Kan jij deze zomer nog wel wat leesvoer gebruiken, thuis of op vakantie? Dan is hier een overzicht met de nieuwste wielerboeken.
Reis in gedachten naar Italië, kom alles te weten over het werelduurrecord of de psychologie van een wielrenner, of verdiep je in het leven van Mathieu, Tom of Sep. Deze boeken over wielrennen verschenen de afgelopen tijd:
De complete wereld van het uurrecord
Ron Couwenhoven
Op 11 mei 1893 reed Henri Desgrange het eerste officiële werelduurrecord op de fiets. En sinds die tijd deden talloze renners een poging om het prestigieuze record in handen te krijgen.
In De complete wereld van het uurrecord beschrijft Ron Couwenhoven de uitputtingsslag, de zoektocht naar betere technieken, de keiharde trainingen, de aerodynamische experimenten, de spraakmakende dopingaffaires en de vele legendarische renners die ooit vochten tegen de klok.
De verborgen motor
Martjin Veltkamp
Nee dit is geen boek over valsspelen, maar over psychologie. In De verborgen motor legt psycholoog Martijn Veltkamp namelijk uit hoe de hersenen een bepalende invloed hebben op de prestatie van een wielrenner. Wat motiveert renners bijvoorbeeld, en wat doet dat met hun prestaties? En waarom bezwijken sommige wielrenners onder de druk, maar anderen niet?
Veltkamp geeft het antwoord op veel van dit soort vragen, aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en interviews met bekende wielrenners.
Let op: het boek verscheen al eerder, maar dit is een herziene versie.
Sep!
Jonas Heyerick
Artsen vonden littekenweefsel op het hart van Sep Vanmarcke, en dus moest de Belgische wielrenner in 2023 per direct stoppen met koersen. En zo kwam er heel abrupt een einde aan een mooie carrière vol hoge pieken, maar ook met diepe dalen. Een carrière ook waar Vanmarcke als kleine jongen nooit van had durfen dromen. In Sep! Met hart en ziel vertelt de oud-renner het complete verhaal, in zijn eigen woorden.
Op gevoel
Nando Boers
Een jaar nadat Tom Dumoulin een punt zet achter zijn carrière, reist hij samen met schrijver Nando Boers naar plaatsen die een cruciale rol hebben gespeeld in zijn loopbaan.
Onderweg komen niet alleen herinneringen aan zijn grootste prestaties en overwinningen ter sprake, maar wordt hij ook geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.
Op gevoel is het verslag van die louterende reis en een openhartig zelfportret van een van de beste wielrenners van zijn generatie.
Italië & de Tour
Evert de Rooij
Dit jaar start de Tour voor het eerst in Italië, en dat was voor oud-wielerjournalist Evert de Rooij de aanleiding voor dit boek. Hij beschrijft de eerste ritten van de Tour van dit jaar op Italiaanse bodem, en ook alle eerdere Tourritten in Italië komen een-voor-een voorbij.
In het tweede deel gaat De Rooij op zoek naar de prestaties van de Italiaanse coureurs in de Tour, waarbij heel wat pikante duels voorbij komen. Bijvoorbeeld tussen Moser en Saronni en Bugno en Chiappucci.
De dag dat wielrennen weer leuk werd
Luuc Kooijmans
In 2019 spot Mathieu van der Poel met alle wielerwetten, wanneer hij de Amstel Gold Race wint. Volgens schrijver Luuc Kooijmans is het de dag dat wielrennen eindelijk weer leuk wordt.
Voor Kooijmans is het de aanleiding voor dit boek over het fenomeen Van der Poel. Je leest over zijn successen, waarom de renner zo geliefd is in binnen- én buitenland, over zijn vader Adrie, zijn grootvader Poupou, en uiteraard ook over zijn rivaliteit met Wout van Aert.
Foto bij intro: Simon Connellan (Unsplash). Dit artikel bevat affiliate-links. Koop je iets via deze links dan betaal je niks extra, maar je steunt In de Kopgroep er wel mee.