Is december bij jou de maand waarin je sportieve doelen altijd wat verwateren? Niet zo raar, want voor heel veel mensen is de feestmaand een periode waarin regelmaat ver is te zoeken. Een zaak dus om daar tactvol mee om te gaan, als je gezond aan het nieuwe jaar wilt beginnen.
December is traditiegetrouw de maand waarin je een beetje geleefd wordt. Je snelt van kerstborrel naar familiediner, en iedere dag in de kerstvakantie voelt als een zondag.
Nu zal je agenda voor dit jaar wat leger zijn, maar de feestdagen overslaan doen we natuurlijk niet. Grote kans dus dat er ook dit jaar weer minder sprake is is van een normaal ritme in december, en je zorgvuldige opgebouwde routine verwatert. Waarbij je fiets vaker stil blijft staan.
Is dat erg? Natuurlijk niet. Een paar weekjes in het jaar even gas terugnemen kan zelfs heel gezond zijn, wanneer je daar aan toe bent. Maar wil je het nieuwe jaar goed beginnen, dan is het ook heel slim om wat regelmaat te behouden. En dat doe je eenvoudig op de volgende manieren.
Plan en spreek af
Net als de kerstviering met je familie, en de (online) kerstborrel met je collega’s zul je ook je fietsritjes moeten plannen tijdens de feestmaand, als je wilt dat ze doorgaan. Afspreken met een fietsmaatje helpt dan als stok achter de deur.
Is tijd een probleem? Kies dan een aantal tactische moment om het huis te verlaten. Bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, als iedereen in huis nog ligt te slapen, of tijdens een gezapig middagje, waarbij verder niemand van de bank komt.
Verzin een mooie uitdaging
Een mooie uitdaging verzinnen helpt om jezelf te motiveren, en voorkomt dat je stilvalt. Een toertocht zal dat dit jaar niet zijn, en dus zul je zelf wat creatiever moeten zijn en je eigen plannen moeten maken. Natuurlijk kun je ook deelnemen aan een challenge op Strava. Een tip: de Festive 500 van Rapha staat ook weer gepland, en die kun je dit jaar zelfs op de fietstrainer volbrengen.
Behoud je normale ritme
Natuurlijk hoef je in de decembermaand niet op een stokje te bijten. Maar enige regelmaat behouden als het op voeding aankomt, bespaart je aan het eind van de maand wat kilo’s waar je niet op zat te wachten.
Geniet, maar overdrijf het dus niet. En sla vooral geen gezonde maaltijden over, want dan is de kans alleen maar groter dat je ’s middags op de bank naar wat lekkers (en ongezonds) verlangt. Door zoveel mogelijk vast te houden aan je normale ritme, zal je minder in de verleiding komen om te gaan snacken.
Wees zuinig met de alcohol
Je hoeft tijdens de feestdagen natuurlijk niet op water te leven. Maar wanneer je in december met regelmaat aan de borrel gaat, dan zal dat zeker z’n sporen achterlaten aan het eind van de maand. Laat jezelf vooral even gaan op gezette tijden, maar zoek daarna weer je normale (doordeweekse) ritme om je fit te blijven voelen.
Zoek niet naar excuses
Natuurlijk is het prima om tijdens de feestmaand juist gas terug te nemen. Maar als je weet dat beweging je eigenlijk heel goed zou doen, verschuil je dan niet achter excuses. Zeggen dat je geen tijd hebt, betekent meestal dat iets geen prioriteit heeft.
Ga er dus op uit, zelfs al zit je moe of met een kater op de bank. Juist dan zul je opknappen wanneer je een rondje gaat fietsen. Door de frisse lucht en de endorfines die je lichaam aanmaakt.
Wees creatief
Een drukke december vraagt om creativiteit, als je niet wilt dat je gezondheid en fitheid er onder lijden. Kies bijvoorbeeld voor een korte sessie op de indoortrainer als je geen tijd meer hebt om een paar uur buiten te fietsen. Of doe die boodschap op de fiets, waardoor je twee dingen in één combineert.
Voel je dat het je aan motivatie ontbreekt om een eind te gaan fietsen? Ook dan helpt het om creatief te zijn en flexibel te denken. Ga dan een activiteit doen waar je wel zin in hebt. Een rondje hardlopen bijvoorbeeld, of pak de mountainbike en ga het bos in.
Tenslotte is er natuurlijk ook niks mis met even de teugels laten vieren. Zowel geestelijk als lichamelijk kun je daar aan toe zijn. Gebruik die tijd dan om weer op te laden, en eventueel om mooie nieuwe plannen te maken. Plan gerust een week of twee waarin je helemaal niks doet, en pak de draad dan fris weer op. Je gezondheid zal er op die manier weinig onder lijden.
Foto: Jennifer Pallian