeldheid over de effectiviteit van ketonen. Bij Team Jumbo-Visma zijn ze na ruim twee jaar onderzoek al wel overtuigd van de positieve werking. Merijn zeeman, ploegleider van Jumbo-Visma, noemt het desondanks geen wonderdrank, maar benadrukt dat het middel gewoon zijn werk doet als supplement. Richard Plugge, teambaas van Jumbo-Visma, zegt het ongeveer in gelijke woorden: ‘Het is voedsel, maar dan op een aparte manier bereid.’

Ketonen zijn dus legaal? 

Ketonen zijn legaal volgens de WADA, de World Anti-Doping Agency. Bovendien maakt je lichaam zelf ook ketonen aan. 

Hoe werken ketonen?

Je lichaam heeft maar een beperkte voorraad koolhydraten die je kunt gebruiken. Met ketonen zou je volgens de theorie die voorraden sparen, waardoor je langer kunt presteren.

Je lichaam maakt zelf ook ketonen aan, in kleine hoeveelheden in de lever. Die ketonen gebruikt je lichaam wanneer de nood hoog is en de suikervoorraad op is. Op die momenten is het dus puur een laatste redmiddel, dat het lichaam inzet als het noodgedwongen vet gaat verbranden. Dat proces heet ketose.

Wat zeggen onderzoekers over ketonen? 

Er zijn de nodige onderzoeken die aantonen dat sporters baat hebben bij ketonen. In een van die onderzoeken moesten achttien proefpersonen qua afstand een Tour de France fietsen. De proefpersonen met ketonen presteerden beter en herstelden sneller, gemiddeld met zo’n vijftien procent. Een wondermiddel dus? Dat valt te bezien, want er zijn ook flink wat onderzoeken die aantonen dat het niks doet.

Wat zijn de effecten op de lange termijn? 

De effecten op de lange termijn zijn nog niet helemaal duidelijk. Al is het volgens kenners vrij onwaarschijnlijk dat ketonen een negatief effect hebben op de gezondheid. Het is tenslotte een lichaamseigen stof. Maar aangezien extra onderzoek in de toekomst pas echt uitsluitsel kan geven, besluit een team als Sunweb om er bijvoorbeeld (nog) niet aan te beginnen.

Hoe lang zijn ketonen al een supplement? 

In 2015 doken verhalen op over het gebruik van ketonen bij Team Sky. Of dat daadwerkelijk het geval was, is nooit bevestigd. Chris Froome, kopman bij Team Sky, had er toentertijd naar eigen zeggen nog nooit van gehoord.

Het gebruik van ketonen vindt zijn oorsprong in het Amerikaanse leger. Daar zocht men namelijk een energiebron waarmee soldaten dagenlang op de been kunnen blijven tijdens missies. In 2003 al lanceerde het leger een programma om dat middel te ontwikkelen. Twaalf jaar duurde het onderzoek alvorens het middel eindelijk op de markt verscheen. 

In Europa zijn ketonen sinds 1 januari 2018 online verkrijgbaar.

Heb je er als wielrenner in alle gevallen wat aan? 

Ketonen zouden met name effect hebben bij minder intense inspanningen. Daarnaast zou het voordeel maar klein zijn. Als de juiste kennis en ervaring ontbreekt, dan kan het effect zelfs nul zijn. Bij Jumbo-Visma kijken ze bijvoorbeeld van dag tot dag naar het parcours en welke renners deelnemen, om te zien of ketonen kunnen helpen.

Wat kost een flesje ketonen? 

Ketonen zijn bepaald niet goedkoop. Je betaalt zo’n 88 euro voor drie flesjes. Een liter kost je ruim duizend euro. Overweeg je een kuurtje van enkele weken? Reken dan maar dat je enkele duizenden euro’s kwijt bent.

Misschien is het juist die hoge prijs, gecombineerd met een hoop geheimzinnigheid, waardoor ketonen zo tot de verbeelding spreken. De toekomst zal ons waarschijnlijk leren wat de exacte waarde is van het drankje. Ketonen een wondermiddel noemen lijkt op basis van de feiten in ieder geval wat overdreven.

Foto: YouTube / HVMN

Join the discussion