Zit als een pro op je fiets in 6 stappen

Zit als een pro op je fiets in 6 stappen

Niki Terpstra

Gesoigneerd, één met de fiets en gestroomlijnd. Drie eigenschappen die je kunt toeschrijven aan vrijwel iedere profwielrenner. Een mooie uitstraling, waar je als liefhebber van de sport natuurlijk graag een voorbeeld aan neemt.

Gelukkig hoef je niet de wattages te trappen van een profwielrenner om als een pro op de fiets te zitten. Ga jij voor de uitstraling van een prof, dan zullen de volgende 6 stappen je daar bij helpen. Hou daarbij altijd rekening met je fysieke mogelijkheden en staar je niet blind op ‘hoe het hoort’. Doe wat goed voelt en investeer in de zaken die jij belangrijk vindt.

Leer jezelf een aero houding aan

Een agressieve zithouding op de fiets ziet er niet alleen goed uit. Het maakt je daadwerkelijk sneller dankzij de aero eigenschappen van deze positie. 

Lange tijd onderin de beugels rijden kan echter oncomfortabel aanvoelen als je het niet gewend bent. Gelukkig baart oefening kunst. Je kunt er bijvoorbeeld langzaam aan wennen door steeds vijf minuten onder in de beugels te rijden.

Let ondertussen ook op je ellebogen en knieën. Voorkom dat ze uitsteken en je ziet er meteen een stuk gestroomlijnder uit.

Breng je stuur omlaag

Het zo laag mogelijk brengen van je stuur – door alle spacers te verwijderen – helpt je ook bij het vinden van een betere aero-positie. Wanneer je het uitstekende deel van de stuurpen vervolgens ook nog afzaagt, dan ziet dat er helemaal pro uit. Je dient wel helemaal zeker te zijn van je zaak, want een weg terug is er niet. Twijfel je, laat dan minstens ruimte voor één spacer.

Tip: breng je stuur langzaam omlaag, door eerst één of twee spacers te verwijderen. En wen aan je nieuwe positie voordat je de zaag zet in je stuurpen.

Was je fiets na iedere rit

Zeg nou zelf, wat geeft er meer moraal en plezier dan een schone fiets? Toch schiet dat klusje er wel eens bij in, door gebrek aan tijd, of omdat je heel erg naar de bank verlangt.

Maar als er iets is dat je de uitstraling geeft van een prof, dan is het dat je altijd bezit over een brandschone fiets. Wanneer je hier een vaste gewoonte van maakt, dan heb je bovendien echt eer van je werk.

Check je kit

Uiteraard hoef je niet per se je bankrekening te plunderen om er gesoigneerd uit te zien op de fiets. Al helpt het natuurlijk wel een beetje, als je hier en daar een investering doet.

Een pro-look qua kit zit ‘m vooral in de details. Rij bijvoorbeeld niet met afgezakte grijze sokken die ooit wit waren, en trek een shirt aan in de juiste maat. 

Stem ook je hele outfit op elkaar af, zonder vreemde kleurcombinaties. Let er verder op dat je helm niet achter op je hoofd staat, en controleer of je racebril nog voldoet aan de laatste modetrends.

Meer kledingtips nodig? Lees dan ook dit artikel over waar je op moet letten bij de aanschaf van wielerkleding.

Trap niet te licht én niet te zwaar

Trap niet zo licht dat je op je zadel zit te stuiteren. Maar ook weer niet zo zwaar, dat je aan het harken bent en heel je bovenlichaam oncontroleerbaar meebeweegt. Een hoge cadans oogt snel en soepel. Bovendien kun je dan nog zwaarder schakelen wanneer je wilt versnellen.

Scheer je benen

Wil je dat het plaatje helemaal klopt, dan is deze laatste stap natuurlijk onvermijdelijk. Voor vrouwen niks nieuws onder de zon, maar voor de meeste mannen is het vaak even wennen. Wil je niet te ijdel overkomen, dan kun je iedereen vertellen dat het je daadwerkelijk sneller maakt. En dat is niet eens gelogen.

Wanneer je voor het eerst je benen scheert, dan ben je wel eventjes bezig. Maar hou je het bij, dan gaat het de keren daarop een stuk sneller. En in de winter, wanneer je beenstukken draagt kun je het natuurlijk lekker laten voor wat het is.

Ga je voor de ultieme pro-look, waarbij je één bent met de fiets, dan draait het dus om veel details. Geef je aandacht aan al die zaken, dan kom je waarschijnlijk heel ver om dat doel te bereiken. De beloning aan het einde van de rit is dat het je ook nog eens extra plezier en moraal geeft. En hoe mooi is dat… Daar ga je ook nog eens harder van trappen!