Kom jij moeilijk tot rust op de fiets? Probeer dit eens

Kom jij moeilijk tot rust op de fiets? Probeer dit eens

Fietsen is niet alleen leuk en gezond, het is ook een hele fijne manier om je hoofd leeg te maken, en tot rust te komen. Voel jij wel regelmatig die behoefte, maar lukt het je niet altijd om echt te ontspannen? Probeer dan deze tips eens. 

Je herkent het vast het wel. Na een lange drukke dag heb je eindelijk tijd om een rondje te gaan fietsen. Snel omkleden dus en gaan… Want over twee uurtjes staat een vriend al weer op de stoep. En als je het tempo wat opvoert onderweg dan kun je precies je favoriete rondje fietsen.

Eenmaal terug besef je dat je eigenlijk alleen maar hebt lopen jagen. Op een veel te druk fietspad, terwijl je ook nog een telefoontje kreeg. Van ‘even ontspannen’ is dus weinig terechtgekomen.

Ben je vaker toe aan een rustmoment op de fiets? Zonder te jagen, en zonder afleiding? Probeer je rondje dan eens op de volgende manier te maken.

Vermijd de drukte

Op een mooie avond of dag in het weekend kom je uiteraard niet echt tot rust wanneer je het fietspad moet delen met heel veel mensen. Is het te druk? Pas dan je route aan, en kies voor de weggetjes waarvan je weet dat er zelden iemand rijdt.

Wat je ook kunt doen: ga een paar uurtjes eerder of later, op een rustiger tijdstip. Wanneer je de fietspaden meer voor jezelf hebt dan kom je namelijk pas echt tot rust!

Zet je telefoon op ‘niet storen’

Je telefoon thuislaten is natuurlijk een slecht idee. Je wilt immers iemand kunnen bellen als er wat is. Maar eventuele telefoontjes, appjes en notificaties helpen uiteraard niet echt als je tot rust wilt komen. Zet je telefoon dus op ‘niet storen’ en laat hem onderweg in je achterzak. Dan kan niks je afleiden.

Ga desnoods wat minder ver

Moet je op een bepaald tijdstip weer terugzijn? Op zich geen probleem, maar ga dan wat minder ver, zodat je niet hoeft te jagen. Onthou dat de afstand er niet toe doet. Wat wel telt is het gevoel als je weer afstapt.

Je agenda wat minder vol plannen helpt daarnaast ook om meer tot rust te komen als je gaat fietsen. Zet desnoods de momenten dat je wil sporten in je agenda, zodat ze niet in de knel komen.

Let niet op de cijfertjes 

Vergeet je trainingsschema’s even, en fiets puur op je gevoel. Zonder cijfertjes dus. Je gemiddelde snelheid is even niet belangrijk. 

Vind je het moeilijk om niet op je fietscomputer te kijken? Pas dan desnoods je display aan, zodat je er zo min mogelijk van kunt aflezen.

Have fun

Om mentaal tot rust te komen hoef je natuurlijk niet per se een sober rondje te doen, en alleen maar in een rustig tempo te fietsen. Sprint dus gerust die heuvels op als dat een kick geeft, of fiets een uitdagende route door het bos.

Wat je ook doet: doe vooral de dingen waardoor je echt geniet van je fietstocht. Een betere manier om je hoofd leeg te maken is er niet.

Foto: Unsplash