Wat goed is komt snel. Dat kun je zeker zeggen van Tadej Pogačar, de sensatie van de afgelopen Vuelta. De jonge Sloveen maakte indruk op iedereen, met drie etappe-overwinningen en een derde plaats op het eindpodium.
Kenners zagen al snel het grote talent van Pogačar, toen hij eerder dit jaar de Ronde van de Algarve én de Ronde van Californië op zijn naam schreef. Een ongekende prestatie voor een 20-jarige renner die zijn debuut maakt in de WorldTour.
Sowieso is het een jaar waarin de youngsters opvallend goed scoren. Met de 22-jarige Bernal die koeltjes de Tour voor zich opeist, en een 19-jarige Evenepoel die op imposante wijze iedereen naar huis rijdt in de Classica San Sebastian.
Het mag inmiddels duidelijk zijn, het laatste hebben we van Tadej Pogačar nog niet gehoord. De hoogste tijd dus om het grote Sloveense talent wat beter te leren kennen aan de hand van enkele bijzondere trivia.
Pogaa… hoe?
Zelfs commentatoren zijn het nog niet eens over de uitspraak van zijn naam. Gelukkig is een cursus Sloveens niet nodig, want Wikipedia biedt het antwoord. Tadej Pogačar spreek je uit als Tadee Pogátsjar. En dat klinkt dus zo.
De een-na-jongste
Pogačar is de een-na-jongste renner in de WorldTour. Alleen het Belgische supertalent Evenepoel maakt het nog bonter met zijn 19 jaar.
Zijn grote voorbeeld
Voetbal is ook in Slovenië volksport nummer 1, en wielrennen steekt daar wat schril bij af. Pogačar bedacht dan ook niet zelf om te gaan wielrennen, maar kwam in aanraking met de sport dankzij zijn oudere broer Tilen. Tadej zegt over die typische broederstrijd: I was a typical younger brother, always wanting to do what he did. Always wanting to beat him!’
Nummer laatst
Tadej Pogačar was tien jaar toen hij begon met wielrennen en niet veel later reed hij zijn eerste wedstrijd. Zonder veel succes overigens, want de jeugdige Sloveen werd 40e en allerlaatste. Maar gelukkig gaf de jonge Pogačar niet op, en de lol kwam pas echt toen hij met reuzensprongen vooruitgang boekte.
Kampioen in de modder
Pogačar doet het ook erg goed op kampioenschappen. Zo wist hij eerder dit jaar het nationale kampioenschap tijdrijden op zijn naam te schrijven. En daar blijft het niet bij, want het Sloveense multitalent doet het ook goed in de modder en over balkjes. Pogačar is namelijk ook de nationale kampioen veldrijden van 2018.
Zijn doorbraakjaar
Dit seizoen mag dan het jaar zijn waarin hele wielerwereld van Pogačar hoort, de grote doorbraak kwam al in 2016. In dat jaar won de toen 17-jarige Tadej de nationale tijdrit-titel bij de junioren en won hij de Giro della Lunigiana. Om ook nog eventjes derde te worden tijdens de wegwedstrijd op het EK voor junioren.
Een hobby op twee latten
Blijkbaar hebben Sloveense wielrenners iets met skiën. Zo begon landgenoot Primož Roglič ooit als schansspringer, en heeft Pogačar skiën en cross-country skiën als zijn hobby. Daarnaast rijdt Pogačar in de winter graag op zijn mountainbike.
Zijn WorldTour-debuut
Begin dit jaar maakte Pogačar zijn debuut in de WorldTour voor UAE-Team Emirates, met een hele verdienstelijke dertiende plaats in het algemene klassement van de Tour Down Under. Inmiddels weten we dat de youngster in Australië slechts heel subtiel zijn visitekaartje afgaf.
Pogačar als blogger
De jonge sloveen blogt er ook nog eens op los op zijn eigen website. Als je daar wat van wilt lezen, heb je wel de hulp nodig van Google Translate. De meeste verhalen zijn namelijk opgetekend in het Sloveens. Het laatste bericht is al weer van juli, maar hopelijk houdt Pogačar het bloggen nog wat langer vol. Qua merchandise heeft hij alles in ieder geval tip-top in orde, is te zien op de site.
Foto’s: Instagram / Tadej Pogačar