SPD- en SPD-SL-pedalen: dit zijn de verschillen

SPD- en SPD-SL-pedalen: dit zijn de verschillen

Wielrenschoenen.

SPD- en SPD-SL-pedalen hebben als voordeel dat je efficient je kracht over kunt brengen, en niet van je pedalen schiet. Omdat je met je schoenen zit vastgeklikt. Maar beide systemen van Shimano verschillen behoorlijk van elkaar. Op welke punten dat zo is, lees je in dit artikel.

SPD en SPD-SL zijn twee populaire pedaalsystemen van Shimano. Het SPD-systeem wordt meestal gebruikt op mountainbikes, gravelbikes en cyclocrossers, en het SPD-SL-systeem op racefietsen. 

Klikpedalen van andere merken zijn er natuurlijk ook. SPD- en SPD-SL-pedalen worden echter het meest gebruikt, vandaar dat je hier leest over deze twee systemen.

SPD- en SPD-SL-pedalen
SPD-SL- en SPD-pedalen van Shimano.

Twijfel jij nog welke pedalen je gaat gebruiken? Dan zijn dit de grootste verschillen waar je op wilt letten.

SPD-SL-pedalen geven meer stabiliteit

Wat meteen in het oog springt is dat SPD-SL-pedalen groter zijn dan SPD-pedalen. SPD-SL-pedalen hebben daardoor ook een groter contactoppervlak, en geven als gevolg meer stabiliteit. Je voeten blijven daardoor goed op zijn plaats. 

De bevestiging is verschillend

Een ander groot verschil tussen beide pedalen is de bevestiging van de schoenplaatjes. SPD-SL-schoenplaatjes hebben een driepuntsbevestiging en SPD-schoenplaatjes zitten vast met twee schroeven. Hierdoor herken je ook snel of je te maken hebt met race- of mountainbikeschoenen. 

Met SPD-pedalen kun je aan beide zijden inklikken

Een groot voordeel van SPD-pedalen is dat je aan beide kanten van het pedaal kunt inklikken. Inklikken is daardoor nog wat simpeler en sneller. Handig, want op een mountain- of gravelbike zul je gemiddeld vaker in- en uitklikken, vanwege het wat meer uitdagende terrein. 

Lopen gaat gemakkelijker met SPD-pedalen

Zowel op race- als mountainbikeschoenen wil je liever geen hele einden lopen. Maar op schoenen met het SPD-systeem gaat dat wel een stuk eenvoudiger, doordat de SPD-plaatjes meer verzonken zitten in de zool. Daardoor heb je ook meer grip. Sommige wielrenners gebruiken daarom ook SPD-pedalen op hun racefiets. 

SPD-SL-schoenplaatjes zijn lichter en slijten sneller

SPD-SL-schoenplaatjes zijn gemaakt van plastic, terwijl de SPD-schoenplaatjes van metaal zijn. Daardoor zijn SPD-SL-schoenplaatjes lichter, maar slijten ze ook sneller. Waardoor je ze vaker moet vervangen.

SPD-pedalen zijn ideaal in modder en zand

SPD-pedalen zijn ideaal zijn in modder en zand. Het maakt niet uit hoe blubberig het wordt onderweg, je kunt altijd weer snel inklikken. 

Met SPD-SL-pedalen is dat een heel ander verhaal. Zand en modder blijven eenvoudig aan je schoenplaatjes en pedalen kleven, waardoor inklikken soms niet meer gaat. Met het SPD-SL-systeem blijf je dus liever op het asfalt fietsen. 

Welke type pedalen kies je het beste?

Het antwoord dat voor de hand ligt is natuurlijk: het SPD-SL-systeem wanneer je op de weg fietst, en het SPD-systeem wanneer je offroad gaat. Toch wijken sommige fietsers daar vanaf. Bijvoorbeeld omdat ze geen twee paar schoenen willen kopen voor twee verschillende fietsen.

Kies jij ook voor één systeem, weet dan dat dat de nodige beperkingen heeft. Vooral met SPD-SL-pedalen op onverharde wegen. En helemaal wanneer je regelmatig afstapt.

Omgekeerd zijn er minder nadelen als je SPD-pedalen gebruikt op een racefiets. Behalve dan dat SPD-pedalen wat minder stabiliteit geven, vanwege hun kleinere formaat. Ze hebben wel weer als voordeel dat je gemakkelijker kunt lopen, en dat de schoenplaatjes minder snel slijten.

Ga je bikepacken? Dan zijn SPD-pedalen meestal ook een logische keuze. Niet alleen vanwege de onverharde paden die je soms tegenkomt, maar ook omdat je gemiddeld veel meer zult lopen. Op campings bijvoorbeeld, of wanneer je snel even boodschappen doet tussendoor.

Afwisselen

Gelukkig werkt het in- en uitklikken met beide systemen vrijwel hetzelfde. Heel verwarrend is het daardoor niet wanneer je beide typen pedalen regelmatig afwisselt. Sterker nog: binnen de kortste keren zul je er waarschijnlijk niet meer over nadenken wanneer je weer eens switcht. 

Heb je nog nooit met klikpedalen gefietst? Met deze tips ben je zo gewend aan het in- en uitklikken. 

Foto bij intro: In de Kopgroep