Zijn wielrenners in topvorm sneller ziek?

Zijn wielrenners in topvorm sneller ziek?

Zijn topsporters in hun beste vorm sneller ziek dan andere mensen? Wetenschappelijk gezien is er weinig bewijs voor. Maar je zou het wel denken als je naar de praktijk kijkt.

Deze week was er plots het nieuws dat Wout van Aert ziek is. Waardoor hij waarschijnlijk af moet zien van de Ronde van Vlaanderen. Een enorme tegenvaller, want de wedstrijd was een van zijn hoofddoelen dit jaar. 

Het geval staat niet op zichzelf, want ook voor Milaan-San Remo waren er al veel afzeggingen wegens ziekte. Is het toeval, of zijn topsporters meer kwetsbaar als ze in topvorm raken? 

Sporten is gezond

Het klinkt wat tegenstrijdig wellicht. Je hoort immers altijd dat sporten zo gezond is. Gelukkig is dat ook het geval: sporten versterkt onder andere je immuunsysteem. Maar voldoende rust nemen en goed herstellen zijn daarbij wel heel belangrijk.

Voldoende rust en gezonde voeding… Met al die zaken houdt een topsporter zich ook bezig natuurlijk. En aan goede begeleiding is er doorgaans geen gebrek op het hoogste niveau. Waarom loopt een topsporter dan toch meer risico? 

Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat een topsporter vaker zijn of haar grenzen opzoekt. Met zoveel mogelijk trainingsuren en een zo laag mogelijk vetpercentage. 

Daarnaast bestaat het leven van een topsporter ook nog eens uit veel reizen. Met de nodige stress, en wisselingen in klimaat. Allemaal factoren die een aanslag kunnen zijn op je weerstand. En wat dacht je van de druk van het moeten presteren?

Topvorm

Dat een wielrenner voor een belangrijke wedstrijd nog vatbaarder is voor infecties, klinkt ook niet onlogisch wanneer je er wat langer over nadenkt.

Topsporters hebben in de weken voor een belangrijke wedstrijd vaak nog meer hun grenzen opgezocht namelijk, om in topvorm te raken. Met een verhoging van de trainingsomvang of -intensiteit vaak, en ook door nog wat scherper te willen staan soms.

Maar ook de stress rondom een belangrijke wedstrijd kan de weerstand verlagen. Vooral als dat ook nog eens ten koste gaat van een goede nachtrust.

Corona

Een topsporter lijkt dus kwetsbaar als het op virussen aankomt. Maar dit jaar hoor je vaker over ziektegevallen dan anders. Het zou zo maar eens kunnen dat het schrappen van de meeste coronaregels daar ook mee te maken heeft. 

Door alle maatregelen kwamen we de afgelopen tijd immers minder in aanraking met virussen. Waardoor we er nu wellicht veel kwetsbaarder voor zijn, is de theorie.

Tips voor je eigen weerstand

Natuurlijk is het werken aan een goede weerstand ook belangrijk als je geen topsporter bent. Want ook al train je geen dertig uur per week, je combineert misschien wel een drukke baan met aardig wat uurtjes op de fiets. Waardoor ook jij soms de grens opzoekt wellicht, fysiek of mentaal.

Voldoende rust inbouwen is dus voor iedereen belangrijk, of je nu topsporter bent of niet. En uitrusten doe je in de eerste plaats door goed en lang genoeg te slapen. Maar zorg er ook voor dat je voldoende ontspant, tussen alle activiteiten door. 

Daarnaast is gezond eten uiteraard heel belangrijk voor je weerstand, net als het beperken van je alcoholconsumptie. 

Vergeet tenslotte ook je persoonlijke hygiëne niet, als je niet in aanraking wilt komen met virussen. Was regelmatig je handen bijvoorbeeld, en ventileer waar dat kan de ruimtes waarin je leeft.

Foto: Rob Wingate