Zo ga je mentaal het beste om met een blessure

Zo ga je mentaal het beste om met een blessure

gebroken sleutelbeen

Dat een blessure je behoorlijk kan frustreren als wielrenner hoeft niemand je uit te leggen. Stilzitten gaat fanatieke sporters nu eenmaal slecht af. Overkomt het jou? Dan zijn er een aantal manieren om er mentaal zo goed mogelijk mee om te gaan.

Uiteraard zorgt een blessure in de eerste plaats voor fysieke ongemakken, maar mentaal is het minstens net zo zwaar. Zeker wanneer de malaise langer duurt dan je hoopte. Naast je herstel is het dus van belang om jezelf ook mentaal weer op te peppen.

Schakel deskundigen in

Deskundigen mee laten kijken naar je kwetsuur is ten eerste natuurlijk belangrijk voor je herstel. Je voorkomt daarmee wellicht dat je onnodig blijft aanmodderen, en daardoor tijd verdoet. Maar zo’n onderzoek kan je ook mentaal verder helpen, omdat je met een diagnose beter weet waar je aan toe bent. Bovendien kun je ook nog eens de ergernis van je afpraten en aangeven waar je tegenaan loopt.

Leg je neer bij de realiteit

Wanneer je geblesseerd bent, dan heb je natuurlijk al het recht om chagrijnig te wezen. Toch zal het je vooral helpen om zo snel mogelijk de waarheid onder ogen te zien. Niet alleen omdat je daardoor weer rust vindt, maar ook omdat je vervolgens realistische doelen kunt stellen voor je comeback. 

Wat ook helpt is om verder vooruit te kijken. Welke mooie ambities heb je op de langere termijn? Maak daar je nieuwe doelen van om op te focussen.

Focus op wat je nog wel kunt

Een blessure is ontzettend balen, maar heel vaak betekent het niet dat je complete rust hoeft te houden. Bovendien zul je eerder weer terug zijn op je oude niveau wanneer je blijft bewegen. Probeer je dus te focussen op activiteiten die je nog wel kunt doen en wees creatief. 

Ook mentaal zal het je helpen om je goed te blijven voelen. Omdat je lichaam zo toch die belangrijke stofjes aanmaakt, en je toch zo goed mogelijk je energie kwijt kunt.

Zie je herstel als een uitdaging

Revalideren en rustig je conditie weer opbouwen na een blessure zijn natuurlijk geen dingen waar je naar uitkijkt. Toch helpt het om je er in vast te bijten, net zoals je dat bij een trainingsschema zou doen. Maar je ook nog eens concrete doelen, dan heb je ook nog iets om naar toe te werken. 

Heel veel sporters zijn sterker teruggekomen na een blessure, door hun vastberadenheid. Onthou dus dat je blessure een tijdelijke tegenslag is, waarbij het net als in een wedstrijd aankomt op je mentale kracht en je uithoudingsvermogen.

Foto: Harlie Raethel