Dit eet een Tour-renner per dag omgerekend in cheeseburgers

Dit eet een Tour-renner per dag omgerekend in cheeseburgers

cheeseburger

Je zou het misschien niet zeggen, maar profwielrenners eten tijdens een grote ronde gigantische hoeveelheden. En nee, cheeseburgers staan niet op het menu. Maar hoeveel zou een renner er moeten eten, qua energie?

Een grote ronde vreet energie. Een Tour-renner eet om die reden vaak wel 6.000 tot 9.000 calorieën per dag. Wat minder op de dagen dat een etappe wat minder energie kost natuurlijk, en wat meer tijdens de zware bergetappes.

Een gigantische hoeveelheid, helemaal wanneer je het vergelijkt met een gemiddeld mens. Een prof eet wel drie tot vier keer zoveel namelijk tijdens een grote ronde, en dat gaat uiteraard niet vanzelf.

Gelukkig maar, dat een renner daar tegenwoordig niet meer zelf over hoeft na te denken. Diëtisten bepalen per dag voor de renners wat ze moeten eten, en wanneer.

Desondanks is het nog een flinke klus om die 6.000 calorieën (of meer) weg te bikken. Ook al heeft een renner heel wat eetmomenten per dag. Dat betekent dus stevig ontbijten, en heel goed eten op de fiets. En nog meer eten na het fietsen, om weer goed te kunnen herstellen. Meteen na de etappe, tijdens het avondeten én vlak voor het slapen gaan.

Je kunt je waarschijnlijk nauwelijks een voorstelling maken van de hoeveelheid. Maar het helpt wellicht wanneer je het equivalent hoort in cheeseburgers.

Schrik niet, maar dat zijn er dan zo’n 27! Als we uitgaan van 9.000 calorieën. 

Gemiddeld bevat een hamburger met zo’n gesmolten plakje kaas namelijk iets meer dan 300 calorieën. 

Zou je al die cheeseburgers verdelen over zes eetmomenten, dan heb je het bijvoorbeeld over de volgende aantallen:

  • Ontbijt: 4
  • Ochtendsnack: 3
  • Lunch: 6
  • Middagsnack: 4
  • Avondeten: 7
  • Avondsnack: 3

Zelfs verdeeld over zoveel eetmomenten blijft het letterlijk moeilijk behapbaar.

72 bananen

bananen

Cheeseburgers zijn een sprekend voorbeeld natuurlijk. Maar voor je beeldvorming zijn hier nog wat getallen. 9.000 calorieën staat ook gelijk aan 72 bananen. Of 51 stroopwafels. Of 141 gekookte eieren…

Gelukkig maar dat een renner met heel wat meer variatie te maken krijgt. En niet iedere dag zoveel hoeft te eten. Al eet een renner ook tijdens een trainingsstage heel wat. Hoeveel precies lees je in dit artikel.

Bron: mysportscience.com. Foto’s: Unsplash.