Op deze 6 manieren hou je een hoge weerstand

Op deze 6 manieren hou je een hoge weerstand

Sporten mag dan erg gezond zijn, al die zware trainingen kunnen behoorlijk inhakken op je immuunsysteem. Wat extra je best doen om je weerstand hoog te houden kan dus zeker geen kwaad.

Sinds de uitbraak van de pandemie is het hebben van een goede weerstand misschien wel belangrijker dan ooit. Maar als sporter zit je er ook niet op te wachten om flink ziek te worden, en je fitheid als sneeuw voor de zon te zien verdwijnen.

De hoogste tijd dus om actief aan je weerstand te werken, zodat je zowel in de zomer als winter minder vatbaar bent voor vervelende virussen. Aan de hand van deze tips is dat gelukkig niet zo moeilijk.

Eet voldoende en gezond

Je maag en darmen zijn een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, en dus is het belangrijk om gezond te eten. Daarnaast is het uiteraard ook van belang om voldoende te eten. Tijdens je training, maar ook als je rust. Op die manier kom je geen voedingsstoffen te kort, en dat zorgt ervoor dat je sneller herstelt.

Waar moet je dan op letten? Zorg dat je voldoende complexe koolhydraten, eiwitten en essentiële vetten binnenkrijgt, en laat bewerkt voedsel zoals koek, chips en gebak zoveel mogelijk staan.

Kies daarnaast voor vezelrijke voeding: groenten en fruit, noten, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen) en volkorenproducten. 

Onthou daarnaast dat afwisseling ontzettend belangrijk is. Eet je gevarieerd, dan krijg je gemakkelijker alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Drink voldoende

Ook voldoende water drinken is ontzettend belangrijk voor een goed immuunsysteem. Drinken helpt je namelijk om je doorbloeding op peil te houden. En een goede doorbloeding is weer noodzakelijk om voedingsstoffen aan te voeren, en afvalstoffen op te ruimen. Maar ook om zuurstof naar alle delen van je lichaam te vervoeren. Daarnaast zorgt water er ook nog voor dat je eten goed kan verteren. 

Wissel zware trainingen af met rustige trainingen

Een zware training heeft veel impact op je lichaam, dus ook op je immuunsysteem. Zorg dus voor voldoende rust tussen je trainingen, en wissel pittige trainingen af met rustige trainingen. Dat is niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar je voorkomt er uiteraard ook mee dat je overtraind raakt.

Wil je graag progressie boeken als wielrenner, dan is het natuurlijk nog beter om een gebalanceerd trainingsschema te volgen, waarin automatisch voldoende rust is ingebouwd. 

Zorg voor een goede nachtrust

Rust is dus belangrijk voor je immuunsysteem, en daarom is het ook van belang dat je voldoende slaap krijgt. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, is per persoon verschillend. Maar acht à negen uur slaap per nacht is een goed uitgangspunt.

Vind je het lastig om te bepalen of je voldoende slaapt? Luister dan goed naar je lichaam. Wanneer je nog moe bent ’s ochtends en activiteiten moeilijk gaan, dan heb je waarschijnlijk meer rust nodig.

Voorkom stress

Heb je regelmatig veel stress, dan heeft je lichaam meer tijd nodig om te herstellen. Maar niet alleen je herstel is minder, ook je afweersysteem werkt minder goed. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je sneller ziek wordt wanneer je vaak negatieve gedachten hebt.  

Natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om stress te voorkomen. Onthou in ieder geval dat het beter is om actie te ondernemen wanneer je spanning ervaart, dan dat je je gevoelens probeert te onderdrukken. Dat laatste geeft namelijk alleen maar meer stress.

Matig je alchohol

Dat overmatig alcoholgebruik niet zo gezond voor je is, zal geen nieuws meer voor je zijn. Maar wist je dat je immuunsysteem er ook door verstoord raakt? Door de alcohol werken de gezonde bacteriën in je darmen minder goed, en juist die bacteriën zijn een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem. 

Ook al drink je maar één keer per week flink wat alchohol, zelfs dan heeft je lichaam al enkele dagen nodig om weer helemaal te herstellen. 

Natuurlijk hoef je niet meteen alle drank uit je leven te verbannen, maar wat vaker je alcoholconsumptie matigen kan er wel voor zorgen dat je wat minder vaak ziek bent.

Helemaal voorkomen dat je ziek wordt is natuurlijk niet mogelijk, hoe goed je weerstand ook is. Maar wanneer je geregeld je rust pakt en zuinig bent op je lichaam, dan maakt dat wel een groot verschil. Het bijkomende voordeel: je begint ook nog eens meer uitgerust aan je trainingen.

Foto’s: Unsplash