Wielrennen met een kater: hoe verstandig is dat?

Wielrennen met een kater: hoe verstandig is dat?

Dat een gezellig avondje met flink wat alcohol niet de ideale voorbereiding is voor een stevige training de andere dag, spreekt voor zich. Maar helpt een tochtje op de fiets om te herstellen van je kater, of doe je het beter rustig aan? 

Misschien is een rondje gaan fietsen wel het laatste waar je aan denkt als je last hebt van een kater. Toch kun je soms in de verleiding komen om te gaan fietsen. Omdat een dagje bankhangen je zonde lijkt van je vrije dag bijvoorbeeld, of omdat je denkt dat het misschien wel eens zou kunnen helpen.

Of het een goed plan is om toch te gaan fietsen? Uiteraard hangt dat af van hoe erg de kater is en wat je exact van plan bent. Maar het idee dat je al die overtollige alcohol snel kwijtraakt door eens flink te zweten is helaas een fabeltje. Je lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om de alchohol af te breken. 

Zweten heeft op zo’n moment zelfs een averechts gevolg, en dat is dat je nog meer uitdroogt. Met het risico dat je kater alleen maar verergert.

Je lichaam zit dus volop in een herstelmodus, en schreeuwt eigenlijk om rust. Niet de ideale tijd om een zware training in te lassen voor jezelf. Ook al heb je misschien het gevoel dat je daarmee wat goed kunt maken. Maar wat doe je dan wel het beste, als je toch van die bank wil komen?

Forceer niks

Je doet er ook in dit geval goed aan om te luisteren naar je lichaam. Begin de dag dus rustig, en stel dat rondje fietsen het liefst zo lang mogelijk uit. Eet eerst goed en drink voldoende, zodat je lichaam alle tekorten kan aanvullen.  

Natuurlijk is water erg goed voor je op dit moment, maar overdrijf het niet. Een overmatige hoeveelheid water achterover plenzen maakt je alleen maar misselijker omdat je lichaam er zo snel geen kant mee opkan.

Later op de dag zal de kater vermoedelijk wat afzakken. En als je dan pas een rondje gaat doen, dan zal dat al een stuk beter aanvoelen. In ieder geval is het belangrijk om jezelf niet te forceren. 

Zo kan een rustige training je helpen

Heb je toch de behoefte om in beweging te komen en lijkt de kater wel wat mee te vallen? Dan kun je natuurlijk een rondje gaan maken. De kans is bovendien aanwezig dat je daar nog wat van opknapt ook, mede dankzij de stofjes die je lichaam aanmaakt op zo’n moment. Endorfine bijvoorbeeld is zo’n geluksstofje, dat ook nog eens werkt als een pijnstiller. 

Het is dus mogelijk dat je met een beter gevoel terugkeert van het fietsen, dan toen je vertrok. Zolang je niet te gek doet uiteraard.  

Wanneer je beter niet op de fiets stapt

Natuurlijk is de ene kater de andere niet, en moet je zoals gezegd niks forceren. Een kater kan er ook voor zorgen dat je nog ontzettend moe bent, en suf in je hoofd. Wanneer je dan op de fiets stapt, dan is dat niet zonder risico’s. Je coördinatie is minder en je zult minder alert zijn in het verkeer. 

Ben je er zo slecht aan toe, dan doe je er goed aan om je fiets te laten staan. Kijk in plaats daarvan naar alternatieven die minder energie en alertheid vragen, als je toch per se wat wilt doen. Maak een wandeling bijvoorbeeld en pak wat frisse lucht, doe een yoga-sessie, of train met enkele oefeningen je core stability.

Conclusie? Een oplossing voor je kater is fietsen zeker niet. Maar een rustige training kan je wel een goed gevoel geven, en je stemming verbeteren. Zolang je maar naar je lichaam luistert en de tijd neemt voor je herstel.

Foto: Thomas Picauly