Vermakelijk zijn ze zeker, wanneer je er met je vrienden een zinloze discussie over voert. Maar echt nut hebben die ongeschreven regels in het wielrennen natuurlijk niet. Trek je er vooral niet teveel van aan dus, en zeker niet wanneer je net begint als wielrenner.
Wees gerust, dat betekent uiteraard niet dat je maar weer op zoek moet naar je ventieldopjes. Of dat je niet meer mag genieten van hoe je zadel qua kleur perfect matcht met je stuurlint. Doe vooral wat goed voelt, en waar jij van geniet. Maar laat je niet belemmeren, en twijfel al helemaal niet of je het wel goed doet.
Dit is waarom je voortaan al die zinloze regels maar beter vergeet.
Het hele leven bestaat al uit regels
Ons hele leven hebben we te maken met regels, en je komt er van jongs af aan mee in aanraking. Maar goed ook trouwens, anders zou het af en toe een behoorlijke puinhoop zijn. Maar waarom zou je nog meer regeltjes aanhalen, die er eigenlijk niet toe doen? Als het gaat over de lengte van je sokken bijvoorbeeld, of wat jij wel of niet aan je fiets mag hangen. Alsof je regels tekort komt in je leven…
Breken met de regels is veel leuker
Hoe nuttig de meeste regels ook zijn, ze zijn vooral ook heel erg saai en voorspelbaar. En dat geldt al helemaal voor de ongeschreven regels in het wielrennen. Ze zijn een garantie voor eenheidsworst en kopieergedrag. Supersaai toch?
Je wist het altijd al natuurlijk, maar breken met die ongeschreven regels (of ze gewoon vergeten) is veel leuker, en veel interessanter. Laat dus je karakter spreken en ga voor je eigen stijl als je daar behoefte aan hebt.
Regels nodigen niet uit
Wielrennen is een fantastische sport, daar ben je het vast mee eens. En daar passen eigenlijk geen regeltjes bij die voorschrijven hoe je het precies moet doen. Dat is meer iets voor een eliteclubje die nieuwkomers wil afschrikken. Jezelf afvragen of je het wel goed doet, zou het laatste moeten zijn waar je aan denkt als je begint met wielrennen.
Vergeet dus vooral ‘hoe het hoort’, en geniet van wielrennen op jouw manier. Zolang je dat maar veilig doet en met respect voor andere verkeersdeelnemers. Mooier kan het toch niet?
Foto: David Herron