5 dingen die je moet weten als wielrennen je tegenvalt

5 dingen die je moet weten als wielrennen je tegenvalt

Ben je enthousiast begonnen met wielrennen, maar vallen je eerste rondjes je tegen? Heel onlogisch is dat niet. Iets nieuws beginnen vraagt nou eenmaal om een stukje gewenning en kost je extra energie. Maar geef het niet meteen op in dat geval. Het echte genieten komt meestal vanzelf namelijk zodra je je ritme gevonden hebt.

Twijfel jij nog? Dan zijn hier vijf redenen om het wielrennen alsnog een tweede kans te geven.

Ongemakken verdwijnen vaak vanzelf

Wanneer je voor het eerst op een fiets zit, dan kan je lichaam op allerlei manieren gaan protesteren. Niet alleen door je op een stevig portie spierpijn te trakteren achteraf, maar ook onderweg: met zadelpijn bijvoorbeeld, zere polsen, of een stijve rug. 

Vaak zijn het gelukkig klachten die vanzelf verdwijnen, zodra je lichaam gewend is aan je houding op de fiets, en de afstanden die je maakt. Desondanks zit je er niet op te wachten natuurlijk. Hou je rondjes daarom aan de korte kant wanneer je deze klachten ervaart en onthou dat je nog in een opbouwfase zit.

Met andere woorden: stel het plezier hebben voorop, en focus (in ieder geval voor nu) niet te veel op de prestatie. 

Al doende word je wijzer

De echte lol op de fiets kan ook ontbreken, omdat je nog met heel wat vragen zit. Over kleding, voeding en het onderhoud van je fiets bijvoorbeeld. Allemaal details gelukkig die je gaandeweg vanzelf leert, zolang je het maar volhoudt. Onthou daarbij dat vrijwel iedere wielrenner ooit eens begon zonder alles te weten.

Wees vooral niet bang om te proberen wat werkt en wat niet. Al doende wordt je wijzer, en komt ook vanzelf het plezier terug. 

De snelheid komt vanzelf

Tenzij je een ontzettend groot talent bent, of al jaren aan je conditie werkt, zal het even duren voordat je niet te stoppen bent. Snelheid komt vanzelf met de tijd, zolang je maar regelmatig blijft fietsen. En laat je vooral niet gek maken door de wielrenners die je schijnbaar met gemak passeren. Grote kans dat ze stiekem heel erg hun best doen, of al heel wat jaartjes rondfietsen.

Ontdek wat voor type wielrenner je bent

Je nieuwe hobby kan ook wat onwennig voelen omdat je gewoon nog niet ontdekt hebt wat fietsen nou écht zo leuk maakt. Voor iedereen is dat iets anders, en je komt er alleen maar achter door alles te proberen. Is het de natuur die je trekt, het avontuur, de gezelligheid, of vooral de competitie? Misschien is het geen van deze dingen, of juist een combinatie. 

Zie het wielrennen als een ontdekkingstocht, waarbij je ook nog het een en ander over jezelf leert.

Maak je niet druk over de zogenaamde regels

Begint het je wat te duizelen wanneer je hoort over al die ongeschreven regels in het wielrennen? Leg ze dan onmiddellijk naast je neer, en doe vooral je eigen ding. Sowieso doe je daar goed aan, want het plezier op de fiets zit hem niet in de lengte van je sokken, of de kleur van je helm.

De ongeschreven regels in het wielrennen zijn grappig om over te discussiëren, maar neem ze vooral niet te serieus. Het echte plezier vind je pas wanneer je zelf je keuzes maakt en zelf bepaalt hoe jij eruit ziet.

Foto: Unsplash