Met deze tips ben je zo gewend aan klikpedalen

Met deze tips ben je zo gewend aan klikpedalen

klikpedalen

Wie voor het eerst fietst met klikpedalen, wil vrijwel zeker nooit meer zonder. Maar de eerste keer kan desondanks ook best wel spannend zijn. Om je letterlijk op weg te helpen zijn hier een aantal tips, waardoor je binnen de kortste keren fluitend in- en uitklikt.  

Eén ding is vrijwel zeker: als wielrenner ga je zeer waarschijnlijk – vroeg of laat – aan de klikpedalen. Niet omdat het hoort, maar vooral omdat het zo fijn fietst. En dat heeft zowel te maken met je veiligheid, als met efficiëntie. 

Het risico dat je voeten van de pedalen glijden is er met klikpedalen namelijk niet meer. Daarnaast kun je ook heel wat efficiënter je kracht kwijt. Je maakt met klikpedalen niet alleen een duwende beweging namelijk, maar je kunt ook trekken aan je pedalen. Een enorm voordeel, helemaal wanneer je een sprintje trekt, of snel wilt optrekken. 

Natuurlijk is het gebruik van klikpedalen wel even wennen, als je er nooit mee gefietst hebt. Maar met deze tips zal dat vrijwel zeker probleemloos verlopen.

Oefen uitgebreid voor je vertrekt

De belangrijkste tip als je voor het eerst gaat fietsen met klikpedalen. Oefen uitgebreid voor je vertrekt. Niet alleen zodat je de werking snapt van het in- en uitklikken, maar ook om er mee vertrouwd te raken. 

Oefenen kun je het beste doen terwijl je stilstaat en leunt tegen een muur. Wat je ook zult merken is dat je nog aardig wat speling hebt om te bewegen (afhankelijk van het type schoenplaatjes). En ook dat je niet zomaar per ongeluk uit je pedalen schiet. 

De juiste techniek

Denk er bij het uitklikken aan dat je je voeten op het pedaal drukt en draai je enkels naar buiten. Trekken aan je pedalen zorgt er namelijk voor dat je vast blijft zitten. Logisch, want tijdens een sprint bijvoorbeeld wil je niet dat je voet gemakkelijk uit je pedaal schiet…

Check je pedalen

Gaat het vastklikken nog wat stroef of juist te gemakkelijk voor je gevoel, dan is het ook nog mogelijk om de veer in je pedaal wat losser of vaster te zetten. Dat doe je aan de achterkant van je pedaal, via een schroefje. Draai je dat schroefje naar links, dan klik je wat gemakkelijker in. Mag het wel wat strakker, dan draai je het schroefje verder naar rechts.

Relax, en kies een rustige route

Vertrouwd geraakt met het in- en uitklikken? Dan is het tijd voor je eerste rondje. Een rustige route is dan wel zo fijn natuurlijk. Al is het alleen al voor je vertrouwen. Maar dan hoef je ook minder bezig te zijn met het verkeer.

Klik op tijd uit

Nog een belangrijke tip: klik op tijd uit. Wacht dus niet tot je bijna stilstaat, want dan kun je je evenwicht verliezen. Liever voor niks een voetje aan de grond, dan dat je bij een druk kruispunt een buiteling maakt. Heb je meteen weer een keertje kunnen oefenen.

Oefen ook onderweg veelvuldig

Fiets je een rustige route, dan zul je waarschijnlijk weinig in- en uit hoeven te klikken. Fijn natuurlijk, maar blijf desondanks zoveel mogelijk oefenen. En doe het ook als het eigenlijk niet nodig is. Des te sneller voelt het helemaal vertrouwd en ben je er aan gewend.

Ondanks deze tips is er altijd een kans dat je een keertje omvalt. Maar vaak gebeurt dit pas wanneer je ‘even’ vergeet dat je vastzit, na een aantal ritjes. Gelukkig maar dat de schade meestal meevalt dan. Al kan je ego natuurlijk wel een deukje oplopen…

Foto: Unsplash