Zo voorkom je lelijke krassen op je frame

Zo voorkom je lelijke krassen op je frame

Een racefiets met krassen, daar zit je uiteraard niet op te wachten. Maar hoe bescherm je je frame het beste, voor het te laat is?

Ja, je racefiets of gravelbike is een gebruiksvoorwerp. Maar ook je trotse bezit waarschijnlijk, en dus is het zonde als je fiets na verloop van tijd krassen oploopt.

Met wat tact en slimmigheid kun je de lak van je frame gelukkig op heel wat manieren beschermen. Waar je op wilt letten in dit geval, is het volgende:

Maak je fiets schoon met beleid

Niks zo fijn als een schone, blinkende fiets! Maar dan wel eentje zonder krassen graag… 

Om dat laatste voor elkaar te krijgen moet je zorgvuldig te werk gaan tijden het schoonmaken. Spoel al het vuil eerst goed af als je begint. Ga je vervolgens aan de slag met een spons, doek of borstel, gebruik dan een zacht exemplaar dat schoon is. Zand en ander vuil schuurt namelijk enorm als je flink gaat boenen. 

Bescherm de cranks

De cranks van je racefiets beschadigen eenvoudig, als je deze telkens met je schoenen raakt. Dit kun je voorkomen door de cranks te wrappen met een speciale tape of folie. 

Uiteraard is het ook nog een optie om de positie van je schoenplaatjes wat aan te passen. Op zo’n manier dat je voeten de cranks niet meer raken. Maar wees hier wel heel voorzichtig mee. De positie van je voeten op de trappers luistert nauw, en je wilt geen knieklachten ontwikkelen.

crank met schuurplek

Bescherm de liggende achtervork

Helaas is ook de liggende achtervork gevoelig voor krassen, met name vanwege de ketting. Op een oneffen weg bijvoorbeeld kan de ketting gemakkelijk tegen de liggende achtervork stuiteren. Maar ook wanneer je het achterwiel uit je frame haalt of wanneer je last hebt van een aflopende ketting, dan raakt deze vaak de liggende achtervork.

Om krassen en vetvlekken te voorkomen hebben veel fietsen op die plek standaard al een extra beschermingsfolie. Mocht dat bij jouw fiets niet het geval zijn, dan is het slim om deze zelf aan te brengen.

Let op het schuren van tassen

Topeak MidLoader Frametas

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook de bandjes van een fietstas kunnen heel eenvoudig de lak van je frame beschadigen. Tassen schuren constant tegen je frame namelijk wanneer je fietst. Na enkele keren zul je waarschijnlijk nog niks zien, maar wel na verloop van tijd. Als het al te laat is.

De oplossing is ook in dit geval doorzichtige tape of folie. Breng deze aan op die plekken waar een tas je frame raakt.

Check je kabels

Vooral bij duurdere racefietsen lopen de kabels steeds vaker door het frame. Maar daar waar ze aan de buitenkant lopen, kunnen ze zorgen voor krassen en schuurplekken. Een kleine sticker of een stukje folie op je frame aanbrengen bij de contactpunten kan dat eenvoudig voorkomen. 

Een andere optie is het om speciale sleeves om je kabels te doen, daar waar dat nodig is. Die zijn vaak heel dun en klein waardoor het nauwelijks opvalt.

Verpak je fiets goed tijdens transport

B&W Bike Box II review

Je reist waarschijnlijk niet vaak met je fiets, maar één vakantie kan helaas al zorgen voor de nodige schade. Zorg er daarom voor dat er niks kan schuren of schuiven en gebruik het liefst een stevige koffer. 

Een fiets goed verpakken is een hoop werk, zeker wanneer je het niet vaak doet. Maar het is absoluut de moeite waard als je zuinig bent op je fiets. Neem er dus de tijd voor.

Bescherm je frame tegen steentjes

Ook vuil en steentjes kunnen zorgen voor schade uiteraard, wanneer deze opspatten tegen je frame. Met name bij een gravelfiets. Maar er is iets tegen te doen. Ook in dit geval helpt een transparante tape of folie tegen beschadigingen. 

Een deel van je frame dat met name erg gevoelig is voor krassen is de onderkant van de onderbuis. Voordeel: als je hier een beschermingsfolie aanbrengt, dan zie je dat nauwelijks. 

Soorten stickers, folie en tape

Ga je een beschermingslaag aanbrengen in de vorm van een tape of folie, dan heb je heel wat opties. Zo zijn er op maat gemaakte stickers verkrijgbaar, maar je kunt ook een rol folie kopen.

Let er bij de aanschaf van tape of folie ook op of deze mat of glanzend is, en ga voor de uitvoering die het beste bij je fiets past.

Gebruiksvoorwerp

Je racefiets is en blijft een gebruiksvoorwerp natuurlijk. En dus zal je frame altijd gebruiksschade oplopen, na verloop van tijd. Maar de mate waarin dat gebeurt heb je voor een groot deel zelf in de hand. Daarnaast helpt het uiteraard om een paar kleine krasjes te relativeren… 

Heb jij een fiets waarbij het helaas al veel te laat is? Dan is het een optie om je fiets te voorzien van een nieuwe verflaag. Maar je kunt je fiets ook laten wrappen. Hoe dat verven en wrappen in zijn werk gaat lees je hier.

Foto’s: Unsplash en In de Kopgroep