4 goede redenen om een bikefit te doen

4 goede redenen om een bikefit te doen

Een bikefit zorgt vaak voor een grote verbetering wanneer je klachten hebt op de fiets. Maar ook als je geen ongemakken ervaart dan kan een bikefit ontzettend nuttig zijn. In dit artikel lees je waarom.

Geen mens is gelijk, en dus is ook je ideale houding op de fiets een kwestie van maatwerk. Simpelweg even je lichaam opmeten en je fiets afstellen is daarbij niet voldoende. Een fietsmeting of bikefit gaat daarom veel verder. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar je doelen, je lenigheid en jouw unieke fysieke kenmerken. Met als resultaat dat je zo goed mogelijk op je fiets komt te zitten.

Een bikefit is ook typisch iets waarvan je achteraf denkt: had ik dat maar eerder gedaan. Zeker wanneer je al langere tijd het gevoel hebt dat je houding verre van optimaal is. 

Doe je een bikefit, dan zul je vrijwel zeker profiteren van de volgende voordelen.

Je kunt er pijntjes en blessures mee voorkomen

Wanneer je pijn ervaart op de fiets, of last krijgt van een blessure, dan kan dat natuurlijk komen door overtraining. Maar een verkeerd afgestelde fiets is ook vaak de boosdoener.

Met een bikefit heb je een veel kleinere kans op die blessures. Ook als je (nog) geen klachten hebt is het dus goed om een bikefit te laten doen. Een blessure kan namelijk ook ontstaan na verloop van tijd, als je veelvuldig in een verkeerde houding fietst.

Je ziet niet onnodig af

Pijn lijden hoort bij het wielrennen zeggen we vaak. Deels is dat waar natuurlijk. Als je een beetje competitief bent ingesteld, dan is afzien immers onvermijdelijk. Maar waarom zou je er vrijwillig voor kiezen om oncomfortabel op je fiets te zitten?

Dankzij een goede bikefit ben je veel meer één met je fiets, en gaat er geen energie verloren aan een verkeerde houding. Een comfortabele positie is dus superbelangrijk. Of je nu hard fietst of niet.

Het helpt om efficiënter te fietsen

Niet voor iedere wielrenner draait het om snelheid. Maar welke fietser geniet er nou van om minder efficiënt te fietsen en energie te verspillen? Die ga je waarschijnlijk niet vinden.

Valt er nog het nodige te verbeteren aan jouw positie op de fiets? Grote kans dat een bikefit er dan voor zorgt dat je wat harder kunt trappen, zonder dat je extra energie kwijt bent. Gewoon omdat je efficiënter fietst.

Een bikefit laat je meer genieten

De juist aanpassingen aan je fiets zorgen er vooral ook voor dat je meer geniet. Omdat je minder snel vermoeid raakt bijvoorbeeld tijdens een langere rit. Maar je zit waarschijnlijk ook met meer zelfvertrouwen op je fiets, omdat je meer controle voelt. 

Plezier hebben is het allerbelangrijkste als je sport. En een bikefit kan dat plezier dus zeker vergroten.

Lijkt het je de hoogste tijd voor een bikefit? Dan kun je gelukkig op heel veel plekken in Nederland terecht. Waarschijnlijk ook bij jou in de buurt. De beste plek om eens te informeren naar een goed adres voor een meting, is je eigen fietsenmaker. Doen zij zelf geen metingen, dan kunnen ze je zeker doorverwijzen.

Foto: Grégory Costa