8 tips: zo blijven je fietsschoenen als nieuw

8 tips: zo blijven je fietsschoenen als nieuw

Wielrenschoenen.

Na ieder rondje op de fiets belandt je wielerkleding getrouw in de wasmand. Lekker simpel. Eén wasbeurtje verder ben je weer klaar om te gaan. Maar bij je fietsschoenen is dat een iets ander verhaal. Al hoewel… sommigen daarvoor ook gewoon de wasmachine gebruiken.

De wasmachine-optie parkeren we even, er vanuit gaande dat je zuinig bent op je wasmachine. Gelukkig zijn er voldoende andere manieren om je schoenen weer brandschoon te krijgen. Of hoe je ze er weer als nieuw laat uitzien. Met de volgende tips komt dat prima in orde. 

Gebruik een vochtig doekje

De snelste en meest simpele methode om je fietsschoenen weer schoon te krijgen, is je schoenen direct na het fietsen schoon poetsen met een vochtig doekje. Inderdaad, die handige doekjes die je ook in je huishouden gebruikt. Laat de modder niet eerst aankoeken, want dan gaat het al een stuk lastiger.

Was ze met een sopje

Heb je flink door de bagger gefietst en is een meer grondige schoonmaakbeurt nodig? Dan is een sopje dé truc waarmee je je fietsschoenen opnieuw laat blinken. Maak een sopje met wat afwasmiddel en gebruik een doek of sponsje. 

Voor de moeilijke plekken gebruik je het beste een zachte afwas- of tandenborstel. Wees vooral niet te zuinig met water, je schoenen zullen vanzelf weer drogen.

Draag overschoenen bij slecht weer

Zie je letterlijk de bui al hangen? Dan kun je het beste van te voren maatregelen treffen. Wanneer je overschoenen draagt bij slecht weer, dan blijven je wielrenschoenen natuurlijk prima schoon. Een klein nadeel: niemand ziet je mooie schoenen…

Om je overschoenen weer schoon te krijgen, kun je ze in een sopje gooien. Of laat ze drogen en borstel de modder er simpel af. Nog sneller? Neem ze mee tijdens het schoonmaken van je fiets, en je bent binnen een paar seconden klaar.

Gebruik een oud paar fietsschoenen voor slecht weer

Veel wielrenners maken gebruik van een winterfiets. Datzelfde principe kun je ook toepassen op je schoenen, door bij slecht weer of op winterse dagen oude schoenen te dragen. Heb je geen oude fietsschoenen? Dan kun je overwegen om een minder duur setje schoenen te kopen voor slecht weer. 

Het enige wat je verder hoeft te doen is een expert worden op weergebied. Installeer daarvoor de juiste weer-apps en laat je schoenenkeus afhangen van de weersvoorspellingen.

Spuit je schoenen in met een waterafstotend middel

Natuurlijk gaat deze tip niet voorkomen dat je met smerige schoenen thuiskomt na een hoosbui of modderrace. Maar je fietsschoenen een klein beetje extra wapenen tegen vocht en vuil kan nooit kwaad. Gebruik een waterafstotende spray, en je schoenen zullen langer mooi blijven.

Gebruik shampoo voor vetvlekken

Heb je vetvlekken op je leren schoenen? Dan kun je daar een vetverwijderaar voor kopen, maar je kunt ook gewoon een milde shampoo of een druppeltje afwasmiddel proberen. Beide middeltjes zorgen ervoor dat vet afbreekt.  

Was je veters

Als je fietsschoenen heb met veters, dan maak je die zo af en toe ook schoon natuurlijk, voor een finishing touch. Doe de veters in een waszak wanneer je ze mee wast in de wasmachine, of gooi ze in een emmer met sop. Of koop na verloop van tijd nieuwe veters…

En zo krijg je je schoenen weer droog

Zijn je wielrenschoenen doorweekt na een flinke bui, of nat van het schoonmaken? De beste methode om ze dan weer droog te krijgen is eigenlijk heel simpel. Dat doe je ouderwets, met wat proppen krantenpapier. Krantenpapier zuigt al het vocht uit de schoen, maar daar heb je wel even wat tijd voor nodig. 

Eventueel kun je de proppen papier tussentijds vervangen. Sowieso helpt het bij deze methode om van te voren je zolen uit de schoenen te halen. Zo kunnen ze apart wat sneller drogen in de open lucht.

Wat je vooral niet moet doen, is je fietsschoenen vlakbij de kachel zetten. Dichtbij zo’n hittebron drogen je schoenen wel snel, maar ze drogen ook blijvend uit. En dat is natuurlijk erg slecht voor het materiaal van je schoen.

Ook een super-de-luxe schoenendroger is in die zin een afrader. Hoe geavanceerd en gemakkelijk ze ook zijn, het komt de levensduur van je schoenen uiteindelijk niet ten goede.

Een föhn gebruiken is om diezelfde reden ook al af te raden, al is dat nog zo verleidelijk wanneer je vlak voor vertrek kletsnatte schoenen aantreft.

Wanneer het met proppen krantenpapier niet snel genoeg gaat lukken, dan is het bezitten van een tweede paar fietsschoenen je beste oplossing. Op die manier kunnen je schoenen ook langer luchten tussendoor, wat de levensduur extra ten goede komt.

Join the discussion