Waarom wielrenners hun benen scheren

Waarom wielrenners hun benen scheren

Waarom wielrenners hun benen scheren.

De tradities en ongeschreven regels van het peloton. Je kunt er een boekje over schrijven. Dat een wedstrijdrenner zijn benen hoort te scheren, zal ergens bovenaan het lijstje staan. Maar wat doe je als fanatieke liefhebber? En waar is die gewoonte eigenlijk begonnen? Een stukje achtergrond kan wellicht geen kwaad. 

Toen Peter Sagan enkele jaren geleden met ongeschoren benen aan de start verscheen van de eerste voorjaarskoers, was de wielerwereld lichtjes in rep en roer. Was het een rebelse actie van de Slowaak, of was het een ferm standpunt? De actie duurde niet lang. Sagan vond snel weer zijn scheermes, en de gemoederen bedaarden even snel.

Het voorval zegt een hoop over de behoudende wielerwereld en zijn ongeschreven regels. Want als doorgewinterde amateur die zomers alle criteriums afwerkt zul je nauwelijks nog nadenken over de vraag, wat er in het voorjaar met dat beenhaar dient te gebeuren. Maar iedere ietsje minder competitieve weekend warrior zal zich vroeg of laat afvragen: to shave or not to shave?

De voordelen

Dat wielrenners hun benen scheren heeft – zo wil het verhaal – vooral een praktische kant. Wanneer je valt en schaafwonden oploopt, dan zijn die wonden gemakkelijker schoon te maken wanneer je geschoren benen hebt.

Stevig de wond schrobben met een washandje en op zoek gaan naar grind en vuil is al vervelend en pijnlijk genoeg, zonder je weg te moeten vinden in een zee aan stug beenhaar.

Professionele wielrenners krijgen daarnaast regelmatig een massage. Zonder beenhaar is dat een stuk prettiger en schuurt dat een stuk minder. Een extra argument dus voor de profs.

Niet onbelangrijk: geschoren benen maken je ook sneller. Windtunneltests bewijzen dat. En wie weet komt daar ook nog wel een extra placebo-effect om de hoek kijken. Door je benen te scheren voel je je waarschijnlijk ook sneller. En die mindset is voldoende om ook daadwerkelijk wat harder te kunnen fietsen.

Tot slot heeft het scheren van de benen voor wielrenners ook een esthetische reden. Misschien, heel misschien is dat stiekem voor de meesten wel de belangrijkste reden. We vinden dat het er goed en gesoigneerd uitziet. En zo is het in de loop van de tijd een ongeschreven regel geworden, zoals er zoveel zijn in het peloton. Door je benen te scheren, identificeer je jezelf als wielrenner.

Hoeveel sneller ga je fietsen met geschoren benen?

Gek eigenlijk, dat wielrenners al zo lang hun benen scheren, zonder een grondig onderzoek naar de aerodynamische voordelen. Daar kwam pas in 2014 verandering in. Tijdens een test in de windtunnel met zes personen bleek het voordeel van geschoren benen gemiddeld maar liefst zeventig seconden over veertig kilometer. In onderstaand filmpje zie je hoe die test van het merk Specialized in zijn werk ging. 

Sinds wanneer scheren wielrenners hun benen?

Je zult er waarschijnlijk van opkijken dat mannen waarschijnlijk al langer hun benen scheren dan vrouwen. Voor mannen ontstond die traditie bij zwemmers en wielrenners rond 1900. Vrouwen deden dat iets later, vooral onder invloed van steeds minder bedekkende mode en badkleding. Uit recente onderzoeken blijkt trouwens dat ook steeds meer mannen hun benen scheren op grond van esthetische redenen. 

Wat zijn de voordelen van beenhaar?

Tot slot vraag je je misschien af wat het hebben van beenhaar überhaupt voor voordeel heeft. Vooral in vroegere tijden was beenhaar functioneel als temperatuurregelaar. Je houdt namelijk gemakkelijker warmte vast, wanneer haren bij kou rechtop gaan staan. Zo weet je ook meteen wat de functie is van kippenvel. Andersom heeft lichaamshaar ook een verkoelende werking. De haren op je lijf vergroten je lichaamsoppervlak, waardoor zweet gemakkelijker kan verdampen wanneer het warm is.

Waarom zou je er misschien niet aan willen beginnen?

Nu weet je waarom wielrenners hun benen scheren, en wat de voordelen zijn. Dus wat houd je tegen? Misschien wel het feit dat het een aardige klus is om bij te houden. En nog meer om er aan te beginnen. Want vooral die eerste keer, in het voorjaar, wanneer de beenstukken eindelijk weer op de plank mogen blijven liggen, ben je wel even bezig. Gedoe in een krappe douche, je benen openhalen, verstopte doucheputjes… Bezint eer ge begint.

Wat te doen?

Wat je vooral moet onthouden, is dat het wel of niet scheren een persoonlijke keuze moet zijn. Doe wat goed voelt en trek je weinig aan van anderen. Tradities zijn er om te volgen of te breken, de keuze is aan jou.

Join the discussion